Kuva: Jani Uhrman

Lahti eli 60-luvulla vahvaa kasvun aikaa, joka loi painetta uusien asuinlähiöiden rakentamiselle. 60-luvun puolivälin aikoihin aloitettiin rakentaminen myös Lahden lahden itärannalle Mukkulaan. Nimenä Mukkulan historia ulottuu jo pidemmälle kartanon ja sitä ympäröineen kylän ansiosta. Lahden kaupunkiin Mukkula liitettiin Hollolasta 1930-luvulla ja nykyiseen komeuteensa kaupunginosa valmistui pääosin 1980-luvun puolivälissä. Väljän kaavan johdosta Mukkulasta puhuttiin jo rakennusvaiheessa “puutarhakaupunginosana”. Mukkula rajautuu lännessä Vesijärveen, etelässä Niemen alueeseen, pohjoisessa Kilpiäiseen ja idässä vanhaan nelostiehen. Kaikki nämä raja-alueet kuitenkin kuuluvat myös Mukkulan ja sen palveluiden vaikutuksen piiriin. Nykyisin Mukkula onkin yksi Lahden elinvoimaisia ja aktiivisia lähiöitä, joka luonnonläheisyyden ja puistomaisuuden lisäksi hengittää myös kaupallisesti, eikä ole osoittanut uinahtamisen merkkejä monen muun asuintaajaman tavoin.

Kuva: Jani Uhrman

Puistokaupunki

Mukkula on kivan- ja harmonisen näköinen asuinalue. Vaikka talot tuovatkin arkkitehtuuriltaan mieleen aikakaudelle ominaisen kiireen rakentaa nopeasti ja tehokkaasti, on kaikki silti luonnon kanssa hyvin sopusoinnussa. Asuinrakennukset kohoavat metsän keskeltä kohti taivasta kuin urbaaneina hampaina aikeissa haukata ympärillään vallitsevan vehreyden. Metsä vie Mukkulassakin voiton ja valtakunnassa on kaikki hyvin.
Täysin oma vihreä lukunsa on tietysti Mukkulan kartanon alue, joka ympäristöineen tarjoaa loistavia ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia niin kesällä kuin talvellakin. Mukkulan ja Kilpiäisten alueen vehreät lehtometsät ovat puustoltaan ja kasvustoltaan hyvin erilaisia mihin havuisempien kangasmetsien Päijät-hämeessä on totuttu. Veden läheisyys taas tuo omia mahdollisuuksiaan laajentaa ulkoilureittejä Vesijärvelle ja sen yli. Niemeen päin Mukkulan rantaviiva jatkuu satama-alueena, joka tarjoaa venepaikan sadoille moottori, purje- ja soutuveneille.
Kartanon alueella sijaitsevan Mukkulan leirintäalueen toiminta loppui vuonna 2015. Sen jälkeen kartanon alueen houkuttelevuutta matkailijoiden silmissä on pyritty kehittämään muilla keinoilla. Vuodesta 2003 lähtien järjestettynä tapahtumana Summer Up -festivaali on jo vakiintunut käsite. Sen lisäksi Mukkulan tapahtumapuisto isännöi viime kesänä metalliyhtye Nightwishin viime vuoden ainoaa Suomen konserttia yli 10 000 hengen yleisölle.

Mukkulan aktiivinen lähiöostari puolittui palossa

Mukkula sai syksyllä runsaasti ei-toivottua julkisuutta, kun kaupunginosan sydämessä sijaitseva ostoskeskus joutui tuhopolton uhriksi. Palo vei mukanaan ison osan ostarin itäistä siivekettä ja suuren siivun lahtelaista pubi-historiaa Nissen Grillin korvennuttua muiden muassa pelkäksi savuavaksi muistoksi.

Kuva: Jani Uhrman

Mukkulan ostoskeskus on taistellut vuosien saatossa sinnikkäästi suuria market-keskittymiä vastaan ja on Lahden viriilein lähiö-ostari. Ihan ilman näivettymistä ei ole tämäkään kaupallinen keskittymä selvinnyt.  Ostarin arkkuun soviteltiin jo ensimmäistä naulaa, kun pitkäripainen siirtyi noin vuosikymmen sitten Holmaan Prisman siipien alle. Ostarin pystyi kuitenkin pitämään pakettinsa siinä määrin houkuttelevana, että ihan kaikki ostopotentiaali ei ole lentänyt Holman kärpäspaperiin. Ostari on siistiytynyt takavuosien pahamaineisesta lähiöretkupesäkkeestä hieman siistimmäksi ja seesteisemmäksi ostosparatiiksiksi. Tähän osasyynä on varmaan Ritaniemenkadun ja Mukkulankadun risteystä vartioivien ”puttien” muuttuminen muraloiduiksi Ritatorneiksi.
Syksyllä 2018 tapahtunut tulipalo oli kova takaisku ostoskeskukselle ja vain aika näyttää, mitä raunioista savun hälvettyä nousee.

Vaivihkaa urheilukaupunginosaksi

Hyvien ulkoilureittien lisäksi Mukkula on ajansaatossa kasvanut myös tärkeäksi keskukseksi erinäisille urheilumuodoille. Mukkulan urheilualueella sijaitsee kaksi ympärivuotista jalkapallokenttää ja samalla ainoan kaupungin tarjoama mahdollisuus harrastaa lajia täysimittaisella kentällä sääoloilta suojassa. Talvisin urheilualueen hiekkakenttä muuttuu ulkojääradoista, jonka jäädyttämisestä huolehtii säiliöauton sijaan vielä vahtimestari. Sen lisäksi alueella on tenniskenttiä.

Kuva: Jani Uhrman

Vuonna 2009 Mukkulan vanhan golfkentän paikalle avattiin frisbeegolfiin tarkoitettu rata, joka laajeni vuonna 2014 varsin merkittäväksi kilparadaksi Suomessa. Mukkulan kartanolta Kilpiäisiin päin taas sijaitsee 60-luvulla talkoovoimin rakennettu jousiammuntarata, joka oli valmistuessaan tärkeä palanen lajin kehitystä Suomessa.

Uusia mahdollisuuksia

Lähestyttäessä uutta vuosikymmentä on Mukkula uusien mahdollisuuksien edessä. Siinä missä ostarin tuhopoltto nostattaa kysymysmerkin muotoisia pilviä sen pitkän aikavälin tulevaisuuden ylle, tarjoaa kilometrin päässä kehittyvä Holman marketalue auliisti palveluitaan myös Mukkulassa majaansa pitäville. Lahden opiskelustatuksen kohentuminen ja kampusalueen keskittyminen Mukkulan ja Kivimaan väliseen jontkaan avaa Mukkulan tulevaisuudessa kenties ihan uudessa valossa. Palveluiden palautuessa entiselle tasolle tai kehittyessä entisestään saattaa Mukkula osoittautua hyvinkin houkuttelevaksi asuinalue-vaihtoehdoksi opintien kivikoissa tallustavalle henkilölle.

Kuva: Jani Uhrman

Lapsiperheille Mukkulassa on jo kaikki tarvittava: ulkoilualueita, uimarantoja, pulkkamäkiä, leikkipuistoja, päiväkoteja, palikoista rakennettu koulu, maitokauppa ostarilla, vaippakauppa Holmassa, ostarin röökiringit teineille, kippolat isukeille, kuntosalit äideille. Mukkula – Elämänkaari. Saa käyttää.