Meillä lahtelaisilla tuntuu olevan kova huoli siitä, kuinka vetovoimaisena rakas suuri pikkukaupunkimme nähdään ulkoapäin katseltuna. Me tiedämme, että Lahti on mukava kaupunki, joka tarjoaa vehreyden ja luonnon puolesta eksotiikkaa, saapuivat vieraat sitten mistä päin palloa tahansa. Yhtälailla me tiedämme, että varsinaiset syyt saapua tänne luonnollista miljöötä pällistelemään ovat hyvin vähäiset. Mäestäputoamismäkiä tänne tullaan hämmästelemään toki bussilasteittain, mutta syyt viipyä pidempään ovat kortilla. Me tarvitsemme Lahteen vetovoimatekijöitä.

Kaupunginisät ovat jo vuosikausia kuolanneet Lahteen kylpylähotellia. Vau miten innovatiivista! Kylpyparatiisia on soviteltu tänne mitä ihmeellisempiin paikkoihin ja mitä kummallisimmilla konsepteilla. Lämpimässä vedessä muljuminen on toki mukavaa ja hieronnassakin on varsin kivaa ja hyödyllistä välillä käydä. Silti voi olla vaikea erottua keskisuurten kaupunkien kirjosta tarjoamalla samaa, mitä sadan kilometrin säteelle mahtuu varmaan 2-3 kappaletta läpi suomen niemen. Ranta-Kartanoon on kuitenkin nyt hyvin todennäköisesti kylpylä kohoamassa. Jospa ne Shangri-La:n portit sittenkin aukeaa ja kaupunkimme täyttyy kylpylä-palveluja janoavista matkailijoista, tai sitten ei.
Vähän sama, kun mainostaisi: tulkaa kaupunkiimme, meillä on golf-kenttä. Niin on muuten perkele Vääksyssä ja Iitissäkin.

Kylpylä-hotelli palvelee ja majoittaa täällä olevia turisteja, ei tuo niitä tänne. Lahteen pitää saada kunnon sumppuja, jotta turistit osaisivat tänne hakeutua.
Euroopan Vihreään Pääkaupunkiin kaikki haluaisivat tulla, eikö? En tiedä asiasta sen enempää, mutta se kuulostaa samanlaiselta keksityltä ja maksetulta sertifikaatilta kuin joku joutsenlipputunnus: kukaan ei oikeasti usko, että sen taustalla on väitettyjä arvoja. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Ehkä Lahdenkin olisi pitänyt finaalivaiheessa haluta titteliä enemmän. Siis haluta titteliä enemmän (wink wink).
Lahteen suunnitellussa älypyörätiessä sentään on jotain tarpeeksi älytöntä, että se voisi jonkinlaisena vetovoimatekijänä toimiakin. Varsinkin kun kaupungin keskustassa on tällä hetkellä pyöräteitä parinsadan metrin matkalla ja muutenkin kaupungin pyöräväylät ovat heikossa kunnossa. Varsinkaan niillä ei osaa kukaan liikkua. Näinköhän koko kaupunki ajelee sitten tätä älybaanaa edestakaisin ihan vaan ajamisen ilosta? Ja turistit vuokrailevat fillareita ja vuokraamoyrittäjä juoksee nauraen pankkiin. Tokkopa.

Itse olen elämäni aikana liikkunut aktiivisesti/puoli-aktiivisesti ympäri Eurooppaa ja oheen olen ynnäillyt muistiinpanojani joistakin hyvän turistirysän elementeistä sovellettuna Lahden kontekstiin.

Linna

Jokaisessa turistirysässä tulee olla linna tai linnoitus. Ne sijaitsevat usein vesistön äärellä, mikäli sellainen lähistöltä löytyy. Tarpeeksi korkealla linnan pitää myös olla, jotta se voisi palvella historiallisessa tehtävässään. Lahdessa yksi tällainen paikka olisi tietysti Kariniemen mäki, josta on hyvä näkymä sekä järvelle että kaupungille.
Turistit toki myös penäävät jotain selitystä sille, minkä takia linna aikanaan on kyseiselle paikalle pystytetty. Tässä vaiheessa kuvioon tulisi mukaan tarinankerronnan jalo taito. Hyvä tarina on totuutta tärkeämpää ja ennen kaikkea paljon kiinnostavampaa. Tarina voisi kertoa vaikka entisaikojen barbaarimaisista asikkalalaisista, jotka saapuivat viikinkien tavoin vesiteitse ryöstämään Lahtelaisten naisia ja rikkauksia. Näitä hyökkäyksiä valvomaan ja torjumaan pystytettiin linnake, joka siis vielä tänäkin päivänä kohoaa Kariniemessä korkeuksiinsa ja muistuttaa meitä asikkalalaisten raakalaismaisista ryöstöretkistä. Monikaan ei Suomen historiasta valmiiksi tiedä, eikä tietysti hyvää tarinaa lähtisi myöskään kyseenalaistamaan.

Kanaali tai joki

Veden läheisyys rauhoittaa ja elävöittää. Monissa viriileissä kaupungeissa vesi tunkeutuukin aina kaupungin keskustaan saakka joko sataman muodossa tai sitten koko kaupunki on rakentunut joen varrelle. Valitettavasti Lahden satama on liian kaukana ollakseen keskustassa, toisaalta lähimaastossa ei virtaa myöskään jokia.
Keskusta laajenee seuraavaksi Jalkarannantien suuntaan. Mitäpä jos vesi tuotaisiinkin keskeiseksi osaksi Ranta-Kartanoa ja sen keskustaa keinotekoisesti kanaalin avulla? Olisihan se nyt vain kätevää ja retevää killutella busterilla Kartanon K-markettiin maito-ostoksille ravintoloiden ja ravintolalaivojen reunustamaa kanaalia pitkin. Näin saataisiin järvi entistä tärkeämmäksi osaksi Lahtea ja toisaalta taas saataisiin turistit lähestymään satamaa ja sibeliustaloa nimenomaan järveltä käsin. Sieltä katsottuna kun satamanseutu on ehdottomasti postikorttikamaa. Talvella entisen linja-autoaseman läheisyyteen voitaisiin aurata luistelubaana, joka olisi auki pidempään kuin kaksi viikkoa talvessa.

Vapaakaupunki

Voisiko Lahden tai osan Lahdesta julistaa vapaaksi vyöhykkeeksi kannabiksen suhteen? En nyt tarkoita aaltosenpuistoa pirivempuloineen, siellä kun on joka tapauksessa aina viikonloppu. Lahti voisi vapauttaa kannabiksen nyt, kun sen avulla vielä pääsisi ratsastamaan aallon harjalla. On kuitenkin vain ajan kysymys, kun se tulee vapautumaan laajemminkin Euroopassa. Jälkijunasta käsin on sitten myöhäistä enää viuhutella edelläkävijä-korttia.
En itse ole oikeastaan minkään päihteiden kannattaja, en tosin vastustajakaan. Ihmiset tehköön mitä huvittaa, kunhan eivät aiheuta sillä vahinkoa ympäristölle tai kanssaeläjille. Terveyden voi tuhota ihan yhtä helposti alkoholilla tai vaikka tarpeettoman suurilla määrillä sokeria, kuin jatsitupakkia polttelemalla. Tässä olisi kuitenkin selkeä rako saada Lahdelle matkailuetua muuhun Suomeen nähden. Kuka ei muka haluaisi maistaa Sinuhen makoisia space cakeja? Kuka muu muka?
Toisena vaihtoehtona ehdottaisin huvipuistoa teatterin ja kirjaston väliin. Siellä kun on jo kummitusjuna ja elämän vuoristorata valmiina.

Sopenkorven new age -keskittymä

Entäs jos Lahteen perustettaisiinkin hippiyhteisö ja new age -keskus?
Vegaaniravintoloita, enkelihoitoja, joogalentoja, yksisarvisratsastusta, you name it. Tiesitkö, että Englannin Glastonbury on pieni kaupunki, joka on täynnä kaikkea hyväntahtoista hörhötintä ja new age dädää? Nyt kun tiedät, niin etkö sinäkin pala halusta joskus piipahtaa siellä, mikäli et ole näin vielä tehnyt?
Sopenkorpi sopisi rosoromantiikassaan hyvin tällaisen kaupunginosan tai keskittymän alustaksi,  onhan siellä pulpunnut kiljujen ja kotiviinien lisäksi lahtelainen luovuuden virta jo ammoisista ajoista lähtien. Keskelle aluetta voitaisiin pystyttää kivipaaseja Stonehengen tapaan ihan vaan juhannustaikoja varten. Pyhiinvaeltajat eivät ehkä majoittuisi kylpylähotellissa, mutta pyhiinvaeltajien hämmästelijät taas majoittuisivat.
Myös tässä tarinallisuus voisi olla osa menestystarinaa. Vai etkö kiinnostukin heti kertomuksesta, jonka mukaan Sopenkorven henkevyys kumpuaa taannoin Mytäjäisistä löytyneestä elämän kivestä. Eikä siinä vielä kaikki: kiven kerrotaan olevan ennen lammessa asustaneen hirviön jäätynyt sydän?

Köysirata

Etlarin kolumnissa tätä joskus Lahteen mallailtiin ja kaikessa absurdiudessaan kuulostaa todella houkuttelevalta, että radiomäeltä pääsisi urheilukeskukseen, satamaan ja vaikkapa vesitorninmäelle gondolihissillä. Kyllä keskustan yllä edestakaisin viuhuviin hytteihin nopeasti silmä tottuisi, jos ajattelee maiseman tästä pilaantuvan. Hisseillä voitaisiin tarjota paria vaihtoehtoista reittivalintaa, joista toinen kulkisi maisemareittiä. Toinen taas lipuisi hakatornien ohi ja tarjoaisi tirkistelymahdollisuuden suomalaiseen arkielämään. Turistit kun kuitenkin aina janoavat autenttisia paikalliselämyksiä. Köysirata olisi myös mukava tapa tutustua Lahteen laajemminkin, toriparkki kun perkele vei meiltä metroasemankin.

Tässä muutamia ajatuksia Lahden vetovoiman kasvattamisesta vapaasti käyttöön otettavaksi, yhdessä tai erikseen. Lahti on epäilemättä muutoksien keskellä. On jännä nähdä, mihin suuntaan kaupunki lähivuosina kehittyy. Tai ehkä vaan rakennetaan tänne kylpylä, taidemuseo ja toivotaan, toivotaan. Vähimmäisvaatimuksena pitää kuitenkin olla toimiva jalkapallostadion. Sellainen tulee löytyä jokaisesta itseään kunnioittavasta Eurooppalaisesta kaupungista, oli se sitten vihreä pääkaupunki tahi ei.