Onko Keittolounas oikea keittolounas, jos tarjolla on keittolounas? On, sillä Pelurin keittolounaat on eritelty niin, että etuosan pubipuolella on tarjolla juomia, takaosassa taas ruokia lounaslinjastosta. Me tyydyimme toki ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Muutama Lahti Basketballin työntekijä sekä hieman perässämme saapunut eläkeläisryhmä näyttivät kuitenkin nauttivan myös lounaspöydän antimista.

Peluri on vielä melko tuore tekijä kaupungin ravintolakentällä. Ravintola Seipään iskeydyttyä Vapaudenkadulla tonttiin, ainakin osittain samoista taustahahmoista koostunut porukka päätti ottaa haltuunsa useamman vuoden tyhjillään olleen tilan Aleksanterinkadun alkupäästä, jossa aiemmin toimi mm. talousvaikeuksiin kaatunut Alexin Panimo.

Nimenä Peluri on vieläkin tuoreempi, sillä viime elokuussa Elmona avautunut sporttibaari joutui vaihtamaan helsinkiläisen Elmo-sporttibaarin pyynnöstä nimeään. Syntyi Peluri.

Kuva: Teemu Lahtinen

Sporttibaari-termi kuvaa Peluria täydellisesti. Jo heti ovelta kurkistaessa silmiin osuvat pelipaidat, jääkiekkomailat, pöytien juoksurata-tematiikka ja niin edelleen. Tiskin jälkeen avautuva takaosa toimii sitten taas päivisin lounasravintolana, iltaisin esimerkiksi urheilutapahtumien seuraamiseen sopivana pubina. Myös kaikenlaiset pelikoneet hallitsevat tilaa; kikkeri, heittopeli, simulaattoreita… En edes yritellä luetella kaikkea, mitä tilasta löytyy, sillä en niistä mitään ymmärrä. Ja niitä on oikeasti monta.

Kuva: Teemu Lahtinen

Kuulostaako tämä kaikki hieman sekaiselta? Olen samaa mieltä, ja Peluri onkin omaan makuun liian levoton kokonaisuus. Istuskelupaikka, lounaspaikka, urheilupaikka, pelipaikka ja mitä kaikkea. Viime aikoina baarissa on myös järjestetty keikkoja, joten se on myös keikkapaikka.

Onko kaikille kaikkea ei mitään kenellekään?

Kuva: Teemu Lahtinen

Peluri ei siis ehkä ole minun paikkani. En ymmärrä penkkiurheilua, varsinkaan sen tuomista ravintoloihin. En jaksa istua lasillista pidempään hallimaisissa baareissa. Mielestäni ”panimotuotteiden parhaimmisto” ei tarkoita Koffin bulkkiolutta ja samaisen firman maahantuomaa tasalaatuisen tasapaksua muka-craftia.

En vain koe Peluria omakseni. Eikä minun tietysti tarvitsekaan, sillä se asiakassegmentti, mikä pitää urheilusta, peleistä ja leikeistä on varmasti löytänyt paikan jo omakseen. Vai onko?

”Grand Star Cafen jälkeen yksikään urheilubaari ei ole pystynyt sementoimaan itseään Lahen ravintolakenttään. Ei Iloinen kulkijakaan täysin ole siinä tehtävässä onnistunut. Harmi.” – Jani Uhrman, päätoimittaja