Kuva: Antti Sepponen

Ladeo sijaitsee Lahden Jokimaalla viitisen kilometriä keskustasta etelään. Se on toiminut siellä jo reilu vuoden ajan. Ladeo sai syntynsä kun Visa Malisen edellisiin työkuvioihin tuli muutoksia ja hänestä tuntui, että oli hyvä aika ja ikä kokeilla “vähän uudenlaista visiota”.

Ai niin, mikä ihmeen Ladeo? Ladeo on liikuntahalli, joka tarjoaa erinomaiset puitteet kiipeilyyn (boulderointi) sekä skeittiparkissa tapahtuvaan harrastustoimintaan, eli skeittaukseen, scoottiin ja BMX:aan.

Kiipeilyä ja skeittausta hyvissä olosuhteissa keliin katsomatta

Ladeon lajitarjonta ei valikoitunut Laakerikadulla sijaitsevaan halliin sattumalta, sillä Malinen on itse harrastanut kiipeilyä pitkään. Kiipeily onkin Ladeon toiminnassa selkeänä kärkenä. Skeittiparkki syntyi enemmänkin tarpeeseen ja toimii hyvänä lisänä. Ladeo on skeittihallina ainoa laatuaan Lahdessa ja sillä puolella näkee, ettei lajeille ole talvisin Lahdessa muita paikkoja. Varsinkin nuoremman väen suosimilla scoottivuoroilla käy melkoinen kuhina. Sisäkiipeilyyn Lahdesta löytyy toinenkin harrastuspaikka.

Kiipeilypuolella saman katon alla treenaa harrastajia kahdesta eri lähtökohdasta. Toisella ryhmällä tavoitteet ovat ulkoseinillä, toisella taas nimenomaan sisäkiipeilyhallit tarjoavat haasteen harrastukselle.

Lahessa on hyvät ulkokiipeilymahdollisuudet. Sisäkiipeilyhallit ovat tavallaan alunperin syntyneet siihen tarpeeseen, että on pitänyt päästä treenaamaan ulkokiipeilyä varten. Modernit kiipeilyhallit ovat kuitenkin niin hyviä, että siitä on muodostunut täysin oma lajinsa.

Kuva: Antti Sepponen

Kiipeily on matalan kynnyksen harrastus

Harrastuksen takia liikutaan vähän etäämmällekin keskustasta. Lajia harrastavat ovatkin löytäneet lahtelaisittain hieman syrjässä sijaitsevan hallin erinomaisesti. Ennemminkin haasteeksi on osoittautunut se, miten potentiaaliset tulevat harrastajat saataisiin löytämään harrastuksen pariin.

Kiipeily on hyvä laji ja helppo aloittaa. Minun haasteenani on saada ihmiset löytämään mestoille ja ymmärtämään, että tänne voi vaan tulla, vuokrata kengät ja alkaa kiipeämään.

Malinen sanoo, että lajin kulttuuriin tietyllä lailla kuuluu se, että homma aloitetaan itse, opetellaan itse ja muodostetaan harrastuksesta juuri itselle sopiva osa elämää. Tämän johdosta mitään varsinaisia alkeiskursseja ei kiipeilystä kiinnostuneille ole tällä hetkellä tarjolla.

Kuva: Antti Sepponen

Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta järjestää Ladeolla jonkinlaisia opastuskursseja aloittelijoille. Se saattaisi osaltaan madaltaa kynnystä tulla kokeilemaan lajia. Tuotteistettu nimike myös auttaisi lajin leviämisessä sellaisiinkin kahvipöytäkeskusteluihin, joissa vasta harkitaan lajin kokeilemista.

– Ehkä kaikki eivät hiffaa, ettei tarvitse minkäänlaista kokemusta tullakseen Ladeoon. Meillä on täällä usein salin täydeltä opastajia, oli kyse sitten henkilökunnasta tai kanssakiipeilijöistä.

Kiipeilyssä haasteet yhdistävät

Malisen mukaan kiipeily, varsinkin sisäboulderointi on sosiaalinen harrastus, jonka haasteellisuus yhdistää harrastajia tasoon katsomatta.

– Ensikertalaiset ja kokemattomammat kiipeilijät taistelevat kuitenkin lähtökohtaisesti saman dilemman kanssa kuin jo kokeneemmat kiipeilijät: aina löytyy vaikeampi ja haastavampi reitti.

Ladeolla vallitseekin hyvä ja kannustava yhteishenki. Kiipeilyn ja skeittipuolen lajeissa harrastus yhdistää ja niiden tiimellyksessä keskustellaan päivittäin myös ihan ventovieraiden kanssa.

Kuva: Antti Sepponen

Ladeo open vetää lajin kansallisen huipun kisaamaan

Ladeolla järjestetään lauantaina 18.11. syksyn boulderointikilpailu Ladeo Open, jonka Malinen uskoo olevan kansallisella tasolla varsin merkittävä kilpailu. Osallistujistahan se  lopulta on kiinni. Hyvät puitteet ja rahapalkinnot houkuttimenaan Ladeon puolivuosittaiset kilpailut saavatkin houkuteltua SM-tasolla varsin meritoitunutta väkeä.

– Uskoisin, että Ladeo Open on tänä vuonna SM-kisojen jälkeen yksi merkittävimmistä kiipeilyskaboista. Edellisissä kisoissakin olivat kaikki SM-mitalistit kiipeämässä. Lauantaina uskoisin meillä olevan tuvan täydeltä kansakuntamme kovimpia kiipeilyharrastajia ja -vaikuttajia.

Ladeo Openissa kilpaillaan kolmessa sarjassa, kun miesten, naisten ja juniorien sarjoissa otetaan paremmuudesta selvää. Lauantain kisat jatkuvat afterpartyjen muodossa pitkälle iltaan ja tällä kertaa jälkimainingeissa on parin DJ:n lisäksi tarjolla myös eläväistä musiikkia kahden bändin verran.
Kaikille siis jotakin. Ja kuulostaa varsin oivalliselta tilaisuudelta lähteä Jokimaalle tutustumaan lajiin ja sen harrastajiin.

Kuva: Antti Sepponen

Ladeo Open lauantaina 18.11.2017

Ovet aukeaa klo 12 ja kiipeily alkaa klo 14. Kiipeilyaikaa 4 tuntia.
Ilmoittautuminen paikan päällä.

Afterpartyt klo 18-

Bändit:
Kemiallinen Uni
Musta Visiiri

DJ:t Danhammer & Keskinen.