Tänään on suuri päivä. Ensi-illan saa Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi eli suomeksi episodi kahdeksan, viimeinen Jedi. Episodi 8 on odotettu kuin (teko)kuuta nousevaa. Elokuva vienee koko sarjan aivan uudelle tasolle. Jo ennakkoon kaikki tietävät että siitä tulee tähän astisen Star Wars -saagan paras elokuva. Tällaisia viestejä on myös kantautunut niiltä, jotka ovat sen ennakkoon nähneet. Carrie Fisherin yllättävän (1956-2016) poismenon johdosta, tosielämä tuo emotionaalisen vivahteen elokuvaan. Se, miten kenraali Leia esitetään yhdeksännessä episodissa, taitaa olla vielä meille useimmille epätiedossa…

Carrie Fisherin ja Mark Hamilin suoritusta ovat monet kehuneet, episodin seiskan ohjaaja J. J. Abrams on jo valmis antamaan Hamillille Oscar-pystin. Moni elokuvan nähnyt on sitä mieltä että se on liian pitkä. Liian pitkä? Hohhoijaa… (Ei se sentään ole mikään Iltalahden kolumni!)

Star Wars on ollut nosteessa sen jälkeen kun The Walt Disney Company osti Lucasfilmin neljällä miljardilla dollarilla vuonna 2012. Moni kauhistui, mutta peloista huolimatta alku on ollut todella lupaava. Disneyllä ymmärrettiin tällainen taiteellinen ja taloudellinen valtavuus ja sen sisältämät mahdollisuudet. Jos Disney aikoo pistää rahoiksi useammallakin elokuvalla: ”Ottakaa rahani!!”.

Olen ollut innokas Star Wars -fani jo n. 7-8-vuotiaasta lähtien, siitä asti, kun ensimmäisen kerran näin kaverilla (salaa vanhemmilta) Uuden Toivon ja Imperiumin Vastaiskun. Kun ikää ei tuolloin ollut paljoakaan, ehdin tuskin suomenkielisestä tekstityksiä lukemaan. Se ei meininkiä haitannut, sillä olihan elokuvassa hurjia hahmoja, avaruusaluksia sekä lasermiekkoja ja -pyssyjä. Tällainen innostus on säilynyt näihin päiviin asti ja jopa vahvistunut. Moinen Star Wars -harrastus on lapsellista, mutta pitäähän aikuisella miehellä olla kivaa ajanvietettä.

Elokuvat universumin runkona

Alkuperäinen Star Wars -elokuva oli vain pelkkä Star Wars tai Tähtien Sota, josta (yllättävän) menestyksen myötä tarina on saanut uusia ulottuvuuksia aina näihin päiviin asti, ja tästäkin eteenpäin. Hiljattain julkistettiin tieto että Skywalker-saagan ja ns. antologiaelokuvien lisäksi on tulossa myös aivan uusiin maisemiin sijoittuva Star Wars -trilogia. Star Warsin luojan George Lucasin kehittelemä kokonaisuus mahdollistaa rajattomia ja spektaakkelimaisia seikkailuita eri maailmoihin. Lucas on todennut elokuvien olevan vain avaruusoopperaa, joista aiemmin esitetyt episodit 1-6, sekä parhaillaan ja myöhemmin esitettävät episodit 7-9, kertovat Skywalkerin perhekronikan.

Tarinoista on sittemmin muodostunut kokonainen kaanon. Tapahtumia vyörytetään eri muodoissa, elokuvina, tv-sarjoina, peleinä, sarjakuvina ja kirjoina ja tämä kaikkeus on eräänlainen mediajatkumo. Koko Star Wars -universumi voidaan jakaa viralliseen Star Wars -kaanoniin sekä epävirallisempaan osioon eli Expanded Universiumiin tai nykyään se tunnetaan nimellä Legends. Kaanonin ja legendojen välillä esiintyy paljon ristiriitaisuuksia.

Animaatiosarjojen The Clone Wars ja Star Wars Rebels avaavat elokuvien tapahtumia enemmän ja syvemmältä. Lego Star Wars -minisarjoissa on hauskasti oivallettu ”ettei tätä voi ottaa liian vakavasti”. Sarjojen huumori on oivaltavaa ja samalla niin tyhmää, että se naurattaa. Star Wars -maailmassa huumori on suotavaa, erityisesti se on vahvana lukuisissa internet-meemeissä. Tähän päälle vielä YouTuben spekulaatio- ja analyysivideot sekä soundtrackit, niin paketti alkaa olla valmis. Paitsi siihen päälle pelit, joista mainittakoon The Old Republic -peli ja sen taidokkaasti tehdyt trailerit. Toiveitakin on esitetty, että The Old Republic -tapahtumiin sijoittuva elokuva näkisi joskus päivänvalon (ja pimeyden). Pelien puolella kuuminta Hothia (sic) taitaa tällä hetkellä olla kuitenkin Battlefront ja Battlefront II.

Elokuvat ovat tietysti homman ydin. Vuosituhannen vaihteessa ilmestyneet ns. prequels-elokuvat (esiosat eli episodit 1-3) olivat elokuvataiteellisesti heikkoja, erityisesti Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (Tähtien sota: Episodi 1 – Pimeän uhka) on selkeästi huonoin elokuva koko sarjasta. Monet ovat kritisoineet elokuvien (kauppa)poliittisia juonenkiemuroita. Erityisesti moitittiin Lucasin heikohkoa henkilöohjaamista ja dialogia sekä liiallisiin tietokone-efekteihin turvautumista. Voin yhtyä näihin mielipiteisiin, mutta vain osittain, sillä politiikan vetäminen mukaan toi mielestäni koko saadaan kaivattua syvyyttä, mikä ehkä ensimmäisistä elokuvista puuttui. Anakin Skywalkerin (Hayden Christensen) ja Padme Amidala (Natalie Portman) rakkaussuhteen kipinät eivät jaksaneet sytyttää valkokankaalta kotikatsomoon asti.

Ensimmäisissä elokuvissa, ”varsinaisessa trilogiassa” (episodit 4-6), viitattiin tiettyihin tapahtumiin, jotka sitten tulivat lihaksi episodeissa 1-3. Lisäksi Lucas laajensi Star Wars -maailmaa aina vain isompaan suuntaan. Uusien hahmojen, elämänmuotojen ja paikkojen esittelyt toivat kaivattuja vivahteita kokonaisuuteen. No, prequelsit olivat mitä olivat, ne on tehty. Niillä on paikkansa kaanonissa, oli niiden laadusta mitä mieltä tahansa.

Ensimmäinen Disney-yhtiön tuottama Star Wars:  Episode VII – The Force Awakens oli hyvä, mutta jätti vielä paljon kehittämisen varaa.

Joulukuussa 2015 ensi-iltansa saaneen elokuvan ongelmana oli, että se oli liian ”fanielokuva”, eräänlainen tiivistelmä kolmesta ensimmäisestä (episodit 4-6) elokuvasta. Vuonna 2016 julkaistu antologiaelokuva Rogue One: A Star Wars Story kertoi tarinan, joka sijoittui hieman aikaan ennen A New Hopea. Rogue One oli mielestäni tähän saakka parhaimpia ja tasapainoisimpia esityksiä. Elokuvassa tavoitettiin se henki, joka on ensimmäisissä elokuvissa, olematta kuitenkaan halpa kopio. Elokuvan kohtauksia kuvattiin uudelleen, niihin kuuluu myös lopun Darth Vader -kohtaus, johon palaan myöhemmin.

Star Wars -ohjaajille pesti ei tunnu olevan helppo. Parhaillaan jälkityöstössä oleva ja toukokuussa julkaistava Han Solon sooloelokuvan Solo: A Star Wars Storyn, kaksi ohjaajaa saivat väistyä. Puikkoihin tarttui Ron Howard. Elokuvasta kuvattiin uudestaan arviolta 85 prosenttia. Huhut kertovat että entiset ohjaajat olivat tekemässä jotain ihan muuta (farssia?) kuin mitä oli sovittu.

Homma on, nuorisokielellä ilmaistuna, jälleen nousussa, joten ehkä Lucasin oli hyvä siirtyä syrjään. Star Wars on Lucasin siittämä, mutta Star Wars on muiden kasvattamana. Hyvä niin, sillä uuden trilogian ansiosta olemme taas oikealla tiellä.

Star Wars Lahti

Miten Star Wars sitten liittyy Lahteen? Luultavasti ei mitenkään. Paitsi jollain tavalla lahtelaiseen elokuvafestivaali Kinokseen. Vuonna 2015 festivaalin teemana oli Valot ja varjot. Ymmärsin tilaisuuteni tulleen. Jatkoimme Kinos-mainosvideoiden tekemisen perinnettä ja vuoden 2015 teema antoi mahdollisuuden valon ja pimeyden kaksintaistelulle. Idean mainosvideolle sain The Force Awekinsin ensimmäisestä trailerista, jossa oli suomalaisittain tyylikäs metsäkohtaus, jossa Kylo Ren astelee kyyryssä metsään ja pistää lasermiekaan ns. laulamaan.

Videon kuvaaminen oli hauskaa, erityisesti valomiekan kanssa heiluminen. Onneksi oli pimeää. Videon leikkausvaiheessa huomasin, että materiaalistahan saa kaksikin videota. Myöhemmin kävin päiväsaikaa puistossa kuvaamassa Olavi Lanun patsaita, jotka sopivat erinomaisesti teemaan.

Musiikin ja äänitehosteet löysin internetistä, sivuistoilta joissa oli saatavilla valmiita, ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitettu musiikki- ja efektiraitoja. Niistä aineksista miksasin molempiin videoihin musiikit ja äänet luomaan oikeanlaista tunnelmaa.

Mielenkiintoinen tarina syntyi siitä, kun vajaan vuoden päästä kävin katsomassa uuden Rogue One -elokuvan. Elokuva loppui huikeaan Darth Vader -kohtaukseen. Vasta myöhemmin huomasin että tämän viimeisen kohtauksen alussa oli jotain tuttua…

Alla vertailukuva. Ylempänä siis kuvakaappaus tekemästäni Kinos-videosta vuodelta 2015, jossa seison valomiekka kädessä Kariniemessä rappusten yläpäässä. Alemmassa kuvakaappaus Rogue Onen viimeisestä kohtauksesta vuodelta 2016.

Hmmm… sattumaako? Lisää epäilyksiä herätti tämä Episodin artikkeli…
http://www.episodi.fi/uutiset/kasikirjoittaja-syyttaa-disneyta-vakavasta-ideavarkaudesta-arvioi-itse-kuvista

Jään odottelemaan Disneyltä korvauksia sekä roolia tulevissa elokuvissa. Mikä tahansa rooli kelpaa.
Olkoon Voima kanssamme.


Kuvamuokkaukset: Sauli Hirvonen

JAA
Edellinen artikkeliSaida Korkka verhoilee vanhaa kunnioittaen
Seuraava artikkeliMuotsikasta muotsikka
Sauli Hirvonen
Sauli Hirvonen on syntyperäinen lahtelainen, kotiseutuaktiivi, joka tykkää puuhastella mm. Lahti-Seurassa, Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa, Lahden rautatieharrastajissa ja muissa yhdistyksissä. H än kirjoittaa Lahen Lehteä sekä taittaa ja toimittaa Hollolan Lahti -lehteä. Raksamiehen muita harrastuksia mm. osa-aikainen yrittäminen (eli) the puuhastelu) ja karate. lahenlehti.net instagram.com/saulihirvonen