Vuonna 2003 ensimmäistä kertaa järjestetty Suuret oluet, pienet panimot -festivaali valtaa taas Lahden Satamatorin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna (4.–7.7.). Vaikka Suomen olutfestivaalikartta alkaa näyttämään ruuhkaiselta aina Hangosta Petsamoon, niin maan ensimmäiselle SOPPille löytyy kyllä soppensa matkustajasatamasta.

”Lahen Soppi” on aina ollut oman tiensä kulkija, ja usein se oma tie on kulkenut festariviikonlopun jälkeen ojanpohjan kautta. ”Ensin myydään vaaleet lagerit ja kun ne loppuu, niin kysellään, mikä on teidän vahvinta kaljaa. Ja jos viinoja on tarjolla, niin niitä alkaa menemään prikallisia viimeistään iltakymmenen jälkeen.” Kyseisen sitaatin allekirjoittaa varmasti jokainen Lahden kokenut juoman kaataja.

Lahdessa et siis juuri löydä lasiisi moderneja hapanoluita, mehustelu-IPOja tai muita trendilitkuja, sillä paikalle saapuvat panimot ovat miltei järjestään perinteisemmän mallasjuoman asialla. Toki muutamat esillepanijat voivat räväyttää ja esimerkiksi tänä vuonna debyyttinsä tapahtumassa tekevä Kanavan Panimo tuo varmasti naapuripitäjästä mainetta keränneitä goseja mukanaan.

Pääpaino on kuitenkin kaatamisessa. Lahti juo ja on ylpeä siitä, vaikka kaikenmaailman beerfluencerit kauhistelevatkin sitä keski-ikäisten keskivartalolihavien keskikaljasoturien esiinmarssia, mikä Satamatorilla käydään. ”Orimattilan rypsipelloilta ovat isännät kerääntyneet juottoastian äärelle”, kuten eräs seurapiiribloggaaja tuumasi eksyttyään Lahden SOPPiin ensimmäistä kertaa.

Paita pois ja isot tuopit käteen!

Lahden Suuret oluet, pienet panimot on kylämarkkinamainen tapahtuma, jossa ei-niin-olutihminenkin saa kevyen maistiaisen siitä, miltä kotimainen pienpanimotekeminen maistuu armon vuonna 2019. Ei niinkään parkkiintuneen ja muistiinpanojensa taakse piiloutuvan olutharrastajan ”imperiaalisen” märkä päiväuni. Uhka vai mahdollisuus? Siitä päätät sinä, asiakas.

JUO: Hollolan Hirven Kivisahti alkuun sekä loppuun. Kanavan Panimon mikä tahansa gose. Lagereista ehdottomia tärppejä ovat Tornion Panimon North Arctic Lager sekä mäntsäläläisen ensikertalaisen Kiisken Vastaranta Savulager. Paikallisjätti Teerenpeliltä viskiä ja long drinkiä. Tietysti myös vettä!

SYÖ: Hollolan Hirven nyhtöhirviburger tai legendaarinen Atomi.

OSTA: SOPP Shop avaa nyt ensimmäistä kertaa ovensa myös Lahdessa. Sieltä kannattaa poimia mukaansa kotimaisten pienpanimo-oluiden parhaimmisto.

to 4.7.2019 klo 15–24

pe 5.7.2019 klo 15–01

la 6.7.2019 klo 12–01

Sisäänkäynti suljetaan noin tuntia ennen sulkemisaikaa.

Ennen klo 18:00 vapaa pääsy (maistelulasi 4€).

Kuuden jälkeen 10€ (sis. maistelulasin).