Trilogian ensimmäisessä osassa pureuduimme Kaupungin Äänet -festarin artistikattaukseen Samppa Rinteen kautta. Toisessa osassa Jaakko Teittinen, toinen urbaanin musatapahtuman voimahahmoista ja taustapiruista, kertoo vähän laajemmin punaisesta langasta Kaupungin Äänten taustalla.

Rima nousee vuosi vuodelta

Kaupungin Äänten kantavana ajatuksena on ollut, ettei kopioida samaa tapahtumaa joka vuosi, vaan että artistien ja oheistoiminnan osalta homma kehittyy ja pysyy elävänä vuodesta toiseen. Rima siis nousee vuosi vuodelta. Teittinen kokee tapahtuman kehittyneen hyvin ja haluttuun suuntaan. Hän kuitenkin kertoo järjestäjien myös käyvän jatkuvaa jaakobinpainia siinä, pystyykö Kaupungin Äänet uusiutumaan tarpeeksi, jotta sitä kannattaisi rakentaa myös seuraavana vuonna.

“Artistien osalta voidaan kehittyä katsomalla kuvaa vähän laajemmin. Yö-syndrooma näkyy myös marginaalifestareilla. Eli samat bändit kiertävät saman henkisissä tapahtumissa vuodesta toiseen. Sitä ajatusta olemme pyrkineet haastamaan ja tuomaan kattaukseen mukaan uusia makuja sopivassa sekoitussuhteessa”

Musiikin ja artistien kärjellä

Kaupungin Äänet on musiikkitapahtuma ja sellaisena se halutaan Teittisen mukaan myös pitää. Pitkälle viikonlopulle mahtuu tietysti myös paljon kaikkea muuta. Sen mahdollisen kaiken muun halutaan kuitenkin istuvan tapahtuman henkeen täydellisesti, eikä mitään tehdä väkisin.

“Ei haluta tuoda sinne mitään linnunlaulukaraokea tai muuta hassunhauskaa, kun se ei sinne sovi. Tapahtuman kehittäminen on ehkä enemmänkin sitä, että pyritään oppimaan edellisestä vuodesta ja tekemään asiat seuraavalla kerralla paremmin ja sujuvammin.”

Teittinen myöntää, että vaikka artistimäärä ei sinällään olekaan mikään varsinainen mittari, ollaan sen suhteen kahden päivän tapahtumassa aikalailla tapissa. Myöskään artistien kokoluokan kasvattamista ei Loviisankadun ekosysteemi suuressa määrin kestä. Kaupungin Äänten luonnollinen kasvupotentiaali olisikin leveyssuuntaan ulkomusiikillisten tapahtumien muodossa.

“Siihen suuntaan Äänet voisi vielä nykymuodossaan kasvaa, mutta ei oikein ole resursseja. Se vaatisi melkein erillisen henkilön puuhaamaan sitä muuta. Meillä on Sampan kanssa kädet täynnä buukkausten ja tapahtuman koordinoinnin kanssa.”

Tämänvuotinen Kaupungin Äänet on tällä hetkellä yhtäkuin 26 artistia, ruokaa, juomaa ja sisäpihan putiikit pihalla -tapahtuma. Sisäpihalle tulee lisäksi AntFarmin olutteltta, josta on saatavilla vähän spessumpaa festarijuomaa.

“Muut ajatukset ja ideat sitten tulevat, jos tulevat. Niiden pitää kuitenkin sopia tapahtumaan”, tähdentää Teittinen.

Loviisankatulainen tapahtuma

Kaupungin Äänet järjestetään nyt neljättä vuotta ja lyhyen mutta ytimekkään historiansa aikana tapahtuman ympärille on muodostunut täysin uniikki henki. Festarin voisi sanoa olevan hyvin lahtelainen, mutta Teittisen mukaan tapahtuman lahtelaisuus ei ole mikään päämäärätietoinen linjaveto.

“Tapahtumat tai keikat Torvessa ja Tirrassa eivät sinällään ole mitään ennenkokematonta. Paikalle saapuvat ihmiset tekevät tapahtuman luovat sen ympärillä vallitsevan hengen. Ja koska yleisö on suurelta osin lahtelaista, tekee se myös tapahtumasta vahvasti lahtelaisen.”

Teittinen kokee lahtelaisen konstailemattomuuden toimivan myös tärkeänä ja rehellisenä mittarina siinä, että asioita tehdään oikein. Jos lahtelainen ei tykkäisi, hän kyllä äänestäisi jaloillaan. Se, että paikat pullistelevat täysinä vuodesta toiseen ja ihmiset näyttävät viihtyvän, onkin Teittisen mukaan tärkein palkka festarin järjestämisestä.

“Tarkoitus on tehdä ihmisille hyvä tapahtuma ilman sen kummempia tulostavoitteita, niin tottakai hymy festarivieraan kasvoilla merkitsee. Se on se suorin palaute.”

Torven ja Tirran yllä leijuu hyvin kotikutoinen tekemisen meininki. Loviisankadun kävijät eivät ole tottuneet, että Ravintolan tiloissa pidetyissä tapahtumissa pyrittäisiin maksimoimaan voittoa tai ryöstökalastamaan asiakkaita. Se luo paikan ympärille hyvän tekemisen fiiliksen ja tunnun siitä, että asioita tehdään rakkaudesta lajiin. Se näkyy myös Kaupungin Äänissä.

“Varmaan lippujen hintoihin voisi lyödä muutaman kympin lisää ja ruveta ajattelemaan sitä, mitä jää viivan alle. Silloin tapahtuma ei kuitenkaan enää sopisi Loviisankadulle ja uskoisin ihmisten äänestävän jaloillaan”, sanoo Teittinen.

Molemminpuolista arvostusta

Kaupungin Ääniä on vuosien saatossa pohdittu järjestettäväksi myös muualla. Tirra ja Torvi tarjoavat hyvän areenan tapahtuman järjestämiseen, mutta tuovat myös omat rajoitteensa. Lahteen mahtuu Teittisen mukaan ehdottomasti musiikkitapahtumia myös kokoluokassa Kaupungin Äänten ja Lahti by Nightin välimaastoon. Kaupungin Äänet halutaan kuitenkin pitää Loviisankadulla. Random-tapahtuman voisi järjestää muuallakin, mutta olisiko se sitten enää Kaupungin Äänet?

“Kaupungin Äänissä on kyse molemminpuolisesta arvostuksesta. Me tarjoamme raamit ja yleisö sitten tekee tapahtumasta näköisensä. Eri asia jossain hiekkakenttäfestivaaleilla. Siellä on ehkä kiva käydä katsomassa se Haloo Helsinki, mutta ihmisen ja tapahtuman välille ei kuitenkaan muodostu yhteyttä. Kaupungin Äänet on ensisijaisesti tapahtuma, jossa vaan sattuu olemaan helvetin kovia artisteja.”

Tämä ajatus istuu myös hyvin Teittisen näkemykseen Kaupungin Äänistä seikkailuna, jonne henkilö tulee ehkä yhden tai kahden tuntemansa bändin kannustamana. Se, mitä hän festarilta lopulta löytää, on pitkälti omasta asenteesta ja mielen avoimuudesta kiinni.

Passeli ajankohta

Tapahtuman ajankohta on sementöity elokuun ensimmäiseen viikonloppuun, eikä sen viikonlopun vaihtamisesta ole edes keskusteltu. Jos muita tapahtumia rupeaa väistelemään, saa niitä väistellä loputtomiin asti. Kaupungin Äänten ennakkoliput ovat olleet myynnissä jo jonkin aikaa ja niitä on tarjolla noin 450 kappaletta päivää kohden. Tapahtuman lipputulot menee suoraan artisteihin ja Teittisen mukaan paikat saisivat olla “melkoisen täynnä”, jotta budjetoituun lipunmyyntitavoitteeseen päästäisiin. Ennakkomyynnistä on Teittisen mukaan hankala vetää johtopäätöksiä.

“Ennakot menevät tosi myöhään nykyään, joten yleisömääriä ei oikein voi sen perusteella ennustella. Tapahtumapäivänä totuus sitten selviää. Toivotaan ja uskotaan, että Kaupungin Äänten henki ja hyvä meininki kantaa myös tälle vuodelle ja saadaan tapahtuma kannattavaksi.”

Kaupungin Äänten tyypillistä festarikävijää on vaikea profiloida, eikä Teittinen koe sen olevan myöskään tarpeellista. Kaupungin Äänet tuntuu olevan ennemminkin asennekysymys kuin mihinkään ulkoisiin tekijöihin sidottu asia. Festarivieras voi olla Teittisen mukaan kuka tahansa ja toisinpäin aseteltuna: kuka tahansa voi olla festarivieras.

“Avointa mieltä olen peräänkuuluttanut. Jos ei tule ketään, niin sitten ei tule”, naurahtaa Teittinen.

Eiköhän tänäkin vuonna kuitenkin tule.