Tuli käytyä New Yorkissa. Tai ei vain käytyä, vaan oleiltua siellä kolmisen viikkoa. Tai emme tietenkään vain oleilleet, vaan kiertelimme. Ei silti tavanomaisissa turistikohteissa, sillä ne on jo nähty. Pääasiassa tuli harjoitettua urbaania havainnointia ja siitä urkenevaa vertailevaa kaupunkitutkimusta.

Lahen vertaaminen New Yorkiin on tietenkin järjetöntä, mutta lienee silti myös niin, että vain erilaisia asioita voi verrata keskenään. Samanlaisten vertaaminen on tyhmää ajanhukkaa. Kotikaupunki tulee myös luontevasti mieleen juuri vieraassa ympäristössä. Ikävän kanssa sellaisella ei ole aina mitään tekemistä.

Suurkaupungin keskustan kuhina on lahtelaiselle alituinen ihmettelyn aihe. Helsinki ei ole varsinaisesti suurkaupunki, mutta jo sen ero Lahteen on melkoinen. Muistan vielä hyvin sen, kun ensi kertaa poikani Helsinkiin vein. Heti rautatieasemalta ulos tultaessa näin miten hurjan vaikutuksen jo pääkaupungin melu hänen teki. Pikkupoika suorastaan huojahti sen voimasta taaksepäin.

Saman kokee aina uudelleen New Yorkissa. On itse asiassa outoa, miten elinvoimainen sen keskusta on, vaikka voisi kuvitella, että kaupallinen ja sosiaalinen melske olisi levinnyt laajemmalle. Niin se on itse asiassa tehnytkin, mutta se ei ole keskustalta pois. Ei kukaan newyorkilainen autoile kaupungin ulkopuolelle kauppaan, vaan asioi keskustan marketeissa tai kivijalkaliikkeissä. Kiinnostavaa on niin ikään se, että myös laita-alueilla riittää pikkukauppaa pikkukaupan vieressä. Markkinatalous pelaa jenkeissä hyvin ruohonjuuritasolla.

Mielenkiintoista on niin ikään se, miten auliisti newyorkilaiset käyttävät julkisia liikennevälineitä. Se ei ole mikään ideologinen kannanotto, eikä sitä ole myöskään runsas polkupyöräily, vaan se on pakko. Liikkuminen keskustassa omalla autolla on niin hidasta ja vaivalloista, että helpompaa on hypätä maanalaiseen.

Ja toden totta, siinä yksi kiinnostavimpia eroja New Yorkin ja Lahen välillä. En suin surminkaan muista milloin näin täkäläisessä bussissa pukumiehen. Tai samaa yhteiskuntaluokkaa edustavan rouvashenkilön.