Kuva: Jani Uhrman

32-vuotias Jouni Kaikkonen on nastolalainen monella tapaa. Hän on syntynyt Nastolassa, asunut Nastolassa lähes koko elämänsä ajan, työskentelee Nastolassa ja on myös paluumuuttaja lyhyen Lahti-jakson jälkeen. Kaikkosen sanalla on siis painonsa Nastolan alueen nykytilaa ja tulevaisuutta pohdittaessa.

Luonnonläheinen Nastola

Kaikkonen kokee Nastolan erinomaisena alueena asumiseen. Alueella on runsaasti palveluita ja sen lisäksi Lahti palveluineen on lähellä. Nastolassa voi silti kokea pienemmän kunnan yhteisöllisyyttä ja eräänlaista omaa rauhaa.

“Parasta Nastolassa on luonnonläheisyys. Nastola on hieno paikka kasvaa ja kasvattaa.”

Ruohon sanotaan olevan vihreämpää aidan toisella puolen. Kaikkonen ei kuitenkaan ole kokenut vetoa jättää tuttua laidunmaata ehomman elämän toivossa, ainakaan kovin pitkäksi aikaa.

“Nuorempana ehdin asua Lahdessa hetken, mutta päätin muuttaa takaisin Nastolaan. Monet kaverit ovat myös muuttaneet takaisin, joten mikäs täällä on elellessä”.

Mukana päätöksenteossa

Kaikkonen on nykyään myös mukana päättämässä siitä, millainen Nastola on tulevaisuudessa. Hänet valittiin vuoden 2017 kuntavaaleissa Lahden ensimmäiseen kuntaliitoksen jälkeiseen valtuustoon. Hän tietää, että varsinkin Nastolan päässä kuntaliitokseen suhtaudutaan edelleen monin paikoin katkerasti.

“En päässyt itse päättämään kuntaliitoksesta. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei Nastola olisi itsenäisenä kuntana pystynyt satsaamaan kuten Lahti nyt alueeseen satsaa. Toki monia asioita olisi voinut hoitaa paremminkin.”

Suurin huoli Kaikkosella on tiettyjen palveluiden loppumisesta Nastolan alueella ja niiden pitkäaikaisista vaikutuksista alueen tulevaisuuteen. Kokonaisuutena hän kokee tilanteen kuitenkin olevan plussan puolella.

“Tällä hetkellä Nastola on Lahden alueelle tuottavaa aluetta, jossa on paljon kehittyvää teollisuutta. Paljon riippuu seuraavan muutaman vuoden ratkaisuista, miten aluetta lähdetään kehittämään. Nastolalla on mahdollisuus olla yksi elinvoimainen osa Lahtea tai sitten kuoleva nukkumalähiö.”

Kokonaisuutta kehittämässä

Kuntapäättäjänä Kaikkonen haluaa kehittää Lahtea nimenomaan kokonaisuutena. Ajatusmaailma vanhasta Lahdesta ja vanhasta Nastolasta kannattaisi jättää historian lehdille ja keskittyä mieluummin nykypäivään ja tulevaisuuteen. Toki hän myöntää, että lähellä oleviin ja jo valmiiksi tuttuihin asioihin on usein helppo tarttua.

“Joitain asioita minun vain pitää katsoa nastolalaisin silmin.”

Kaikkonen toivoo, että Nastola-Lahti -keskustelusta saataisiin kitkettyä pois turha mustavalkoisuus. Yleinen mielipide Nastolassa ei vieläkään ole täysin kuntaliitoksen takana. Saa kuitenkin olla aika sokea, mikäli ei löydä nykytilanteesta mitään hyvää. Kaikkosen mielestä julkisen keskustelun sävyllä ja median otteella on huomattavan suuri vaikutus siihen, missä hengessä tulevaisuutta rakennetaan.

“Paljon on kiinni siitä, mitä kerrotaan ja miten kerrotaan. Yhdistyminen on tuonut niin paljon hyviäkin asioita, ettei kukaan voi rehellisesti sanoa tämän olleen täysin epäonnistunut juttu. Kaikilta osapuolilta tarvitaan kuitenkin uutta asennetta ja me-henkeä, jotta koko alueelle saataisiin puhallettua positiivista ja kehittävää virettä.”

Kaikkonen ei epäröi vastauksessaan, miten hän toivottaisi ensimmäistä kertaa Nastolaan saapuvan henkilön tervetulleeksi.

“Veisin hänet Immilän Myllyn kahvilan kautta rautalankafestareille.”