Mallisto on lahtelainen pienoismalleihin ja tarvikkeisiin keskittynyt kivijalkakauppa Lahden keskustassa. Kaupallisten tavoitteiden lisäksi, fyysinen kauppapaikka on alan harrastajille oiva kohtaamispaikka, jossa jokainen voi jakaa omaa tieto-taitoaan. Yhteisöllisyyden ajatusta toteuttaa Malliston käynnistämä valtakunnallisestikin arvostettu Lahden pienoismallinäyttely, joka syksyisin tarjoaa mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa pienoismallien ystäville. Kysymyksiin – mm. siihen, mikä pienoismalleissa kiinnostaa – on vastailemassa Malliston perustaja Jarkko.

Miten itse innostuit pienoismallirakentamisesta?

Oma kiinnostukseni pienoismalleihin alkoi, kun olin n. 7-8-vuotias. Rakensimme isän kanssa yhdessä muutaman lentokoneen. Siitä sitten omin avuin pikkuhiljaa kokeilemaan ja kehittymään. Kavereiden kanssa teimme myös pienoismalleja ja siitä innostus vain kasvoi. Tähän voi varmasti samaistua aika moni pienoismalliharrastaja. Mallin rakentaminen valmiiksi luo hienoja onnistumisen tunteita. Tämä ei muutu, vaikka harrastaja vanhenee.

Mikä pienoismalleissa ja rakentamisessa kiinnostaa?

Pienoismalleissa kiinnostaa esikuvat aiheina, pienet yksityiskohdat ja yleisesti aiheet, joista pienoismalleja tehdään.

Pienoismallien rakentamisessa taas kiinnostaa tietynlainen itsensä haastaminen ja kehittäminen. Pienoismalleja rakentaessa keskittyy ainoastaan siihen tekemiseen ja suunnitteluun. Muut ”arkiset” asiat väistyvät silloin hetkeksi syrjään. 

Mitä käsite pienoismallirakentaminen mielestäsi sisältää?

Pienoismallien rakentaminen on aiheena melko laaja. Itselleni se on lähinnä ajanvietettä ja itseni haastamista esimerkiksi lisäyksityiskohtien tekemistä. Sellaisia, joita ei ole valmiiksi mukana rakennussarjassa. Toisille se voi olla millintarkkaa esikuvan luomista pienoiskoossa. Tällöin alkuperäistä rakennussarjaa muokataan siten, että se on esim. mitoiltaan tarkka esikuvan kanssa. Samalla pienoismalliin saatetaan lisätä niin paljon yksityiskohtia kuin se on mittakaavassa järkevää. Harrastusmielessä pienoismalleja tekevä rakentaa niitä kuitenkin itselleen ja omien vaatimustasojen mukaisesti.

Miten harrastuksesta tuli työ eli mikä motivoi yrittäjäksi?

Pienoismalliharrastukseni ei ole oikeastaan hiipunut missään vaiheessa ja vaikka välillä on pidempiä taukoja rakentelussa, kiinnostus on säilynyt koko ajan. Jossain vaiheessa muodostui haave, että oman pienoismallikaupan perustaminen olisi hienoa. Aluksi se tuntui kaukaiselta ajatukselta, mutta opiskelusuuntaus ja kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan aiheuttivat sen, että nykyään pyöritän verkkokauppaa ja kivijalkamyymälää. Hyvä tukiverkosto (perhe ja ystävät) ovat myös suurelta osin vaikuttaneet nykyiseen tilanteeseen.

Miten ja milloin yritystoiminta lähti liikkeelle ja minkälaiseen toimintaan keskitytte?

Pienoismallien myynti osaltamme alkoi muistaakseni vuonna 2006. Pienellä säästösummalla tilasimme kaverini kanssa 10 pienoismallia Singaporesta (tuolloin edullinen tilauskanava) ja myimme malleja pienoismallitapahtumissa. Pikkuhiljaa tuotevarasto ja -valikoima kasvoivat. Vuonna 2008 oli jo järkevää muodostaa yritystoiminta pienoismallimyynnille. 

Kauppamme keskittyy lähinnä muovirakennussarjoihin ja niihin liittyviin maaleihin ja tarvikkeisiin. Toki samat tuotteet soveltuvat osittain myös muunlaiseen pienoismallirakentamiseen (metalli, puu, maisemat, radio-ohjattavat ym.)

Asiakkaamme koostuvat pääosin staattisia muovirakennussarjoja tekevistä harrastajista. Usein kaupalta ostetaan perustarvikkeita ja pienoismalleja, joita hyllystä löytyy. Nykyään asiakkaat osaavat jo pyytää tiettyjä malleja valikoimiin (esim. jokin tietty uutuustuote). Aina ei tarvitse ennustaa kristallipallosta, että mitkä pienoismallit saattaisivat kiinnostaa. Valikoimaa löytyy todella runsaasti eri valmistajilta ympäri maailman.

Yksinkertaistettuna tyypillinen asiakas on 20-75 -vuotias mies.

Minkälaista on pitää kivijalkakauppaa Lahdessa?

Reilun kolmen vuoden positiivisella kokemuksella voin sanoa, että pienoismallikaupan pitäminen Lahden keskustassa on todella hienoa. Ainakin näin pienoismalliharrastajan näkökulmasta, jona itseäni pidän. Harrastajat ovat aivan loistavia ja Lahdesta löytyykin todella hyvä vakioasiakaskunta. Heiltä saa usein hyviä neuvoja jos oma tietotaito ei riitä. Lahdesta löytyy myös paljon kansallisissa ja kansainvälisissä pienoismallikilpailuissa palkittuja rakentajia. Alunperin kivijalkakaupan avaaminen oli vain kokeilu. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Minkälainen rooli on nettikaupallanne?

Nettikaupalla on iso rooli, jotta tavoitamme muut kotimaiset harrastajat. Kivijalkamyymälöitä on valitettavasti melko vähän, joten suuri osa harrastajista on täysin nettikauppojen varassa hankintojen suhteen. Poikkeuksen luovat ympäri Suomen järjestettävät tapahtumat, joissa olemme mukana myyntiosastolla.

Onko pienoismalliharrastaminen jotenkin muuttunut vuosien varrella, joitain trendejä ollut havaittavissa?

Perusasiat ovat säilyneet ennallaan. Kaikki tuotteet ja välineet/tarvikkeet ovat vain kehittyneet huimasti ja vaihtoehdot ovat lisääntyneet. Trendeistä on aika vaikea sanoa… Ehkä omasta näkökulmasta katsoen n. 10 vuotta sitten pienoismallirakentaminen oli hieman aallonpohjassa, mutta nykyään sellaista ei ole havaittavissa. Toki tuotteet ovat siirtyneet nettiin tai erikoiskauppoihin. Päivittäistavarakaupoista ei oikein enää löydä pienoismalleja. Mielestäni pienoismalliharrastuksella on kuitenkin positiivinen suuntaus tällä hetkellä ja ainakin verkkokauppaamme löytää viikoittain paljon uusia asiakkaita.

Yleisimmät aiheet ovat sotilaskalusto (maakalusto), lentokoneet ja autot. Nämä ovat myös kestosuosikkeja. Nykyään markkinoille on tullut myös paljon scifi-aiheisia pienoismalleja.

Järjestätte vuosittain pienoismallinäyttelytapahtuman.

Järjestämme Lahdessa aina syyskuun alusssa pienoismallitapahtuman. Tämän vuoden tapahtuma on jo 13 kerta. Se sisältää pienoismallikilpailun /-näyttelyn. Kilpailussa on yli 30 luokkaa, joihin pienoismallilla voi aiheensa perusteella osallistua. Pienoismalleja oli näyttelyssä viime vuonna 352 kpl 110 harrastajalta. Näillä lukemilla se on yksi Suomen suurimmista tämän alan tapahtumista. Paikalla on myös tietenkin Suomen merkittävimmät pienoismallikauppiaat.

Tapahtumalla on suuri merkitys harrastuksen näkyvyydelle ja motivaation luomiseen harrastajille. On hyvä, että on jokin tavoite/päämäärä saada pienoismalli(t) valmiiksi. Usein mallien valmistuminen venyy lähelle tapahtumien ajankohtaa. 

Toivotammekin tervetulleeksi ihailemaan hienoja pienoismalleja Lahden Yhteiskoululle jälleen syyskuun alussa. Terveisin Jarkko ja Petri Mallistosta.

JAA
Edellinen artikkeliLahen levyt: Jimi Tenor – Intervision
Seuraava artikkeliLihattoman lihan perässä burgerille
Sauli Hirvonen
Sauli Hirvonen on syntyperäinen lahtelainen, kotiseutuaktiivi, joka tykkää puuhastella mm. Lahti-Seurassa, Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa, Lahden rautatieharrastajissa ja muissa yhdistyksissä. H än kirjoittaa Lahen Lehteä sekä taittaa ja toimittaa Hollolan Lahti -lehteä. Raksamiehen muita harrastuksia mm. osa-aikainen yrittäminen (eli) the puuhastelu) ja karate. lahenlehti.net instagram.com/saulihirvonen