Omassa ruuanlaittorepertuaarissani ehdottomasti parhain sekä eniten käytetty ruoka-aine on PERUNA. Peruna on monipuolinen, Etelä- Amerikan Andeilta Eurooppaan 1500-luvulla rantautunut, koisokasvien heimoon kuuluva kasvi, josta käytetään ruoaksi sen maan alla kasvavaa mukulaa. Peruna sisältää 10-15 % tärkkelystä, vajaat 2% proteiinia ja tuoreena myös jonkin verran c-vitamiinia.

Jossain vaiheessa hiilihydraattikammoiset ovat alkaneet vältellä perunan syömistä, mutta todellisuudessa peruna on paljon mainettaan terveellisempi, koska pottu sisältää paljon mm. useita kivennäisaineita. Perunassa ei ole keinotekoisia lisäaineita eikä keitetyssä perunassa ole lainkaan rasvaa.  Perunan hinta kieppuu talviaikaan noin 1 eurossa 2 kiloa kohden. Luomuperunaa saa hieman kalliimmalla ja kesän uudet perunat voivat olla kilohinnaltaan jopa 10 euroa/kilo.

Miten käytän perunaa ruuanlaitossa?

Keitetyt perunat

Perunat, mielellään yleissellaiset, laitetaan kylmään veteen kattilaan. Kun vesi kiehuu, alennetaan lämpötilaa. Perunat ovat kypsiä, kun ne ovat pehmeitä haarukalla testattuna. Kesän uudet perunat laitetaan kattilaan aina kiehuvaan veteen. Uusi peruna on parhaimmillaan kuorineen ja kun perunan laittaa kiehuvaan veteen, ei sen kuori kovene. Anoppi opetti tämän vanhan ajan vinkin ja se todella on kokeilun arvoinen.

Perunoita kannattaa keittää kerralla aina kunnon satsi, koska paistetut perunat ja pyttipannu toimivat eri variaatioina seuraavina päivinä.

 

Uuniperuna

Isokokoiset, mielellään jauhoiset, perunat kiepautetaan yksitellen folion sisään ja paistetaan uunissa, noin 200 asteessa puolesta tunnista tuntiin. Talviaikaan peruna tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Uuniperunat ovat hyviä lisukekastikkeen tai täytteen kanssa.

Lohkoperunat

Perunat leikataan kuorineen, pestyinä luonnollisesti, pitkittäissuunnassa ”veneiksi”. Lohkot ladotaan uunipellille leivinpaperin päälle ja ne öljytään rypsiöljyllä. Mausteeksi sopii mikä vaan; rosmariini, timjami, grillimauste, suola (ehdoton), juusto jne. Lohkoperunat paistetaan uunissa n 200 astetta ja puoli tuntia. Itse tehdyt lohkikset on  biljoona kertaa parempia kuin kaupan pakasteet!

Pannulla paistaminen

Paistinpannulle laitetaan reilusti öljyä tai voita. Pesty raaka peruna leikataan siivuiksi kuorineen. Ohuet siivut paistetaan pannulla kypsäksi molemmilta puolilta. Perunat voi myös suikaloida, jolloin ne on helpompi sekoitella kypsäksi joka puolelta. Näissä variaatioissa on toki rasvaa, mutta olen aika varma, että itse paistetuissa on vähemmän rasvaa kuin valmisversioissa. Jokainen voi luonnollisesti itse valita tietyn rasvan, jota pannupottuihin käyttää.

Muussi

Jauhoiset perunat kuoritaan ja keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Keittovesi kaadetaan pois ja perunat muussataan. Itse tykkään käyttää perinteistä perunanuijaa. Mielestäni sähkövatkaimella möyhennetystä perunasta tulee liisteriä… Muussattuun perunaseokseen lisätään maitoa maun mukaan. Lisäksi mahdollisesti voita ja muussi kuumennetaan hyvin sekoittaen uudelleen.

Imelletty perunaloora on taas hieman konstikkaampi valmistaa. Perunat (jauhoiset 2 kg) keitetään kuorineen SUOLATTOMASSA vedessä. Kypsät perunat kuoritaan kuumina ja muussataan. Vähän jäähtyneeseen seokseen ripotellaan 2-4 ruokalusikallista vehnäjauhoa. Mössön annetaan seistä kattilassaan kannen alla yön yli, välillä sekoitellen. Seokseen lisätään maito ja tilkka siirappia. Lisäksi looraan lisätään tässä vaiheessa suola. Vetelä muussi paistetaan 150 asteisessa uunissa parin tunnin ajan. Nam!

Sitten on tietenkin keitot, perunalaatikot, perunalumi, valkosipuliperunat, sipsiperunat jne. Niistä toisella kertaa.

Tiesitkö muuten, että raa`an perunan syöminen hillitsee närästystä? Entä tiesitkö, että keitettyä kylmää, halkaistua perunaa voi käyttää paperiliimana. Raaka peruna halkaistuna ja kuvioituna toimii myös nokkelasti leimana.

Puolisoni toimi aikoinaan koti-isänä, kun tytöt olivat pieniä. Ainainen päivittäisen lounaan ja päivällisen kekkaaminen oli usein hankalaa ja hermoja koittelevaa. Niinpä kerran isätyyppi kehitteli barbiperunat! Barbiperunat valmistetaan kuten lohkoperunat, mutta ne maustetaan kaikilla punaisilla mausteilla, kuten esimerkiksi vaikka paprikalla, grillimausteella, chilillä ja ketsupilla. Menestys oli taattu! Barbiperunat kuuluvat vielä nykyisinkin aikuisten lastemme omaan kotikeittiöön.