Kuva: Teemu Lahtinen
Korjaus 18.10.2018:
Kerroimme virheellisesti artikkelin otsikossa ja toisessa kappaleessa, että Ravintola Erika kuuluisi S-ryhmän ja ”vihreän kortin” alaisuuteen. Erika ei kuulu S-ryhmään, vaan se on Restelin ravintola.

Keittolounaskaksikkomme kipusi Point Pubista Kivistönmäkeä ylös ja painoi perseensä Ravintola Erikan penkkeihin. Erikaa voi pitää klassisena lahtelaisena lähiöpubina, sillä se on kököttänyt Lahdenkadun mäessä jo vuosikymmeniä, ainakin vuodesta 1984.

Itse muistan Erikan lapsuudesta saksalaishenkisenä ruokabaarina (cafe und weinstube -liite nimikyltissä komeilee edelleen), mutta vuonna 2018 Erika näyttäytyy (viihtyisänä) ketjubaarina. Restelin Wanha Mestari -ketjuunhan se nykyään kuuluukin. Ketjuuntumisesta huolimatta Erikassa on yhä jäljellä semmoista ”reipasta saksalaisuutta” – omalla tavallaan kaunis rakennus on Vääksyn suunnasta tulevalle liikenteelle yksi pohjois-Lahden tärkeistä maamerkeistä.

Syksy etsii mua

Astuimme Erikan ovista sisään hyvin lämpimänä torstaiaamupäivänä. Astuimme myös samoja jalanjälkiä heti ulos, sillä kyseessä oli todennäköisesti vuoden viimeinen terassipäivä, joten halusimme vielä hetken nauttia auringosta.

Kuva: Teemu Lahtinen

Kellastuneet lehdet olivat varisseet Erikan uutuuttaan kiiltäville ulkokalusteille, mutta kun katsoi ylöspäin, niin terassin “kattona” toimineet puut olivat yhä vi(h)reässä kesäkunnossa. Hetki oli valoisa ja kaunis, ainoastaan vilkas Lahdenkatu rikkoi äänisaasteellaan syyspäivän harmoniaa.

Suruja ja iloja

Erikassa ei tapahtunut mitään. Yhtään mitään. Terassin toisessa päädyssä istui yksi asiakas. Sisällä muutama ilmeisesti vakiokasvo syötti pelikoneeseen eläkerahojaan. Tavallaan se on surullista, että vanhukset kerääntyvät pelikoneiden ääreen ja syytävät sinne vähiä varojaan. Toisaalta taas Erikan kaltaiset, päivittäin aamuyhdeksältä aukeavat pubit tarjoavat yksinäisille alustan, jossa vaihtaa kuulumiset tai ylipäätään olla ihmisten lähellä.

Kuva: Teemu Lahtinen

Ja tämä oli nyt ihan yleisen tason mietintää, enhän minä tiedä vaikkapa juuri Erikan asiakkaiden taustoista tai motiiveista yhtään mitään.

Viikonloppuisin ravintolassa kuitenkin sattuu ja tapahtuu, sillä se on suosittu karaokepaikka, johon saavutaan ympäri Lahtea. Nykyään Erika tarjoaa myös live-esiintymisiä isoiltakin nimiltä: seuraavana päivänä lavalle olisi noussut Timo Rautiainen ja Jussi Lampi. Tai tiedä sitten ovatko he enää ihan niin isoja nimiä, mutta isoja miehiä nyt ainakin.

Kuva: Teemu Lahtinen

Keikat ja karaoket raikaavat useimmiten vanhassa ruokasalissa, kun taas pubin puoli, “puberi”, tarjoaa asiakkaille miellyttäviä loosseja, tupakkakopin sekä biljardipöydän. Kompaktiin tilaan on saatu siis mahdutettua pääsali, kaksi erillistä tiskiä sekä pubi. Terassia unohtamatta.

Ja kyllä Erikasta vieläkin ruokaa saa, tosin Restelin “rasvamenu” on tarkoitettu ehkä enemmänkin yön pikkutunneille (viikonloppuisin Erikan ovet auki auki 03 asti) kuin vaikkapa bisneslounaalle. Pakko tosin myöntää, että paikan pizza olisi mielenkiintoista testata. Ehkä vielä joskus.