Lahtea on tituleerattu useampaan otteeseen Temptation Island Suomi -sarjan epäviralliseksi pääkaupungiksi. Ohjelmassa on nähty viljalti niin pariskuntina kuin sinkkuinakin lahtelaisia kisaajia. Kuten myös tällä viikolla alkavalla viidennellä kaudella, jolla mukana on neljä lahtelaista – yksi pariskunta ja sinkku miesten sekä naisten puolella.

Kysymys kuuluukin, että miten ja miksi Mastokaupunki tuottaa jatkuvasti Temptation Island -tähtiä kuin Isku huonekaluja?

”Lahti on risteyskohdassa. Täältä on helppo lähteä ja tänne on helppo tulla”, vastaa kolmannen TIS-kauden kohuparin toinen osapuoli Jonne Sahanen istuessaan alas viinikahvila Olavin pöytään.

”Tietyissä piireissä Lahti tiedetään nimenomaan Temppareiden kautta, eli ei turhaan puhuta pääkaupungista.”

Vastapallona tarjoan Sahaselle teoriaa siitä, että Lahti on tarpeeksi iso ja työläistaustainen paikkakunta, josta on helppo löytää aina uusia hahmoja Temptation Islandin kaltaisiin ohjelmiin, joiden ”päävoittona” on ainoastaan mahdollisuus saada se oma viisitoistaminuuttinen parrasvaloissa. Rahapalkintoja kun ei osallistujille ole jaossa, tai edes kunnollista palkkaa.

”Tuossa on varmasti ainakin osa totuutta. Lahti on aina ollut teollisuuskaupunki, työläiskaupunki. Jos ihminen haluaa kouluttaa itseään, niin pitää lähteä muualle opiskelemaan. Tänne jää sitten ne loput.”

Heinolasta Lahteen vuosituhannen alussa muuttanut 34-vuotias Sahanen on eittämättä yksi tosi-tv-sarjan tunnetuimmista osallistujista ja Daniel ”Bile-Dani” Lehtosen jälkeen varmasti tunnetuin lahtelainen. Toki kärkikahinoihin voidaan laskea myös Jaakko Parkkali, joka ohjelman jälkeen on rakentanut itselleen melkoisen uran YouTubessa.

Parkkalin rooli viettelysten saarella oli kuitenkin olla vaivaantunut naapurinpoika, kun taas Lehtonen ja Sahanen ovat reality-entusiasteille jo käsitteitä. Varsinkin Sahasen, Mr. Elämänpelin, jonneismit sekä holtittoman alkoholin käytön seurauksena syntyneet konfliktit ovat painuneet syvälle katsojien mieliin – hyvässä ja pahassa.

”Pahassa”, Sahanen kiteyttää nykyisen julkisuuskuvansa. Mies on esimerkiksi joutunut väkivallan kohteeksi muutamaan otteeseen. Ihan vain sen takia, että on Temppari-Jonne.

”Tänään viimeksi kävin magneettikuvauksissa pahoinpitelyn takia”, kuuluu selvästi tilanteesta harmistunut kommentti.

TV-ruudut näyttivät miehestä version, jota hän ei itse täysin tuntenut. On melko kylmäävääkin, miten sosiaalinen media ja lehdistö tekivät psykopaatti-diagnooseja muutaman Temptation Island -jakson perusteella. Sen on pakko jättää jälkensä?

”Totta kai moinen jättää jälkensä. Ei se ole tietystikään oikein. Mutta oli siellä jotain tuttujakin piirteitä, enkä minä sinne asti matkustanut altaan reunalle raamattua lukemaan. Ei saarelle lähdetty eroamaan, mutta siinä vaiheessa kun tajusin, että parisuhde on mennyttä, niin en halunnut jäädä luu kädessä odottelemaan. Ja mulkkuus myy, sitä kautta on helppo lähteä tuomaan itseään julkisuuteen. Lopulta sillä ei ole suurta merkitystä, että onko mielikuva hyvä vai huono. Kunhan jää mieleen.”

Kuva: Teemu Lahtinen

Sahasen suorapuheisuus tekee vaikutuksen, sillä hän ei tunnu peittelevän sitä, että halusi käyttää Temptation Islandia myös muuna kuin parisuhteen koetinkivenä. Hän halusi käyttää sitä myös astinkivenä kohti julkisuutta, julkkiksen ammattia. Sinänsä se ei tänä päivänä ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta reilu kolmekymppisen miehen suusta kuultuna se yhä yllättää.

Hän ei kuitenkaan myönnä, että TIS-Jonne olisi ollut mitenkään etukäteen harkittu hahmo. Tilaisuus taisi siis tehdä varkaan?

”Kaikki tuli aika ex tempore. Ei niitä jonneismejäkään oltu mitenkään hiottu kameroita varten. Ei siellä paljoa mietitty, että mitä tulee tehtyä, kun neljän promillen humalassa toikkaroitiin 24/7. Ihmiset voivat muuttua humalassa paljonkin, niin kuka voi sanoa, että mikä on aitoa ja mikä ei.”

Aitoa ei Sahasen mielestä ollut kuitenkaan se, miten paljon hänestä jätettiin leikkauspöydälle. Mies ymmärtää toki oman hahmonsa mehukkuuden, mutta peräänkuuluttaa tuotantoyhtiön ja loppuviimein myös katsojan vastuuta siitä, että kukaan osallistujista ei joutuisi liikaa kärsimään tosi-tv-ohjelman vuoksi.

”Se on lopulta vain viihdettä, se ei oikeuta väkivaltaan. Mikään ei oikeuta”, Sahanen summaa vakavana.

Sahanen ei halua lähteä sen kummemmin jossittelemaan tekemisiään tai tekemättä jättämisiään, sillä ne ovat mennyttä aikaa. Miehen katse on tiukasti jo tulevissa projekteissa, jotka tuntuvat aiheuttavan toivottua kiirettä – ensimmäinen haastatteluaikakin jouduttiin perumaan keikkareissun takia.

”Juontokeikalla olin joo silloin, joka sitten hieman venähti. Niiden lisäksi olen nyt käynyt puhumassa seminaareissa ja vastaavissa.” 

Musiikki on Sahaselle kuitenkin prioriteetti numero yksi. Muutaman videobiisin ja aktiivisen keikkailun jälkeen Mr. Elämänpeli on nyt keskittynyt täysillä uuden musiikin kirjoittamiseen lahtelaisella studiolla.

”Itse asiassa studioon pitäisi tästäkin rientää. Lokakuun jälkeen en ole tehnyt kuin muutaman satunnaisen keikan, koska uutta materiaalia pitää saada valmiiksi. Tarkoitus olisi sitten taas suunnata jossain vaiheessa ympäri Suomea keikkalavoille. Porukka selvästi tykkää, ainakin positiivisen palautteen perusteella. Toki vihaajia mahtuu aina joukkoon, mutta se on vaan hyvä asia. Olen tehnyt jotain selvästi oikein.”

Puhumiseen ja musiikkiin liittyy myös Sanasepot ne selittää -projekti, joka tuo Mr. Elämänpelistä aivan uuden puolen esille. Artistin omista koulukiusaamiskokemuksista ammentava projekti on laajentunut samannimisen kappaleen myötä someen sekä kouluihin, joissa Jonne Sahanen yrittää omien kokemustensa avulla auttaa koulukiusaamisen uhreja.

”Hahaha, et ole ainoa, joka noin sanoo”, Sahanen naurahtaa, kun totean, ettei hän taidakaan olla täysi mulkku.

”Todella usein ihmiset kysyvät leikillään, että kenen kanssa minä nyt oikein puhun, kun paljastun ihan erilaiseksi kuin televisiossa. Tokihan se on tilannekohtaista. Jos Mr. Elämänpeli palkataan keikalle, niin siinä roolissa pitää olla tietty ronskius mukana.”

Oli Sahasella sitten mikä tahansa rooliasu milloinkin päällä, niin se kaikki on pitänyt opetella itse. Hän kertoo, että tuotantoyhtiö heittää osallistujat median suhteen suoraan syvään päätyyn, olit sitten sarjassa vihattu tai rakastettu. Ja kuten sanottua, Tempparit-Jonne oli vihattu. Tai häntä rakastettiin vihata.

Mr. Elämänpeli voi kantaa kuitenkin vain tiettyyn pisteeseen asti ja Sahanen selvästi tajuaa, että muutoksia on tehtävä, jos haluaa itsensä elättää viihdetaitelijana.

”Henkilöbrändi pitäisi uudistaa täysin, että minusta saisi leivottua koko kansan julkkiksen. Uskon, että se on mahdollista. Lauloiko Cheek uransa alussa timanttien säteistä? Ei. Kaverilla oli muutenkin huono maine väkivaltaisuuksien takia. Sitten kaikki muuttui. Eli tarkoitan sitä, että huonommistakin mielikuvista saadaan rakennettua brändi oikeilla ratkaisuilla. Kukaan ei ole seppä syntyessään.”

Itseluottamuksen puutteesta Sahasta ei voi ainakaan syyttää. Hän on hypännyt rohkeasti kohti unelmiaan ja näkee tulevaisuuden kirkkaana. On vain yksi hidaste: Nelonen. Firma, joka hallitsee tällä hetkellä Suomen mediakenttää rautaisella kourallaan.

”Toki haluaisin viidentoista vuoden päästä miettiä uraani ja olla ylpeä siitä. Mutta halutaanko minusta lopulta isoa tähteä? Välillä tuntuu, että ei. Jouduin lopettamaan blogin ja vlogin, kun tuottajalta tuli varoitus, ukaasi, että kannattaa miettiä tarkkaan, mitä julkaisee. Tuntuu tyhmältä, koska itse koen omat some-kanavani hyödyksi myös Temptation Islandille sekä Neloselle. Onko minun, ’pahiksen’, sopimus sitten tiukempi kuin joidenkin ’hyviksien’? En osaa sanoa”, Sahanen pohtii hieman huolestuneen näköisenä.

Ryhti suoristuu kuitenkin sekunnissa, kun kysyn voiko elämänpelissä voittaa.

”Aina voi voittaa! Olemalla oma itsensä ja kaikkia kohtaan avoin sekä reilu.”

Temptation Island Suomen 5. kausi Nelosella keskiviikkoisin ja torstaisin.