Kuva: Teemu Lahtinen

Vielä alkusyksystä Mukkulassa oli varaa valita päiväkaljoittelupaikka kolmen anniskeluravintolan joukosta; Onnen Päivät, Nisse sekä Verstas palvelivat kaikki muutaman sadan metrin säteellä toisistaan. Syyskuun lopun traaginen tulipalo tuhosi kuitenkin osan ostoskeskuksesta ja legendaarinen Ravintola Nisse paloi maan tasalle samassa rytäkässä. Nissen omistajat eivät jääneet kuitenkaan lagereilleen (sic) makamaan, vaan ostivat Resteliltä Wanha Mestari -ketjuun kuuluvan Erikan ja siirsivät ravintolatoimintansa Kivistönmäelle.

Lahen Ajat on kuitenkin jo juonut lounaansa Erikassa, joten nyt suuntasimme oluen kiilto silmissä kohti Mukkulan Mäklöörinkatua, ihan siihen kirkon kupeeseen.

Wanha-Olteri- sekä Motörpub-nimillä aiemmin tunnettu Pub Verstas on aina kuulunut kategoriaan “ne paremmat lähiöbaarit”. Miksi? Otetaan siitä selvää yhdessä.

Kuva: Teemu Lahtinen

Kauempaa katsottuna Verstas on kuin mikä tahansa lähiöräkälä, mutta yksityiskohdat alkavat paljastua, kun uskaltaa peremmälle: katettu terassi, terassilämmitin, tunnelmavalot…

Tunnelmaa tuovia valoja löytyy myös, kun astuu sisään. Niitä löytyy itse asiassa todella paljon. Osa roikkui katosta selvästi lähestyvän joulun takia, mutta valoköynnökset ovat pysyvä osa kalustusta. Koska kippola on muuten melko tummanpuhuva, luovat valot kaivattua kontrastia yleisilmeeseen.

Olvi hallitsee Verstaan juomavalikoimaa, mutta alahyllyltä löytyy myös klassikko nimeltä Pilsner Urquell. Kyyppari ei heti tajua tilaustani, ehkä en osaa lausua nimeä oikein, mutta pienen empimisen jälkeen oikea pullo löytyy. Ja sille myös lasi, vaikka lähiötyyliin oletus on, että asiakas nauttii juomansa suoraan pullosta.

Tiskillä vanhempi herrasmies mittailee meitä päästä varpaisiin katseellaan. Tai noh, ihan rehellisestä tuijottamisesta voisi jo puhua. Ei sillä, olimmehan me toki vieraina hänen päiväkaljareviirillään.

Yksinäisiä hahmoja istuskelee siellä täällä tuoppinsa kanssa seurustellen. Asiakkaita ei ole ruuhkaksi asti, mutta nuo hahmot ovat onnistuneet kansoittamaan juuri ne baarin parhaat pöydät.

Löydämme kuitenkin molempia miellyttävän sopin ulko-oven vierestä. Istumme alas ja annan katseeni harhailla ympäri Verstasta: loosseja, tummaa puuta, punaisia detaljeja… Miellyttävä miljöö.

Kuva: Teemu Lahtinen

Koska Verstas on suht kookas lähiöravintola ja sen ovet aukeavat yhdeksältä joka päivä, niin pelkällä alkoholilla asiakkaita ei saada viihtymään. Siksi baariin onkin haalittu miltei joka ikinen viihdyke, mitä vain keksiä voi; jukeboxi, Rolling Stones -flipperi, erilaisia pelikoneita, yksi hyllyllinen kirjoja, Photoplay, biljardipöytä sekä alkotesteri. Mutta missä on nyrkkeilymasiina?

Ruokapuolta ei ole unohdettu, sillä pubimenusta löytyy ravintolan kotisivujen mukaan hot dogien ja täytettyjen leipien lisäksi myös lihapulla-annos kahdessa koossa.

Jotta Verstas olisi “täyden palvelun talo”, niin myös live-esiintymisiä on säännöllisesti. Motörpubista tuttua linjaa jatketaan, eli esiintyjät liikkuvat jossain hieman raskaamman rockin leikkauspisteissä. Aikuiseen makuun istuva puoliraskas musiikki nytkin taustalla soi, eli selvää sielunkumppanuutta edeltäjäänsä on aistittavissa – sisutuskin on miltei 1:1 Motörpubin kanssa.

Pelinurkkauksesta alkaa kuulumaan kolikoiden iloinen ropina ja maireasti hymyilevä nestori nappaa vastapäisestä pöydästä muovikassinsa kantoon ja suuntaa ulos muutaman kymmenen euroa rikkaampana. Tai köyhempänä, riippuen toki paljonko niitä kolikoita on masiinaan sujahtanut ennen “päävoittoa”.

Baari tyhjenee hetkeksi, mutta lähiöpubin luonnollinen kiertokulku on nopeaa ja parikin uutta seuruetta astuu saluunaan. Osalla on duunariunivormut päällä ja nopea vilkaisu parkkipaikalle kertoo heidän edustavan A-Kuivaus-firmaa – pakettiautoja on pihassa parikin kappaletta. Ehkä Verstas on firman virallinen after work -paikka. Tai sitten kyseessä on vain silkka sattuma.

Oluet on saatu särvittyä. Mietin hetken toista tuopillista, mutta törmään vessareissulla Sami Hedberg -teemaiseen kondomiautomaattiin. Kyllä, luit aivan oikein. Nyt pitää siis päättää alanko selibaattiin vai suunnistanko takaisin kohti keskustaa?

Sanomattakin kai selvää, että päätös ei ole vaikea.