Kuva: Teemu Lahtinen

Jo vuonna 2002 ensimmäistä kertaa Lahdessa järjestetty Suuret oluet, pienet panimot -festivaali valtaa taas matkustajasataman tänä viikonloppuna. Väki vähenee, mutta pidot pahenee, sillä tämä alkuperäinen SOPP kuivuu vuosi vuodelta enemmän kasaan. Kaukana ovat ne ajat, kun Stadin Panimon ja Hiisin kaltaiset modernistit pystyttivät kioskinsa Vesijärven rannoille – puhumattakaan siitä, mitä kaikkia herkkupanimoita muissa SOPPeissa on tänäkin suvena tarjolla. Katkerosta (sic) huolimatta Lahen Ajat listasi muutaman tärpin, joilla pääset festarihumuun tai pois sieltä.

Hollolan Hirvi Kivisahti: Suomen paras sahti ja maailman ainoa kaupallinen kivisahti. Onko se tänä vuonna makeaa vai hapanta? Käy testaamassa, mieluiten useampi kipollinen. Sahtihampaan kolotukseen auttanee myös perinteinen Lammin Sahti.

Olutta kiitos, olen hetero: Keski-ikäisiä keskivartalolihavia keskikaljasotureita Orimattilan rypsipelloilta, jotka ovat tulleet naureskelemaan ”neitien homokaljoille” ja vaatimaan “humoristisesti” Karjalaa takaisin tölkki kerrallaan. Näitä öykkäreitä esiintyy varsinkin lauantai-iltana, jolloin kuume on korkeimmillaan.

Vapaa pääsy: Päivittäin kello kuuteen saakka. Tätä optiota kannattaa käyttää hyväkseen.

Esiintyjät: Kai näitäkin joku jaksaa tapittaa. Tuntuu, että mielenkiintoisten panimoiden puute reflektoi myös esiintyjäkaartiin, sillä kuka on ikinä kuullut kokoonpanoista nimeltä Sedät tai Helena ja Kalevi? Torstaina olutkansa saa “onneksi” “nauttia” Hara Laukkasen Turo’s Hevi Gee -nostalgisoinnista. Kannatta siis hoitaa itsensä mukavaan nosteeseen ennen artisteja ja suksia hyvissä ajoin hittoihin. Tai ainakin käydä hakemassa muutama pussikalja lähimarketista musisoinnin ajaksi.

Panimot: Yksitoista suomalaista pienpanimoa samojen aitojen sisällä. Niistä mielenkiintoisimmat ovat varma suorittaja Bryggeri Helsinki, aivan liian harvoin tavattu Hollolan Hirvi sekä Rovaniemeltä asti Mastokaupunkiin saapuva Lapin Panimo. Olutharrastajille tarjonta ei siis ole kummoinen, mutta koska Lahden tapahtuma kerää sankoin joukoin vaaleaa lageria lipittävää tuulipukukansaa, niin heidän laseihinsa löytyy varmasti uusia ja eksoottisia makuja – se on kuitenkin yksi maakuntien olutfestivaalien tärkeimpiä tehtäviä, vaikka oluteliitti haluaa muuta väittääkin. Eli juo mitä juot, kunhan se on pienpanimo-olutta – muuta ei alueelta nimittäin saa.  

Helsingin SOPP: Se alkaa jo kolmen viikon päästä tiistaina.

To 5.7.2017 klo 15 – 24
Pe 6.7.2017 klo 12 – 01
La 7.7.2017 klo 12 – 01

Vapaa pääsy päivittäin klo 18 saakka.
Liput portilta klo 18 jälkeen 10€/hlö.