Lahen Aikojen kahvilakaravaani kulkee hitaasti, mutta ennen kaikkea varmasti asemanseudulta kohti keskustan metroseksuaaleimmin virittyneitä macchiato-myrskynsilmäkkeitä. Jo tällä kertaa oli tarkoitus astella kaupungintalonpuiston ohi keskeisemmille tonteille, mutta pullan ja tuoreen maalin tuoksu johdatti kahvilafiilistelijän vielä yhdelle kupilliselle Rautatienkadun Pikku-Pattayan puolella.

Rautatienkadun alkupäähän on nimittäin avattu Pirske -niminen kahvila-konditoria-herkkupuoti. Uunituoreen paikan nimi kuljettaa välittömiin amfetamiini-mielleyhtymiin, mutta se ei liene ollut tarkoitusperissä kahvilaa nimettäessä. En toki voi tietää. Itseasiassa nimi juontaa juurensa samannimisestä pitopalvelusta, joka on tämän kahvilan taustoilla.
Kahvilan sijainti taas vie ihan erilaiseen konnotaatioon. Liiketila on nimittäin samainen, jossa sijaitsi taannoin Taverna (Tabepna) nimeä kantanut ravintola, jossa tuli täysi-ikäisyyden kynnyksellä muutamakin olut särvittyä, ja jonka “pikaluukulta” saattoi railakkaan Torvi-illan jälkeen poimia mukaansa makkaraperunat vahvalla valkosipulikastikkeella. Se kuitenkin siitä.

On toki hieman epäreilua nostaa paikkaa esille, kun toiminta on vasta starttaamassa ja moni asia varmasti vielä elää. Tämä osui kuitenkin niin kivasti kohdalle, että en malttanut olla tarttumatta.

Avara ja valoisa Pirske

Pirske on avara kahvila, joka on sisustukseltaan avara ja valoisa. Avaruus on viety omaan makuuni jopa hieman liiallisuuksiin. Sinne tänne sijoitellut, kevyesti karnevaalikeksin väreillä sävytetyt kalustot näyttäytyvät helposti jopa hieman satunnaisesti asetelluilta. Ehkä tässä on kuitenkin ihan suunnitelmallisuutta takana. Myös ikkunaan ripustetut yksinäiset pitsiverhot antavat hieman päälleliimatun kuvan. Ehkä sisustus kasvaa vielä, kun kokemus karttuu. Pohjimmiltaan paikan väljyys kuitenkin toimii oikein mukavasti. Toisinaan baarit ja kahvilat ovat niin täyteen ammuttuja tavaraa, että nautinnollinen kahvihetki muuttuu helposti ahtamiseksi, väistämiseksi ja varomiseksi. Täällä ei sitä ongelmaa ole. Kahvilan tunnelmassa on selvästi haettu perinteistä ja maalaisromanttista kaikua, sitä puoltavat pirttikalustot, tapetit, verhot ja läpikuultavasti maalatut puupinnat.

Tarjolla kahvia ja nisua

Pirske luottaa perinteiseen kahviin, teehen ja monipuoliseen leivonnaistarjontaan. Pienen tirkistysreiän verran avonaiseksi jätetyssä köksässä valmistetaan osa tarjolla olevista tuotteista. Ainakaan vielä ei kassan taakse ole ilmestynyt kromisena kiiltävää erikoiskahveja puksuttavaa masiinaa, joten tyrkyllä on sitä itseään. Kahvilan hintataso on saatu pidettyä varsin maltillisena ja sörrikupista selviää parkkirahoilla.
Myös tässä paikassa on monen muun keskustan kahvilan tapaan ymmärretty, että pelkällä kahvilla ja pullalla ei kovin pitkää draamankaarta ole luvassa. Pirskeessä on arkipäivittäin tarjolla myös lounas. Tosiasiahan lienee se, että hyvin rakennettu lounasrunko mahdollistaa kahvilaunelman ylläpitämisen vähän vapaammalla otteella. Kahvilasta voi myös hankkia paikallisten käsityöläisten valmistamia tuotteita tai nykytrendien mukaisesti vaikka taulun seinältä.

Pirttikalustoa ja 90-asteen selkänojaa

Pirske on laaja tila, jossa on nurkkia ja kulmia. Työrauhaa kahvilasta hakevalle löytyy siis varmasti vähän etäisempi nurkkaus, jonne toimistonsa levittää. Oikein mukavan kahvihetken voi Pirskeessä viettää, vaikka lokoisinta mahdollista asentoa ei kahvilan jakkaroilla välttämättä saakaan. Ensiotannan perusteella kahvila houkuttelee huomaansa monenlaista väkeä, eikä asiakassegmentti tunnu rajautuvan kovinkaan spesifiin lokeroon. Ennen kaikkea valoisa Pirske luo mukavan kontrastin ikuisten jouluvalojen kadulle, jonka liikehuoneistot ovat isolla prosentilla umpeenteipattuja erotiikkaliikkeitä tai itämaiseen viisauteen pohjautuvia fysioterapian laitoksia.

Nyt tuntuu kahviloita nousevan Lahteen kuin sieniä satella. Saa nähdä missä vaiheessa markkinatalouden realiteetit kääntävät trendin laskuun ja kenen kustannuksella. Toivottavasti näitä yrittäjävetoisia puljuja ei talousmaailman ristiaallokko uhmaa turhan kovalla kädellä.