Kuva: Teemu Lahtinen

Syksy on laskeutunut vihdoin ryminällä Vesijärven rannoille, mikä tarkoittaa sateen ja viiman lisäksi myös koripallokauden alkamista. Urheilutalo on tuhottu ja Namika ajettu konkurssiin, mutta kolme vuotta sitten Lahden koripallomanttelin perinyt Lahti Basketball jatkaa maineikkaan urheilukaupungin perinteitä miesten I divisioona A:ssa.

Lokakuun kuudentena päivänä alkavan kauden kunniaksi Lahen Ajat selaili historian kirjoja ja päätti koostaa lahtelaisen koripallon all stars -kokoonpanon: 12 pelaajaa, jotka ovat sementoineet koristossunsa jäljet Urheilutalon parkettiin. Urheilutalon siksi, että listan pelurit ovat enemmän tai vähemmän heiluttaneet sukkaa 90-00-luvuilla.

Tämä EI siis ole definitiivinen kuka kukin on -listaus, vaan allekirjoittaneen, entisen nuorisopalloilijan subjektiivinen näkemys Mastokaupungin kovimmista levynläpsijöistä ja sukanleikkaajista.

Aloitusviisikko

PG Teemu Laine

Seuraikoni isolla kaljulla. Näyttävää, mutta myös samaan aikaan kauniin vähäeleistä pelaamista oli aina ilo seurata. Laine oli myös aikoinaan luomassa Lahen Rucker Parkin, eli Kisapuiston mainetta ”koripalloilun kovana kouluna” tutkaparinsa Tom Gustafssonin kanssa.

SG Tommi Lanki

Tämä oli kova pähkinä purtavaksi, mutta lopulta ”Staga” ohitti Juha Luhtasen hidastetulla layupillaan – ja toki pehmeällä hookilla pallo koriin.

SF Markku Larkio

Tämä oli taasen kaikista helpoin paikka täyttää. Markku Larkio oli ”Mastokaupungin Magic”, pelaaja, joka pystyi operoimaan millä tahansa pelipaikalla. Omalla tavallaan aikaansa edellä ollut yksilö. Tähdistöjoukkueen todennäköisin MVP.

PF Alex Coles

Jos vain yksi jenkkivahvistus pitäisi joukkueeseen valita, niin en miettisi sekuntiakaan. Ehkä Colesin oikeampi rooli olisi pienen laitahyökkääjän tontilla, mutta minun tiimini pelaa modernia ”small ballia”. Alex toi Lahteen mukanaan sen koripallon, johon pikkupoikana rakastuin taivaskanavien välityksellä: donkki vastustajan yli ja kunnon show pystyyn. Jos Larkio oli Lahden Magic, niin ehkä Alex Coles oli Vince Carter ennen Vince Carteria – Half-Man, Half-Amazing. 29,7 pistettä ja 10,7 levypalloa, riittääkö?

C Vesa Mäkäläinen

Small ball jatkuu, sillä kyllähän juuri Lahteen, kotiin, palannut Mäkäläisten korissuvun kirkkain tähti pitää nostaa aloitusviisikkoon. Erilaisia saavutuksia miehen uralle on osunut sen verta roimasti, että tila loppuisi kesken jos ne kaikki tähän listaisi. Finaalien MVP, kaksinkertainen Suomen mestari, nelinkertainen (!) vuoden puolustuspelaaja… Eiköhän jo noilla meriiteillä paikka aloituksessa ole taputeltu.

Kuudes mies:

Keijo Alen

Jos 90-luvun lama-Suomessa olisi puhuttu 3-and-D-pelaajista, niin ”Keke” olisi ehdottomasti ollut moinen. Kova kolmonen pussiin ja vielä kovempi puolustuslinja päälle. Alen valittiin myös SM-sarjan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi vuonna 1995, joten valintani perustelee itse itsensä.

Vaihtopenkki:

Juha Luhtanen

No niin, nyt sitten Juhakin saa nimensä lehteen. Tai no, toistamiseen jo. Luhdan perijä oli piinkova pelimies, joka aika ajoin todisti white men can´t jump -väittämän vääräksi. Huomioitavaa on myös miehen ansiokas ura maajoukkueessa, joka vei Luhtasen mm. Kreikan EM-kisoihin – ”kiitti ysiviis”.

Marcus Grant

Lahdessa on pelannut vuosien saatossa todella kovia ulkomaalaisvahvistuksia, joten muutaman nimen nostaminen jalustalle on todella hankalaa ja hieman epäreiluakin. Marcus Grant ansaitsee kuitenkin paikkansa joukkueessa, ja ilman Alex Colesia mies olisi ollut pankin varma valinta aloitusviisikkoon. Grant on tittelöity kolme kertaa vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi, joista ensimmäisen hän pokkasi Namikan mestaruuskaudella 1999-2000.

Lea Hakala

Kuusitoista (16!) Suomen mestaruutta, joista viisi lahtelaisväreissä. Jo pelkästään sillä pääsisi tähän hall of fameen, mutta Le(gend)a Hakala on niiden lisäksi metsästänyt mm. neljä vuoden pelaaja -palkintoa sekä kahdeksan korikuningatar -titteliä. Huikea yksilö.

Tero Luukkonen

Jos miettii karkeasti pelillisiä ansioita, niin ”Turbo” ei kuuluisi tälle listalle. MUTTA, vaikka mies oli paikoin melkoinen rähmäkäpälä, niin silti leuka pysyi korkealla ja treenimotivaatio vielä korkeammalla. Valmentajien ihailema työjuhta. Ja niin, tekipä Tero SEN korin Urheilutalon räjähtäessä korvia huumaavaan huutomyrskyyn. Kylmät väreet nousevat selkää pitkin kaikkien näiden vuosien jälkeenkin. Lepää rauhassa, Turbo Luukkonen (1968-2013).

Mika Purhonen

Post-apokalyptiset polvituet narisevat kuin kaanonissa Urkin ahavoituneen parketin kanssa, mies kyykkää syvään, huokaisee… Ja aina pelkkää sukkaa.

Roope Suonio

Viimeisimpänä, mutta lyhyimpänä yksi Lahti-koriksen ikonisimmista hahmoista. Suonio oli juniorina tähti ja Korisliigassa näyttävä duunari, mutta tärkein titteli taisi osua kohdilleen vasta peliuran jälkeen, sillä Roope on ollut nostamassa lahtelaista koripalloa takaisin huipulle Lahti Basketballin toiminnanjohtajana.

Kaikki loppuu aikanaan, kuten Namikakin teki. Pelipaikkoja ei enää ole jaettavana, mutta pyyhkeen heiluttajille ja pukukoppipersoonille on toki aina tilaa. Ja koska te kuitenkin valitatte, ettei oma suosikki mahtunut listalle mukaan, niin raapustelkaahan kommenttikenttään omat kentällisenne? Vaihtoehtojahan riittää: Timo Lampén, Tom Gustafsson, Sami Pekkola, Ville Mäkäläinen, Pasi Kauha, Sami Lehtoranta, Ilkka Vuori, Sami Melasniemi, Monte Cummings, Joe Spinks, Delon Turner… 

Valmentaja

Petri Selkee

Ei siksi, että monen lupaavan nuoren uran aikoinaan tuhonnut ”Pete” olisi hyvä valmentaja, vaan siksi, että haluaisin nähdä miten kivuttomasti moraalisaarnat ja ”persikalla puristamiset” istuisivat tähdistöjoukkueen treenirutiineihin.

Kuuluttaja

Kari ”Brädi” Härkönen

Tokkopa tarvitsee selittelyjä, sillä mies oli Urheilutalon SE ääni. Ja G-funkin soittaminen erätauoilla never forget! Härkönen ansaitsee myös ylimääräisen sulan hattuun Lahti Basketballin eteen tehdystä työstä.

Fani

Kuka tahansa muu, kuin myötähäpeää möykkäämisellään aiheuttava Risto Virtanen.