Kuva: Jani Uhrman

”Laajalla skaalalla tunnelmoiva” ei varmasti tule ensimmäisenä mieleen sellaisille, jotka ovat tottuneet kuulemaan Orimattilasta lähtöisin olevan Jules Näverin laulutyöskentelyä Profane Omenin metallikääreissä. Nyt Näverin ääntä on kuitenkin mahdollista kuulla myös hieman erilaisessa kehyksessä. Hänen toinen bändinsä Spiritraiser nimittäin julkaisi juuri esikoistekeleensä Inspiral, joka on 6 kappaleen ja hieman yli 40 minuutin mittainen matka erilaisten tunnelmien läpi rock-musiikin opastamana.

Yhteys löytyi heti

Spiritraiser on saanut alkunsa jo uuden vuosituhannen ensimmäisellä kymmenyksellä. Alkuun yhtye soitti jotain glam rockiin taittavaa, mutta jäsenvaihdosten myötä he rupesivat treenaamaan musiikkia, joka istui paremmin heidän musiikkimakuunsa. Näveri tutustui kitaristi Uula Korhoseen ja löysi välittömästi yhteyden Spiritraiserin musiikkiin.

”Vuonna 2011 treenasin jo Spiritraiserin kanssa ja sytyin todella bändin materiaalista. Silloin ei vain löytynyt aikaa, kun kaikilla osapuolilla oli kädet täynnä töitä muissa projekteissa.”

Spiritraiser jäi korvan taakse ja Näverin muutti rakkauden perässä toiselle puolelle maapalloa Rioon. Tiet kohtasivat jälleen 2013 miehen vieraillessa Suomessa.

”Tulin Suomeen käymään ja kuulin yhteisiltä kavereilta, että Spiritraiser on keikalla Nosturissa. Kuulin myös, että he ovat vetämässä keikkansa kokonaan ilman laulajaa. Soitin Uulalle ja tarjosin itseäni vokaaleihin. Vähän väkipakolla iskin itseni mukaan, kun musiikki oli silloin aiemmin puhutellut.”

Näveri osallistui treeneihin ja homma tuntui toimivan. He päättivät, että keikka vedetään alta pois, ja sitten vasta aletaan pohtimaan seuraavaa askelta.

”Keikan jälkeen päätettiin, että nyt pulinat pois. Levytetään biisit ja katsotaan, mitä sitten tapahtuu.”

Uusille ulottuvuuksille

Vuonna 2014 olivat laulut purkissa ja 4 vuotta myöhemmin levy oli vihdoin saatu HIOTTUA julkaisukuntoon. Inspiral julkaistiin syyskuun lopussa 2018 sähköisessä muodossa.

”Puskettiin tämä proggis läpi, koska meidän mielestämme siinä on jotain hyvin uniikkia. Oli tärkeää saada musiikkia myös muille kuultavaksi, jotta he voivat tehdä siitä omat havaintonsa.”

Uniikilla Näveri tarkoittaa sitä, että Spiritraiserin musiikki yhdistää laajalti erilaisia äänimaailmoja ja tunnelmia. Se on vienyt hänet itsensäkin musiikillisesti alueille, jotka ovat olleet aiemmin täysin tuntemattomia.

”Muilla bändin jätkillä on musiikissaan sellaisia ulottuvuuksia, joissa en itse ole vielä ennen käynyt. Ehkä se saa tämän tuntumaan itsestäni niin ainutlaatuiselta. Vähän kuin olisi koko ajan matkalla jonnekin, ja aina seuraavaan pisteeseen päästessä se matka jatkuu taas seuraavaan paikkaan.”

Kuva: Jani Uhrman

Lyriikat Spiritraiserin musiikkiin syntyvät Näverin kynästä. Hän sanoo levyn liikkuvan teemallisesti rakkauden ja pelon välimaastossa. Pääsävy on kuitenkin ehdottomasti positiivinen. Näverin mukaan hänen muuttonsa Brasiliaan elämänsä rakkauden perässä toimi erinomaisena katalyyttina sanoitusten syntyyn.

”Oli hieno fiilis päästä pohtimaan ja pukemaan sanoiksi, että mitä tapahtuu kun joku oikeasti vie jalat alta. Antaudut jollekin niin vahvasti, että annat sen vain viedä mukanaan ja johdattaa seuraavaan paikkaan. Ja minkälaisia pelkoja liittyy siihen, kun hyppäät tyhjän päälle tietämättä mistään mitään ja mietit, että nyt voi käydä tosi huonosti. Tai sitten voi tapahtua jotain parasta ikinä.”

Ei mikään sivuprojekti

Spiritraiserilla ja Profane Omenilla on molemmilla iso rooli Näverin elämässä. Siinä missä Profane Omen on erinomainen kanava päästellä ilmoille ylimääräisiä höyryjä, tarjoaa Spiritraiser mahdollisuuden hieman erilaiseen ilmaisuun.

”Liikutaan ihan eri sfääreissä musiikin ja ilmaisun suhteen. Spiritraiser antaa enemmän tilaa pohdiskelulle ja pystyn kirjoittamaan hieman erilaisista itseäni puhuttelevista asioista.”

Näverin mukaan Spiritraiserin lyriikat syntyvät kuin itsestään huomattavasti Profane Omenin sanoituksia henkilökohtaisemmiksi.

”Spiritraiser puhuttelee yksilöllisemmällä tasolla. Näihin biiseihin on jotenkin helpompi lyödä itsensä mukaan.”

Vaikka Profane Omen näyttelee suurta osaa Näverin elämässä, ei Spiritraiser ole hänen mukaansa bändin jäsenille mikään syrjähyppy tai sivuprojekti.

”Kyse on ihan oikeasta bändistä, jossa kaikki jäsenet tuovat demokraattisesti soppaan oman mausteensa.”

Levyn julkaiseminen oli helpotus koko yhtyeelle. Materiaalin synnytystyö oli pitkä, mutta rima on nyt asetettu ja on aika suunnata energiat kohti uuden luomista.

”Uuden tekeminen helpottuu, kun nämä vanhat biisit saadaan tavallaan alta pois. Ne luovat pohjan, jonka päälle voi rakentaa uutta. Saadaan ikään kuin askelmerkit asetettua”, sanoo Näveri.

Spiritraiser keikkailee uuden levynsä tiimoilta Lahden Torvessa perjantaina 5.10. ja Tampereella Lost in Music –festarilla lauantaina 6.10.
Varsinainen levyjulkkarikeikka on Nosturissa keskiviikkona 17.10. Sinne Spiritraiser rakentaa yleisön iloksi laajemman audiovisuaalisen kokonaisuuden.