Miten kananmuna keitetään ja paistetaan? Millainen voileipä pitäisi kauemmin nälkää? Miten eväät tehdään? Onko vain kaksi tapaa keittää kahvia: oikea ja väärä? Mitkä mausteet pitää vähintään löytyä joka kyökistä?
Saat viikon Sapuskaa iha ite -ruokavinkin torstaisin joko kirjoitettuna artikkelina, kuvina, videoina tai kaikkina yhdessä ja alat syömään paremmin, sinä tuleva ex-tumpelo!

Makaronille tai purkkitonnikalan ravintoarvot eivät päätä huimaa

Suuri ihmetyksen aihe on ollut jo vuosia kitinä siitä, että ruuanlaittoon tarvittavat ainekset, erityisesti kasvikset, ovat maassamme liian kalliita. Huhujen mukaan köyhän on pakko syödä ainoastaan makaronia ja purkkitonnikalaa. Miten niin muka? Meitä on ottanut päähän tämä väite, koska makaroni ja varsinkin tonnikala ovat aika kalliita tuotteita verrattuna moneen ravinteikkaampaan tuotteeseen.

Tavallinen kuivamakaroni sisältää vehnäjauhoa, durumvehnäjauhoa ja vettä. Yksi makaronivalmistaja esimerkiksi luettelee sivustollaan heidän valmistamansa tuotteen sisältämät ravintoarvot, eivätkä ne ole kovin kaksiset. Yksi makaroniannos (80 grammaa) sisältää energiaa 279 kilokaloria.

Entä purkkitonnikala? Yksi sadan gramman tonnikala-annos sisältää energiaa 116 kilokaloria. Tästä tonnikalasäilykkeen ravintoarvot ja energiapitoisuudet.
Pääosin meillä myytävät tonnikalasäilykkeet eivät sisällä juurikaan aitoa tonnikalaa (mikä onkin hieno juttu, koska aito sinilevätonnikala on kuolemassa sukupuuttoon!), vaan boniitti-nimistä kalaa sekä muita kalalajeja. Ylen uutisessa 2015 kerrottiin, että:

”iso osa maailman tonnikalakannoista on uhattuna liikakalastuksen vuoksi. WWF:n mukaan eteläntonnikala, Thunnus maccoyii, on jo äärimmäisen uhanalainen. Laji kuuluu kolmen sinievätonnikalan joukkoon. Suomalaisen ei kuitenkaan tarvitse pelätä ostavansa säilykehyllystä sukupuuton partaalla olevan kalan lihaa.”

Ruoka vaikuttaa myös muistiin, jaksamiseen ja onnellisuuteen. Tämän ruokapalstan tarkoituksena on avustaa tumpeloita, innottomia, laiskoja, älyllisiä sekä vähävaraisia tekemään oikeata ja hyvää ruokaa edullisesti ja simppelisti. Hommaan lähdetään ihan perusjutuilla, huumoria unohtamatta!

JAA
Edellinen artikkeliKahviloiden paluu
Seuraava artikkeliLipterin tarjoaa kasvisruokaa hippi-twistillä
Tiitu Saastamoinen
Tiitu Saastamoinen on lahtelainen yhteiskuntatieteilijä, intuitiivinen muutosagentti ja tutkija, jonka intohimon kohteina ovat ihmiset, kulttuuri, yhdistystoiminta ja Lahti.