Kun astuu Lahden keskustassa sijaitsevaan sisäpihaverstaaseen, huokuu heti ovella lämmin tunnelma. Yrittäjä Saida Korkka ottaa ystävällisesti ja lämminhenkisesti asiakkaat ja satunnaiset vierailijat vastaan. Rekeillä on ripustettuna kauniisti upeita vintagevaatteita, esillä on myös koruja ja asusteita. Ompelukoneet sekä puuntyöstö- ja verhoiluvälineet ovat kivasti näkösällä. Tuntuu siltä, että tulee paikkaan, jossa tehdään työtä ilolla ja laadulla.

Hyppy tuntemattomaan

Saida on paljasjalkainen lahtelainen nuori yrittäjä ja paikalliskulttuurin kuluttaja. Saida kertoo olevansa paluumuuttaja, koska hän asui jonkin vuoden ajan Helsingissä. Perusduunia hän on pakertanut mm. lastenhoidon ja perhekotityön palveluksessa. Kassahommien ja muiden duunien jälkeen tuli tilanne, jolloin piti hakea Kelan kehotuksesta jälkihaussa opiskelemaan. Verhoilu-, kalatalous- ja lehtipainolinjoilla oli vapaita paikkoja ja Saida pääsi toiselta varasijalta ponkaisemaan verhoilulinjalle.

”Emmä ennestään tiennyt alasta paljon mitään, mutta on mulla paljon ystäviä, jotka ovat olleet tavallaan tällä alalla, vaatetuksen ja myynnin puolella. Mä oon ollut heidän myyntiapulaisena ja nähnyt niinku sen homman. Ja olin siitä innostunut ja kiinnostunut.”

Hän pääsi harjoitteluun verhoilijamestari Mauri Haaraselle, joka houkutteli Saidaa ostamaan Lahden keskustassa sijaitsevassa verstaansa. Saida ei vielä opiskeluaikana lämmennyt ajatukselle, mutta kun hän valmistui, otti Mauri häneen uudestaan yhteyttä ja aikansa ajatusta kypsyteltyään Saida marssi pankkiin ja osti verstaan kokonaisuudessaan koneineen, kankaineen ja muine työkaluineen. Hänen yrityksensä on nimeltään Saidan Verhoomo & Vintage.

”Kyllä tää kiinnostus on tullut isän kautta, ku isä on puuseppä. Ja mä tykkään kestävistä ja laadukkaista materiaaleista.”

Saida seisoo töidensä takana

Saida tekee työtä asiakaslähtöisesti ja nauttii siitä, kun löytää ostajalle juuri tietyn ja mieleisen tuotteen.

”Ja kun jollekin löytyy joku just sille oma juttu, niin se on hienoo. Että jos vaikka vaatteessa on just joku hieno printti tai leikkaus, niin on ihana ojentaa se juuri oikealle ihmiselle. Ja sama noitten huonekalujen kanssa.”

Lisäksi Saida kokee, että vanhoissa kankaissa ja huonekalujen materiaaleissa on sitä kestävyyttä ja pysyvyyttä, jota hän pitää arvokkaana ominaisuutena nykyajan kertakäyttötuotteisiin verrattuna. Vanhoja huonekaluja on myös mielekästä tuunata uudemmilla ja värikkäillä kankailla, jotta niistä saadaan ”vanhaa kunnioittaen” nykyaikaiseen sisustukseen sopivampia. Ja kun itse tekee, niin ammattiosaaja tietää tehdyn työn laadun.

”Pystyn sanomaan, että mä voin seistä sen mun työn takana.”

Saidan liikkeessä on siis myytävänä mm. vintagevaatteita, asusteita, pienyrittäjien valmistamia koruja ja entisöityjä huonekaluja. Tilaustöinä päällystetään huonekaluja asiakkaalle mieleisillä kankailla ja myytävänä on nyt myös Saidan oma tuote, Veikko-rahi.

”Tilaustöistä mä saan sen varmemman tulon, mutta mielellään teen noita huonekalujen kunnostamistyötä ja vaatemyyntiä.”

Kulttuuri, liikunta ja ystävät

Entä mitä muuta Saida on, kuin yrittäjä?

”Mä rakastan käydä myös teattereissa. Viime keväänä mä alotin jalkapallon pelaamisen ja mä pelaan tossa Lahen Kortteliliigassa mimmiporukassa. Eniten mä tykkään viettää vapaa-aikaa mun ystävien kanssa, koska ne on mun henkireikä.”

”Jos mä en tekis tätä, niin varmaan mä tekisin ihmisten parissa töitä, jotain kriisityötä tai lasten kanssa.”

”Mä työskentelen aika paljon yksikseen, että ehkä joskus mä kaipaan työyhteisöä. Siks on pakko tavata ystäviä!”

Lahti on yhteisöllinen paikka yrittää

Miksi Lahti?

”Koska Lahti on paras! Mä aattelin, ku perustin tän yrityksen, että tehdään Lahdesta entistä parempi paikka. Ja ku oon tutustunut muihin yrittäjiin, niin se on tavallaan semmoista yhteisöllisyyttä:”

”Täällä puhalletaan yhteen hiileen, mikä on kiva juttu.”

Saida kehuu viimeksi näkemäänsä Hormihaikaran (Superteatteri) Meren alalokero-esitystä, joka oli huippuhieno kokemus. Lisänäytöksiä edellä mainitusta esityksestä tulossa vielä Lasten Talvikarnevaaleille. Paikalliset teatterit käyttävät jonkin verran hyödyksi Saidan puodin Vintagevaate- ja huonekaluvarastoja.

Saida kertoo, että taannoin oli kiva tapahtuma, kun hän kukkakauppa Florencian Melli Lohisalon kanssa piti yhteisen tapahtuman Malskilla, ”Vintage Goes Green”. Yhteistyö paikallisten yrittäjien välillä on lisääntynyt ja aina voi toisilta pyytää jeesiä.

Tärkeitä asioita, jotka Saidaa kannattaa ja auttaa jaksamaan ovat perhe, puoliso ja ystävät. Syksyllä sienimetsä veti puoleensa ja Saida huomasi, että luonnolla on myös suuri merkitys hänen hyvinvointinsa ja jaksamisen kannalta. Ja välillä pitää pystyä pitää lomaa ja olla tekemättä yhtään mitään.

Joulun ajan tervehdys:

”Aurinkoista ja auttavaista mieltä.”

JAA
Edellinen artikkeliHengailua Hennan asemalla
Seuraava artikkeliStar Wars tulee (taas) – oletko valmis?
Tiitu Saastamoinen
Tiitu Saastamoinen on lahtelainen yhteiskuntatieteilijä, intuitiivinen muutosagentti ja tutkija, jonka intohimon kohteina ovat ihmiset, kulttuuri, yhdistystoiminta ja Lahti.