Viime vuosien suurina trendeinä voidaan pitää proteiinirahkoja, treenitrikoita ja fitness-lifestyleä. Kuntosalien kävijämäärien kasvu on ollut Suomessa koko Euroopan nopeinta ja kauppojen hyllyt ovat pullistelleet erilaisia proteiinituotteita. Fit sitä ja fit tätä pomppaa jatkuvalla syötöllä esille nettiä selaillessa, ja tv:ssä kaikki mahdolliset ’suurin pudottaja’, ’läskistä laihaksi’ ohjelmat ovat varastaneet ruutuaikaa esim.Matlockin uusinnoilta. Kaikkien pitää olla ’fitissä’, koska se on POP.

Tietyllä tapaa itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen on todella hyvä suuntaus. Todella moni ikäihminen on löytänyt kuntosalin ja muutenkin aktivoitunut liikkumaan. Nuoret, joille eivät joukkuelajit tai lenkkipolut ole kolahtaneet, ovat löytäneet urheilun kipinän kuntosaleilta. Periaatteessa tässä ei voi olla kuin voittajia, vai kuinka?

Samalla kun kaikki ovat ’fitissä’, treeni kulkee ja rahkaa kuluu, niin rinnalle syntyy lieveilmiöitä. Saliselfiet, vääristynyt kuva omasta kropasta, masennus, ylikunto, oman kehon hormonitason järkkyminen vain muutamia näistä nimetäkseni.
Sosiaaliset paineet, joita tänä päivänä tuottaa lähinnä sosiaaliset mediat, ovat läsnä. Varsinkin nuoret tuijottavat instagramia totuuden alkulähteenä ja oman kehon muotoja verrataan veitsellä työstettyyn amerikkalaiseen fitness-tähteen. Ei osata erottaa totuutta filttereiden ja kuvankäsittelyn takaa. Ei ymmärretä, etteivät Kardashianit ota kuviaan tai lataa niitä nettiin itse, vaan sen hoitaa heidän markkinointikoneistonsa. Ei myöskään ymmärretä, ettei bikinifitness-mallilla voi olla luonnostaan isoja tissejä ja yllätytään kun kuullaan niiden olevan muovia. Pelkkä vähähiilarinen ruokavalio ja parsakaali eivät tee sinusta timmimimmiä tai -kundia. Pitää treenata kovaa, oikein ja kärsivällisesti ja muistaa välillä myös levätä.
Noh. Sitten tullaan siihen, että nykyisessä persekuvien tulvassa kärsivällisyys ei ole kovinkaan monella se vahvin ominaisuus. Kehon muutosta pystytään vauhdittamaan kemiallisten valmisteiden avulla ja kynnys ’myrkyttämiseen’ on suhteellisen pieni sosiaalisten paineiden takia. Ja toisaalta kun luonnollisin keinoin ei saavuteta ig-ihanteiden tuloksia, niin masennutaan ja lääkitään masennusta lääkkein.

Niin kutsuttu ’roinaaminen’ ei ole uusi ilmiö. Muistan hyvin vuosituhannen vaihteessa, kun Rauman Kuntosumpussa ukot myrkytti itseään Venäjältä tuoduilla hevoshormoneilla. Silloin ei ollut instaa, johon kuvia oltaisiin ladattu. Ei ollut edes puhelimia, joilla olisi otettu kuvia. Silloin kuurien tehoa ja voimatasoja mitattiin lauantaiyönä paikallisen yökerhon edustalla. Sen ajan ihanteena oli olla hemmetin iso ja penkistä piti nousta muutakin kuin oma takalisto. Ajat ovat totisesti muuttuneet. Tänä päivänä nuoret miehet tavoittelevat kovien penkkituloksien sijaan ’revittyä’ alle 10% rasvaprosenttia ympärivuotisesti, koska instaan pitää saada paidattomia kuvia. Salille mennään pumppaamaan ja kuvaamaan itseään peilin eteen.
15-vuotta sitten salille mentiin pieruverkkareissa ja kauhtuneissa t-paidoissa. Nykyajan salille taas pukeudutaan paremmin kuin yökerhoon. Näitä kahta ajanjaksoa yhdistää hyvin vahvasti myrkyt. Halutaan olla hinnalla millä hyvänsä mukana skenessä, eikä aikaa ole tuloksen saavuttamiseen luonnollisin keinoin.

Se illuusio, jonka fitfarmit ja muut ovat luoneet terveellisen elämän ja puhtaan ruuan ympärille on ihan huuhaata, täydet pisteet toki loistavasta bisnesideasta. Muistan eräänkin tv:ssä esiintyneen personal trainerin, joka aikoinaan selitti testosteronikuuristaan meikäläiselle. Telkkarissa hän selittää kirkasotsaisena, kuinka rahkalla ja kanalla homma rokkaa. Business on business ja Elvis on Elvis, mutta tämän bisneksen haittapuolena on ihmisten terveys.

Lokakuussa Lahden Messukeskuksen valtaa niin kutsuttu ’body-kansa’. Kireät spandex paidat, sekä Gazozin byysat miehillä, vain kriittisimmät paikat peittävät trikoot naisilla ja rusketussuihkun luoma luonnollisen pronssinen sävy ihossa. Stereotypioilta ei voi välttyä, kun keskustelun aiheeksi nousee Fitness Expo. Messujen aikana lavalle nousevat urheilijat ovat käyneet läpi lähes vuoden kestäneen rääkin ja kaikki kova työ kulminoituu tähän kyseiseen viikonloppuun. Tämä työ on vaatinut satoja ja satoja tunteja kovaa työtä salilla. Rääkin aikana on kulunut monta kiloa broilerin rintaa ja satoja purkkeja rahkaa. Lajin ulkopuolelta tulevalle koko tapahtuma näyttäytyy narsistien kokoontumisajoilta, mutta kun lajin saloihin pääsee yhtään sisälle, niin ymmärtää sen koukuttavuuden. Fitness-urheilu ja kehonrakennus vaatii urheilijalta oikeanlaista narsismia, koska työkaluna on oma keho ja lopputulos mitataan peilikuvasta. Omassa tuttavapiirissäni on useita lavalla olleita ja nostan hattuani heidän omistautumiselleen ja koville työmäärille.

Ennen kuin tuomitset koko lajin omalla salillasi peilin edessä pörräävien instagrambodarien takia, niin suosittelen menemään messuille ja tutustumaan lajiin tarkemmin. Treeni-iloa syksyyn!