Kuva: Tiitu Saastamoinen

Tuorepuuro,penkkivelli, on trendikäs pikaruoka. Vasta itsekin viisastuneena moisesta herkusta kuulin, että tuorepuuro on tämän hetken, etenkin nuorten naisten, suosittu pikaherkku. Tuorepuuro valmistuu ihan itsekseen jääkaapissa yön yli tekeytymällä. Puuroryynit sekoitetaan nesteeseen ja mössö laitetaan jääkaappiin, josta se on aamulla valmis nautittavaksi. Tai senhän voi ottaa myös mukaan työpaikalle evääksi. Tuorepuuron tekeytymiseen riittää kaikkineen vähempikin aika, eli noin 35 tuntia.

Helppo 3/3 ohje:

1 dl puurohiutaleita (kaura-, neljänviljan- tai ohrahiutaleita)
1 dl nestettä (maito, piimä, soijamaito, kauramaito tai vesi)
1 dl massaa (banaanisössöä, jugurttia, raejuustoa, marjoja tai rahkaa)

Lisäksi makeutta antamaan voi puuroon laittaa maun mukaan hunajaa, siirappia ja pähkinöitä. Vain mielikuvitus on rajana millä haluaa maustaa puuronsa.

Kuva: Tiitu Saastamoinen

Oman puuroni tein kaurajugurtista, kaurahiutaleista, kuusenkerkkäsiirapista ja marjoista.

Penkkivelli taasen oli lapsuudessani, ei niin trendikäs, mutta helppo ja nopea itse valmistaa ja ainekset olivat hyvin yksinkertaiset: 1 dl maitoa ja 1 dl kaurahiutaleita ja paljon sokeria. Aineet olivat likipitäen tuorepuuroon verrattuna samat, mutta hifistelyt jätettiin sikseen.

Halpa ja hyvä energianlähde

Kaurahiutaleita kilon paketti maksaa reilu eurosta kolmeen euroon. Kalleimpia ovat tietenkin luomuhiutaleet. Gluteenittomia hiutaleita on nykyisin kauppojen valinnassa runsain määrin ja vatsavaivaisille sekä keliaakikoille löytyy omat tuotteensa. Yksi desi kaurahiutaleita pitää sisällään 17 % rasvaa, proteiinia 14%, imeytyviä hiilihydraatteja 67% ja kuitua 5 % joten se on hyvä energianlähde.

Lähde: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/153

Kuva: Tiitu Saastamoinen

Tuorepuuro on kyllä hyvää, mutta talviaikaan minua häiritsee, kun se on niin kylmää. Vanha kunnon puuro kattilassa keitettynä, runsaalla suolalla ja voisilmällä maustettuna on kylmien aamujen lämmin vatsan ja mielen hyväilijä.

“Ukko muutti aikanaan suoraan äitinsä luota asumaan tuoreen vaimonsa luokse.
Ukko sanoi: Aijjai, kun mun äiti teki aina niin hyvää kaurapuuroa aamuisin. Vaimo päätti laittaa kaikki taitonsa kehiin ja kokkasi herkullista puuroa. Joka aamu ukko kuitenkin valitti: Ei maistu puuro äitin tekemältä. Vaimo jatkoi yrittämistään joka ikinen aamu. Eräänä aamuna puuro paloi pahasti pohjaan, mutta vaimo ei enää jaksanut yrittää miellyttää ukkoaan, vaan tarjosi tälle palaneen puuron.

Ukko mielissään: No nyt oot onnistunut tekemään just sellasta puuroa kun äitikin teki!”