Ruotsalainen eversti von Döbeln löi Suomen sodan aikana venäläiset Juuttaan taistelussa. Ennen taistelua von Döbeln tarkasti joukkonsa ratsain. Paavo Cajanderin jyhkeä suomennos J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista kuvaa katselmusta

”Vahvistuneita rivejänsä pitkin/nyt rauhallisna Döbeln ratsastaa/jokaisen parven, kaikki soturitkin/terävin silmäyksin katsastaa.”

Joku koiranleuka väänsi piruuksissaan siitä version, jonka mukaan ”von Döbeln ratsasti aukkoja katsellen”. Se versio lienee tätä nykyä alkuperäistä tunnetumpi.

Myös Lahden keskustassa liikkuva ehti jo vuosia tuntea itsensä eräänlaiseksi uuden ajan von Döbelniksi, joka surumielisenä katsasti tyhjien liikehuoneistojen rivistöä.

Ei itse asiassa ole mitään niin tyhjää kuin tyhjä näyteikkuna. Varsinkin Aleksanterinkadulla ne olivat kuin aukkoja muuten niin tasaisessa hammasrivistössä. Ei edes ikkunan peittäminen siinä auta, sillä se vaan korostaa näkymän ankeutta. Ironista kyllä, samaan aikaan täällä puhuttiin paljon ”kaupunkikeskustan tiivistämisestä”.

Tilanne näyttää nyt ainakin Aleksilla muuttuneen, sillä moniin ammottaviin aukkoihin on putkahtanut lähinnä ravintoloita kuin nastahampaita ikään. Se on merkki talouden elpymisestä.

Muualla meno on kuitenkin entinen, tai paikoitellen vieläkin pahempi. Tyhjillään tai vähäisessä käytössä on kokonaisia rakennuksia ja jopa kortteleita. Mölynpito Vesijärvenkadun kavennuksesta on esimerkiksi silkkaa myrskyä pissapullossa niin kauan kun Veskun ja Hämeenkadun kulmassa maisemaa rumentaa kuollut rakennus, joka tuo mieleen takavuosien parkkitalon raunion Vapaudenkadulla.

Se on toki tuomittu katoamaan, mutta miten tulee käymään Kirkkokadun ”FellmanniCampukseksi” komeasti nimetylle rakennukselle? Muutama opiskelija siellä näyttää istuskelevan, mutta muuten aikoinaan kovalla rahalla uudistetut, nyt tyhjyyttään kaikuvat tilat tuovat ohikulkijalle mieleen pois nyhdetyn viisauden hampaan. Näin jo siksi, koska rakennuksessa toimi myös Korkeakoulukirjasto, jonka kehittely tosin jäi pelkkien tilojen rakentamiseen.

Fellmanniaa isännöivää Lahden ammattikorkeakoulua ja sen muinaista bulvaania Koulutuskonsernia moitittiin aikoinaan liiallisesta keskittymisestä kiinteistöbisnekseen. Sitä se jatkaa nyt edelleen uuden kampuksen myötä Niemessä. Sinne noussut koulutuskompleksi muistuttaa monessakin mielessä  Launeen pellolle levittäytynyttä markettien saaristoa.