Kuva: Antti Sepponen

Lihamukinsyönnin MM-kilpailut, kansainvälisesti Lihamuki World Cup, järjestetään huomenna lauantaina jo seitsemättä kertaa. Tapahtumapaikkana on viime vuosina vakiintuneeseen tapaan Ravintola Tirra Loviisankadulla.

Tänä vuonna mestaruutta puolustaa Janne Ahonen -ei se- joka liiti korppikotkan lailla haaskalihasuikale suunpielessä seiskakansan tietoisuuteen viime vuoden kisasta. Haastajinaan hänellä on Toni Yrjänne, Sauna-Timo (jos on etuliitteen joskus ansainnut, niin ikinä ei häntä enää kutsuttako oikealla nimellään), Teemu Puodinketo sekä Jesse Oskari Pynnönen.
Homman nimi on pistellä kolme lihamukia (1,2 kg lihaa) kitusiin niin nopeasti kuin mahdollista. Sen jälkeen odotellaan vartin verran. Se on protestiaika, jonka ajan teuraan on pysyttävä sisässä. Lopulta joku kruunataan voittajaksi. Kaikessa komeudessaan tämä kilpailu hyökkää jostain aidon urpouden ja hipsteriyden välimaastosta ja iskee kuin yöllinen lihamuki aamukakalla.

Kilpailuun on avoin osallistuminen. Eli kuka vaan voi laittaa hakemuksen sisään. Tapahtuman järjestäjä Antti Vedenpää valitsee hakijoiden joukosta sitten potentiaalisimmat kisaajat.

“Tällä kertaa mukana on neljä haastajaa ja mestari itse. kilpailijat ilmoittautuivat itse halukkaiksi kisaamaan ja voin kertoa, että tänä vuonna kisapöytään on ollut melkoinen tunku”, kertoo Vedenpää

Viime vuonna kisaa oli seuraamassa paikan päällä paikallismedioiden lisäksi molemmat isot iltapäivälehdet, MTV3 sekä Seiska, ja sekä mestaria että järjestäjää vietiin kilpailun jälkeen jos jonkinlaisille jälkipyykeille. Vedenpää uskoo kilpailun kasvaneen suosion johtuvan ainakin osittain median ja yleisön heränneestä kiinnostuksesta tapahtumaa kohtaan.

Yksi traditio näyttäisi tänä vuonna loistavan poissaolollaan. Nimittäin tapahtuman perinteinen helsinkiläisosallistuja, joiden kilpailulliseen panokseen Vedenpää suhtautuu naureskellen.

“joka ikinen kerta minua jaksaa naurattaa nämä Etelä-Suomesta tulleet uhoajat, jotka väittävät syövänsä mitä tahansa ja miten nopeasti vaan. ja aina on lähetty nöyränä pöydästä pois ilman minkäännäköisiä meriittejä”, muistelee Vedenpää.

Tänä vuonna kilpailun hauskuuttajan viittaa on torikahviloissa soviteltu Sauna-Timon ylle. Hänen kilpailuun valitsemisensa taustoilta on veikattu löytyvän julkisuusarvoa. Eli hänen tehtävänsä lienee varmistaa Seiskan osallistuminen kinkereihin tänäkin vuonna. Kilpailijoiden esittelyissä yksi kilpailijoista ilmoittautuu myös Heinolalaiseksi. Vapaaehtoisesti.

Vedenpää on nähnyt kuuden vuoden ajan kilpailun tiimellyksessä aikuisia miehiä ahtamassa kaikkien terveys- ja lifestyleblogien ohjeiden vastaisesti uskomattomia määriä lihaa sisäänsä. Hän on nähnyt hyytymiset, pahoinvoinnit, loppukirit ja voiton huumat. Itse hän on kokeillut urakkaa ja tietää, ettei kisamatka ole mikään helppo suoritus.

“itse olen kotioloissa kokeillut kisasuoritusta ihan mielenkiinnosta, mutta ei minusta siihen olisi. Kahen mukin kohalla kellotin jo yli 8 minuuttia, joten jätetään suosiolla väliin. Kesällä Radiorockin Marce halusi koittaa suorassa lähetyksessä mukiennätystä ja tuli se toimittajallekin melkoisena yllätyksen kuinka kova urakka tämä kisa-satsi on”, sanoo Vedenpää.

Lauantaina 3.3. siis kisataan tittelistä seitsemännen kerran. Tirrassa on tapahtuman tiimoilta sirkushuveja tarjolla myös kisan jälkeen ja kisaherkkua on tarjolla myös sellaisille, jotka eivät lähtöviivalle uskaltautuneet, tai sinne syystä tai toisesta päässeet.

Tapahtuma alkaa jo puolilta päivin liha- ja vegemukin myymisellä. Klo 14 alkaa kisahumu tiivistyä ja klo 15 iskeytyy haarukka lihaan. Viimeistään kello 16 on vuoden 2018 maailmanmestari tiedossa ja sen jälkeen Mikko Alatalo viihdyttää MM-Kisojen jatkoilla.

Antti Vedenpää, Miten lihamuki on parhaimmillaan?

“Lihamuki on parhaimmillaan juurikin MM-kisapaikalla, tuoreena, hyvillä kastikkeilla ja hyvässä seurassa. Evääksi toki voi ostaa ja nauttia sitten autenttisen kännimukin kotona aamuyöstä, mikä on hyvä sekin”, kertoo Vedenpää.

Kuva: Antti Sepponen