Kuva: Sauli Hirvonen

Radiomastoja juhlistetaan huomenna Lahden Radio- ja tv-museossa Mastolassa.

Ohjelmassa kakkukahvien lisäksi mm. Ilona Kuuluvaisen rooliopastukset sekä Jorma Laihon esitelmä Radiomastoista. Auditoriossa pääsee tutustumaan Mastolan uuteen esittelyvideoon. Radiomastot on valaistu juhlan kunniaksi sinisellä. Tapahtuma alkaa klo 11, sisään museoon pääsee puoleen hintaan (5€/1€).

Radiomastot – Lahden maamerkit

Vuonna 1927 Yleisradio päätti rakentaa uuden yleisradioaseman Helsingin ulkopuolelle kuuluvuuttaan parantaakseen. Selvityksissä todettiin, että on edullisempaa rakentaa yksi suuritehoinen lähetysasema kuin monta pientä. Maantieteellisesti ja teknisesti sopivina aseman sijoituspaikkakuntina pidettiin Hämeenlinnaa ja Lahtea. Paikkakuntia tarkemmin arvioitaessa Lahti osoittautui paremmaksi. Täällä oli ensinnäkin sähkövoiman saanti ratkaistu edullisemmin ja lisäksi kaupunki ilmoitti luovuttavansa tarkoitukseen kahdeksan ja puolen hehtaarin maa-alueen Salpausselältä.

Saksalaisen urakoitsija Lehmann & Co.:n työnjohdolla pystytettiin yleisradioaseman kaksi radiomastoa. Lahden suuraseman rakennustyöt alkoivat keväällä 1927. Radiomastot valmistuivat saman vuoden syksyllä, rakennustöiden kestäessä vain 74 päivää, mitä pidettiin aikanaan huomattavana saavutuksena.

Teräsristikkomastot ovat 150 metriä korkeat ja yltävät 300:n metrin korkeuteen merenpinnasta. Nopeasta rakennustahdista huolimatta mastot ovat rakenteeltaan poikkeuksellisen lujat: ne seisovat vapaasti ilman minkäänlaisia tukivaijereita, mutta heiluvat pahimmassakin myrskyssä vain 3–4 cm. Mastojen väli on 316 metriä.

Radiomastoista tuli hetkessä Lahden keskeinen maamerkki. Yleisradion alkuvuosien suosikkiesitelmöitsijä Ernst Lampén haltioitui mastot nähdessään. Hänen mielestään ”ne muistuttavat väkevästi Eiffeltornia, mutta ovat paljoa sirommat, hoikemmat ja ilmavammat”. Mastoista on tullut myös suosittu aihe Lahti-tatuointien parissa.

Radiomäki sai nykyisen nimensä on saanut Lahden radioasemasta ja sen mastoista. Alkuperäiseltä nimeltään Selänmäki ja sitä seuranneelta nimeltään Korkeamäki, hautausmaan perustamisen jälkeen Hautausmaanmäk. Mäki on osa kaupungin läpi kulkevaa Salpausselän harjuselännettä. Mäkeä on myös kutsuttu ennen hautausmaan perustamista myös Lämpysenmäeksi.

Tapahtuma-infoa https://www.facebook.com/events/297482624093271/

Ota myös seurantaan tämä mielenkiintoinen Twitter-tili, jossa mastoja rakennetaan nyt vuoden 1927 tahdissa:
https://mobile.twitter.com/Radiomastot


Lähteet:
Kuka, mitä, Lahti
Wikipedia