Kuva: Osmo Flink

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että puhuttaessa menestyksekkäimmästä lahtelaisesta palloiluseurasta kääntyy keskustelu pesäpalloon. Pitää paikkansa. Lahden Mailaveikot on haalinut historian saatossa yhteensä yhdeksän Suomen mestaruutta, joista kahdeksan on miesten joukkueen tekosia ja yksi naisten. Miksi moinen knoppitieto ei sitten ole yleisemmin tiedossa? Se johtunee siitä, että edellisen mestaruuden jälkeen on vettä virrannut myllyssä yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Viimeisin titteli on vuodelta 1952.
Vaikka menestyksen vuosista onkin jo aikaa, perinteikäs lahtelaisseura on silti enenevässä määrin aktiivinen ja sen tulevaisuuden tavoitteet ovat taas korkeammalla suomalaisessa pesäpallohierarkiassa.

Seura vahvassa kasvussa

Vuosien hiljaisemman elon jälkeen viime vuodet ovat olleet vahvaa kasvun aikaa Mailaveikkojen leirissä. Seuran varapuheenjohtaja Sakari Sahamies kertoo seuranneensa ilolla seuran ja pesäpalloilun uutta tulemista Lahden seudulla.

“Parikymmentä vuotta seuratoiminnassa mukana olleena on ollut hienoa todistaa lahtelaisen pesäpalloilun kehittymistä. Väliin mahtuu vuosia, kun en ole ollut toiminnassa kovinkaan aktiivisesti mukana. Aina toiminnan pariin palatessa olen kuitenkin saanut todistaa silminnähtävää kasvua ja kehitystä.”

Sielä 5-6 vuotta sitten seuran alaisuudessa ei toiminut montaakaan joukkuetta. Nyt LMV:lla on siipiensä alla 14 joukkuetta ja lisenssipelaajien määrässä puhutaan sadoista. Ihan ilmaiseksi ei kasvu ole tullut, eikä siihen liity mitään isompaa ulkoista tekijää. Kehitys on Sahamiehen mukaan määrätietoisen työn tulosta ja juontaa juurensa suurelta osin talkoovoimin pyörivän seurayhteisön aktiivisuuteen.

“Tekemisen taso on viime vuosina ollut erinomaista. Pesäpalloliiton sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella saimme palkattua juniorivalmennuspäällikön. Hänen ensisijainen tehtävänsä on ollut harrastajapohjan kasvattaminen, sekä yhteistyön rakentaminen muiden lajien, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen suuntaan.”

Kuva: Jani Uhrman

Kynnystä pesäpallo-harrastuksen aloittamiseen madaltaa osaltaan sen edullisuus moneen muuhun lajiin verrattuna. LMV ei halua myöskään painostaa harrastajia vain yhden lajin pariin liian aikaisessa vaiheessa.

“Meidän kantamme on se, että pyrimme kannustamaan lapsia ja nuoria monipuoliseen liikkumiseen”, sanoo Sahamies.

Sarjanousu tavoitteena juhlavuoden kunniaksi

Harrastajamäärien kasvaessa on tärkeää myös harrastuksen pitäminen mielekkäänä ja kilpailullisesti tavoitteellisena sellaisille, jotka sitä haluavat. Sahamies on sitä mieltä, että pelaajapolku tulee pitää mahdollisimman haasteellisena sellaisille, jotka sitä haluavat.

“Tällä hetkellä imua on muualle ja parhaat juniorimme herättävät kiinnostusta muissa seuroissa. Me tietenkin haluamme, että he jatkavat meidän riveissä mahdollisimman pitkään. Iso tähtäin on se, että meillä olisi jatkossa tarjota korkeammalle ulottuva pelaajapolku.”

Seuran tavoitteena on nostaa miesten edustusjoukkue Ykköspesikseen, joka on valtakunnallisesti toiseksi korkein sarjataso. Tällä hetkellä joukkue pelaa sarjaporrasta alempana Suomensarjassa, joka on jaettu alueellisesti lohkoihin. Vuosi 2019 olisikin nousulle varsin sopiva, sillä seura viettää silloin 90-vuotisjuhlavuottaan.

“Tarkoituksena on muutenkin nostaa profiilia ja tarjota jotain spesiaalia juhlavuotena. Senkin takia nousu sarjaporrasta ylemmäs sopisi vallan mainiosti juuri tähän rakoon”, tähdentää Sahamies.

Ykköspesis on edustusjoukkueen seuraava askel ja toki tavoitteellisella seuralla tulee aina olla uusia päämääriä. Kysyttäessä seuran mahdollisuudesta nousta pääsarjatasolle Sahamies sanoo sen siintelevät vielä kovin kaukaisena haaveena tulevaisuudessa. Mitään kiirettä Mailaveikoilla ei ole pääsarjatasoa saavuttaa, eikä siihen toisaalta ole vielä myöskään resursseja.

“Askel kerrallaan mennään ja nousu vaatii toiminnalta aina enemmän. Jo nousu ykköseen nostaa budjettia yli viisinkertaiseksi, puhumattakaan siitä mitä se olisi noustessa Superpesikseen. Toki yhtenä suurena haasteena on myös olosuhteet, jotka eivät Lahdessa ole tällä hetkellä edes ykkösen vaatimalla tasolla.”

Kuva: Jani Uhrman

Asiat kaupungin kanssa eivät tosiaankaan suju ripeästi. Ajatusta nykyisestä Kisapuiston hiekkatekonurmesta lämmiteltiin yli vuosikymmen, ennen kuin se saatiin toteutumaan. Yleisötapahtuman vaatimien fasiliteettien toteuttamiseksi käydään jatkuvaa vääntöä. Naapurissa sijaitsevan jalkapallostadionin ympärillä käyty vääntö toimii hyvänä esimerkkinä päätöksenteon kankeudesta Lahdessa.

Kouvolasta taustatukea tavoitteille

Seuran profiilin ja edustusjoukkueen sarjatason nousun tueksi on sovittu yhteistyösopimus Kouvolan Pallonlyöjien kanssa. Perinteikkään Superpesisseuran leiristä haetaa apua pelaajavahvistusten ja erilaisten koulutus- ja sparrausapujen muodossa. Kouvola taas tarvitsee farmijoukkueen ykköseen ja kokee lahtelaisen pesistietoisuuden kasvun realisoituvan heille mahdollisesti myös uusiksi kannattajiksi.

Ihan aina ei joukkuelajien historiassa ole tällaiset yhteistyökuviot osoittautuneet hyödyllisiksi, ainakaan molemmille osapuolille. Harmittavan usein symbioosi on muuttunut kuppaamiseksi ja yhteistyötä on jatkettu niin kauan, kuin se on sen vahvempaa osapuolta hyödyttänyt. Sahamies näkee kuitenkin yhteistyön tuhannen taalan paikkana kasvuun tähtäävälle lahtelaiselle pesisyhteisölle.

“Ehdottomasti se on LMV:lle valtava mahdollisuus. Vaatii tietysti meiltäkin aktiivisuutta, mutta olemme halukkaita yhteistyöstä hyötymään ja uskon, että molemminpuolinen motivaatio on avain sen onnistumiseen.”

Sopimus KPL:n ja LMV:n välillä on kolmivuotinen. Sahamies uskoo sen olevan juuri sopivan pituinen toiminnan tarkastamiseen ja asian pitämiseen sopivasti pöydällä.

“Ei me odotetakaan, että sieltä tulee mitään annettuna. Uskon kuitenkin, että yhteistyö vahvistaa seuraamme kokonaisuutena jokaisella osa-alueella: kentällä ja sen laidoilla aina myyntiin ja kumppanuuksien hoitoon saakka.”

Kuva: Jani Uhrman

LMV pelaa alkavalla kaudella miesten ja naisten Suomensarjaa. Lisäksi Lahdessa pelataan B-tyttöjen Superpesistä. Kisapuistossa käytävät ottelutapahtumat ovat maksuttomia ja sinne toivotaan runsain mitoin lahtelaista urheilukansaa jännittämään muun muassa ykköseen nousun puolesta. Nousun toteutuessa aloitetaan sitten jännittäminen sen puolesta, saadaanko täällä olosuhteet hilattua ykkösen vaatimalle tasolle?