Kuva: Niki Soukkio

Mikko Kuoppasalmi on alun perin lahtelainen media-alan yrittäjä. Ammattiopintojensa ohessa hän on perustanut oman toiminimen ja toimii yrittäjänä.
Nuoresta iästään huolimatta, Mikko on ennättänyt opiskelemaan merkonomiksi, media-assistentiksi Heinolassa ja nyt hän viimeistelee Tampereen ammattikorkeakoulussa medianomi AMK-tutkintoa. Tutkinto on loppusuoralla ja lähiopetukset on likipitäen suoritettu.

”Aluks mä aattelin media-assariopintojen alussa, että onko tää ollenkaan mun juttu. Opiskelukaveritkin Heinolan aikaan oli sitä mieltä, ettei tällä alalla pääse työllistymään. Kuitenkin mä kävin sen Heinolan koulun loppuun ja päätin että mä vielä näytän niille! Sitten hain Tampereelle jatkamaan opintoja. Sinne oli silloin aika vaikee päästä, mut mä pääsin. ”

Kuvaaminen lähti harrastuksesta

Kuvaaminen lähti Mikon kertoman mukaan lähinnä oman ja kavereiden lautailusta ja sen kuvaamisesta harrastusmielessä. Kuvaaminen oli kiinnostavaa ja nyt koulutuksen myötä hän on entistä enemmän kiinnostunut leikkaamisesta ja editoinnista. Urapolku on ollut Mikolle melkoisen luontainen, sillä markkinointiopintojen kautta hän on kiinnostunut erityisesti mainoskuvauksista.

”Pääasiassa mulle tulee kaikki työt niin, että mulle soitetaan. Keikat tulee aika lailla sillai, että otetaan yhteyttä kaverin kavereiden kautta ja monet on jo tutustuneet mun aikasempiin töihin. Monet sanoo, että oon kuullu et sä oot hyvä jätkä ja sitte tarjotaan töitä.”

Kuva: Henri Juvonen

Monenlaisessa mukana

Mikko on nyt lähinnä tehnyt mainosvideoita, tapahtuma- ja keikkakoosteita (mm. Profeetat ja Summer Up). Jonkin verran hän on tehnyt lähinnä harrastusmielessä musavideoita mm. Asteelle, Kubelle ja Jyrkkä167:lle. Taloudellisesti kannattavinta nuorelle yrittäjälle ovat olleet firmojen mainostukseen liittyvät videokuvaukset ja koosteet. Mainoskuvauksissa palvelun tilaajalla on selkeä visio ja tarve, mitä myydään. Musiikkivideoissa on taas vapaammat kädet määritellä, millaisen tuotoksen haluaa saada aikaan.

”Parhaimmillaan video on markkinoinnin tukipilari.”

San Pirtsa

Mikko on nyt asustanut opiskelujen vuoksi Tampereella kolme vuotta, mutta hänen työhönsä kuuluu paljon reissaamista ja hän on viihtynyt mahdollisuuksien mukaan myös paljon koto-Lahdessa. Tulevaisuudessa Mikko Kuoppasalmi haluaa jatkaa samalla alalla ja laajentaa toimenkuvaansa video-alan lisäksi.

Mikko on kotoisin Lahden Pirttiharjusta Tähtitorninkadulta ja vanhemmat asuvat edelleen Lahdessa samoilla huudeilla. Petsamo-Pirttiharju akselilla sijaitseva Sippalankatu on saanut nimensä Mikon isoäidin sukunimen mukaan, joten Mikon ja hänen perheensä lahtelaiset juuret ovat vahvat.

”San Pirtsa, missä ruoho on aina vihreää ja banaanit kukkivat talvellakin.”

Kuva: Julius Konttinen

Support your local ja tukea pienyrittäjille

Yksityisyrittäjänä Mikko on työllistynyt ihan mukavasti. Eli töitä on ollut riittävästi siihen nähden, että opinnot ovat vielä hieman kesken. Yksin tehdessä on aika yksin ja jatkossa hän toivookin, että työskentelyn tukena olisi tiimi, jossa olisi saman henkisiä ja hyviä tyyppejä ympärillä sekä tukena. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista tehdä töitä esimerkiksi Helsingin suunnalla tai ulkomailla. Lahti on Mikolle aina rakas kotikaupunki. Hän toivoisi, että Lahdessa opittaisiin hyödyntämään paikallista potentiaalia paremmin. Lisäksi Lahdessa ja koko valtakunnan mittakaavassa pienyrittäjyyttä tulisi tukea riittävästi!

”Mielekästä tässä mun hommassa on se, että mä pystyn haastamaan itseni ja kehittymään jatkuvasti. Tykkään siitä, ettei tarvii stressata eikä suunnitella tulevaa, vaan otan sen vastaan mitä tulee. Kaikki ei tunnu arjelta”

Ystävät, perhe ja kahvilat

Kuten lähes meillä kaikilla, on Mikon arjessa jaksamisen tukipilareina ystävät ja perhe. Joulu vietetään perhepiirissä Lahdessa perinteisin menoin. Harrastuksiin ei juurikaan ole ollut aikaa työmäärän vuoksi, mutta aina välillä tekee mieli rinteeseen. Mahdollisuuksien mukaan matkailu ja sitä kautta tulevat haasteet kiinnostavat yrittäjä Kuoppasalmea.

”Mut tekee vapaa-ajalla onnelliseks mm. ihmisten seuraaminen. Mä tykkään yksinään käydä aamutuimaan kahviloissa tai lounaalla rafloissa. Musta on kiva kattella ihmisiä ja miettiä että mitä ne duunaa ja miks ne on just semmosia.”

Tulevalle vuodelle 2018 Mikko Kuoppasalmi heittää Lahen Aikojen lukijoille seuraavanlaisen haasteen:

”Uskokaa itseenne ja omaan tekemiseenne.”

Tsekkaa linkin takaa Mikon refe-video.

Showreel 2017

Showreel 2017, tsek it!

Julkaissut Mikko Kuoppasalmi Creative 3. joulukuuta 2017