Kuva: Antti Sepponen

Hän on lahtelainen taidemaalari, jolla on oma työhuone pienkerrostalon kellarissa. Se tarjoaa hyvän ympäristön maalaamiseen ja konemusiikin tekemiseen. Hän soittaa bassoa Uhu Shape -nimisessä orkesterissa. Skeittilauta on rullannut vuodesta 1997, sittemmin Brasilian Jiu-Jitsu -tatami on tullut enemmän tutuksi. Kaikki edellämainittu on mahdollista sen johdosta, että hän tekee ”oikeita töitä” raksalla.

Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Ville-Veikko Viikilä. Taidemaalari. Piimä- ja leipärahoja käyn hakemassa rakennustyömailta. Lahden taideinstituutissa aloitin vuonna 2000 ja valmistuin 2004. Sinne päädyin, kun tuntui että taideopiskelu vois olla hyvä idea. En tiedä sitten oliko, mutta Taideinstituutti anto semmoista pientä varmuutta omaan tekemiseen.”

Miksi maalaat? Minkä koet taiteentekemisessä tärkeimpänä?  

”Koen tekemisessä tärkeänä sen, että se ei tunnu ”tekemiseltä”. Tällä tarkoitan etten koe, että ”nyt taiteilen”, vaan teen juttuja mitkä tuntuu luontevalta. Ne nyt sattuvat olemaan minun kohdallani tauluja yms. visuaalista matskua.

Maalaaminen on suht iisi tapa olla maailmassa, voi kelailla omia keloja ja puuhastella. Itse saan näistä taide-jutuista hyviä fiiliksiä ja paskoja fiiliksiä, mutta paskimmillaankin ihan ookoo hommaa. Ei tässä iässä pysty enää stressaamaan näistä jutuista ja eipä juuri mistään muustakaan.


En myöskään mieti, mitä joku muu näistä minun duuneistani saa, mikäli sikäli niitä jossain on esillä. Ja se ei oikeestaan kuulu minulle, diggaileeko joku vai ei? Kun se taulu on valmis, niin sitte se on, ja jokainen saa vedellä omat johtopäätöksensä tai olla vetämättä. Minun taiteeseeni ei ole käyttöohjeita.

Maalaukset syntyvät ideoista, jotka kirjoitan ylös tyyliin ”koira urheilukassissa, tissit ja stereot”. Siitä se sitte lähtee. Maalaan useampaa teosta kerralla. Ja alussa oleva selkeä idea harvoin kantaa loppuun asti. Maalausprosessi muuttaa aihetta. Vaikutteeni ovat laajat ja ammennan niitä ihan mistä vaan, kuten elokuvista, musiikista, kirjoista ja erilaisista ala-kulttuureista jne.


En osaa sanoa että minulla olis oma tyyli. Toivottavasti ei. Teen nyt hyvinkin erilaisia maalauksia mitä tein vaikka 6 vuotta sitten. Tai ainakin luulen niin.”

Miten kuvailisit tai luonnehtisit taidettasi?

”Helvetisti värejä. Avopuolisoni sanoo, että niissä on vasta-värejä. Esittävää kamaa siellä on aina, semmosta sirpaleista fragmenttia, josta koostuu kokonaisuuksia. Maalauksellisesti semmosta uus-paskuutta ja post-huonoutta, siihen pyrin.”

Minkälaiset olosuhteet sinulla on tällä hetkellä taiteen tekemiseen?

Olosuhteet tosi jees. Lahti on Suomen Lidl eli halvalla saa isoakin työhuonetta eli not bad. Tietty aina vois olla energiaa ja aikaa ja rahaa ja blaah blaah blaah enempi, mutta ite oon valintani tehny ja näillä mennään.

Mihin näyttelyihin olet osallistumassa?

”Ensi elokuussa Lahti Block Partyjen aikoihin on semmoinen ryhmänäyttelyhässäkkä Lahen keskustassa tuloillaan, jossa olen mukana. Ehkä Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttelyssä, joka järjestetään loppuvuodesta Lahdessa. Omaa näyttelyä en ole vielä hakenu. Työhuoneessa rupeaa kyllä olemaan sen verran tota taulunpaskoo nurkissa, että voisi ehkä… Ja se on kyllä tosi iso EHKÄ.”

Maalaamisen ohella soitat bändissä

”Taitaa tulla nyt lokakuussa 2 vuotta täyteen UHU SHAPEA. Kaikki alkoi sen osalta, kun kysyin Rumpali-Rollolta tuolla Launeen skeittiparkilla että tulisko hän soittamaan rumpuja, jos soittelisin kitaraa. Rollo sanoi, että kitaristi kyllä on jo, mutta basisti puuttuu. Somasti sattui että olin just ostanut työhuonekaverilta basson, vaikken ollu koskaan semmoista soittanu. Ajattelin että vitja, kaikki ne ovat lyömäsoittimia, että katotaan mitä siitä tulee. Basson soiton ohella laulan myös. Bandcampistä löytyy UHU SHAPE -nimellä. Kohta sinne on tulossa lisää biisejä. Livenä on soitettu noin 7-8 keikkaa. Tulevista keikoista en kyllä osaa sanoa tässä vaiheessa. Toivottavasti viimeistään ensi syksynä.”

Bändin lisäksi työstät omaa konemusiikkia työhuoneessasi?

”Joo, konemusaa, mutta analogisilla vehkeillä ja ihan audioraitana sisään. Ei mitään midi-juttua. Biisit kasaantuvat vähän saman lailla kun taulutkin, pala palalta. On kitaraa, bassoa, rumpukonetta, syntetisaattoria yms. Niitä äänitettyjä looppeja sitte pyörittelee ja yrittää kasata itteään miellyttävän kokonaisuuden.
Soittelin niitä valmiita raitoja sitten Rinteen Sampalle sillä meininkillä, että josko hän niitä vähä väsäisi kanssani parempaan kuosiin. Kävikin niin, että se homma laajenee nyt kahden miehen projektiksi. Katsotaan nyt, jos niitä saisi vaikka syksyksi ulos niitä biisejä.”

https://www.facebook.com/uhushape
https://soundcloud.com/uhushape