Kuva: Antti Sepponen

Paulus Ähtävä ja Maya Mendoza Laaksonen de Ähtävä ovat tulleet Lahteen muualta, mutta ovat löytäneet mastojen juuresta hyvän paikan asua ja yrittää.

Kuka on Paulus Ähtävä?

”Mä oon syntynyt ja asunut Jämsässä, Keski-Suomessa 19 vuotiaaksi saakka. Mä oon maalaispoika, joka ylioppilaskirjoitusten ja intin jälkeen hinkusi lähteä isompiin kaupunkeihin. Ensin menin Helsinkiin, jossa mä opiskelin matkailu- ja liikkeenjohtoa ammattikorkeakoulussa ja mulla oli myös yrittäjyyden sekä matkailukeskuksen suunnittelu ja johtaminen – suuntautumisen opintoja. Yrittäjyys kiinnosti luontevasti jo siksi, että mun molemmat vanhemmat ovat myös yrittäjiä. Sitte mä tulin opiskelujen jälkeen Lahteen.”

Ai Paulus hinkusi isompiin kaupunkeihin ja päätyi sitten Helsingissä viettämien viiden vuoden jälkeen Lahteen?

”No on täällä vähä isommat puheet ainakin!”

Pauluksen mielestä Jämsän kaupunki oli hyvä paikka elää ja asua, eikä hän kokenut tarvitsevansa lapsuuteensa tai nuoruuteensa enempää, kuin siellä oli tarjolla. Mutta aikuisuuden kynnyksellä oli pakko miettiä tulevaisuutta, opiskelupaikkaa ja työmahdollisuuksia ja hän päätyi Helsinkiin. Jo opiskelujen aikana varmistui se, että hänestä tulee yrittäjä.

Mitä Paulus tekee yrittäjän vähäisellä vapaa-ajalla?

”Tykkään harrastaa kaikenlaista. Olen aina ollu aika aktiivinen. Olen lapsesta saakka harrastanut lätkää ja lumilautailua. Koko ajan pitää tehdä jotakin. Nyt kesäsin pelaan futista Lahen Kortteliliigassa, käyn salilla ja uimassa. Uimapaikka meillä on ihan lähellä, kun asutaan siinä Ankkurinrannassa. Voisin myös lisätä sen, että mitä en tee: mä en nimittäin pelaa mitään pleikkareita tai semmosia. Enkä tykkää katsoa esimerkiksi futista. Lätkää katson joskus vähän. Nytkin kun olin kaverin polttareissa, niin muut katsoi ihan innoissaan sitä futiksen loppuottelua. Minä keskityin siihen, että kannustin porukkaa kannustamaan. Pitää kuitenkin olla meiningissä mukana!”

Nykyään Paulus tekee tuntimäärällisesti paljon vähemmän töitä kuin ennen. Hän pitää kuitenkin merkityksellisenä sitä, että elämässä on muutakin kuin työntekoa. Se on tärkeää myös jaksamisen kannalta. Hän on huomannut ajan myötä, kuinka tärkeää elämän, arjen ja vapaa-ajan tasapaino on. Yrityksen alkuvaiheessa hän käytti turhan paljon aikaa touhuamiseen yrityksen tiimoilta, eikä se aina ollut järkevää. Työ- ja vapaa-aika pitää selkeästi erottaa toisistaan ja siten pystyy nauttimaan molemmista.

”Kyllä minä olen tunnollinen omia töitäni kohtaan. Vaikka tarvitsisi mennä aamulla aikaisin töihin, niin kyllä minä monesti menen, koska haluan tehdä asiat kunnolla. Nykyisin olen jopa vähän välillä stressannut, mutta en kuitenkaan asioista hermoile. Tietyistä asioista kannan huolta etenkin siksi, että tekemiseni vaikuttaa myös muiden tekemisiin. Se on semmosta jatkuvaa itsensä kehittämistä: kun tulee uusia asioita, niin niihin pitää osata suhtautua. Tulee myös ihan vain pohdiskeltua asioita ja opetultua kaikkea uutta.”

Kuva: Antti Sepponen

Kuka sitten on Maya Mendoza Laaksonen de Ähtävä?

”Nimeni on todellakin nyt noin pitkä. Kun me mentiin Pauluksen kanssa naimisiin niin tohon mun nimen loppuun tuli vielä tuo de Ähtävä. Olen syntynyt Perussa. Isäni on perulainen ja äiti suomalainen. Kyllä mä kuitenkin tunnen itseni enemmän  suomalaiseksi.”

Paulus kertoo, että hänen sukulaisensa ovat ottaneet Mayan uuden nimen vastaan hyvin. He jättävät usein nuo muut sukunimet suosiolla pois. Heille Maya on Maya Ähtävä. He tapasivat aikoinaan Board expoilla, joten samanlaiset harrastusintressit yhdistivät paria. Maya muutti Tampereelta Pauluksen luo Helsinkiin ja piti koulusta välivuoden. Sitten hän sai oli opiskelupaikan Rovaniemellä, mutta matkustaminen Pauluksen luo Helsinkiin ja äidin luo Tampereelle koitui aika raskaaksi. Pari muutti Lahteen ja Maya pääsi opiskelemaan muoti- ja vaatesuunnittelua.  Pauluksella oli tuohon aikaan viimeinen opiskeluvuosi Helsingissä ja työt tapahtumien parissa ympäri Suomea.

Lahti oli sijainniltaan molemmille hyvä valinta. Valmistuttuaan muoti- ja vaatesuunnittelijaksi Maya ehti työskennellä alalla vuoden verran, kunnes pariskunta perusti Sinne Store -yrityksen (Sinne tmi perustettu 2009, jo Pauluksen opiskeluaikana). Aluksi tapahtumia järjestettiin ja tuotettiin alihankintana. Syksyllä 2010 Paulus pisti pystyyn  sinneworld.fi -verkkokaupan ja 2011 syksyllä pystytettiin kivijalkaliike Aleksanterinkadulle, jossa toimintaa harjoitettiin 3,5 vuotta. Kaikki tähän asti tapahtunut tapahtumista maahantuonnin kautta verkkokauppaan oli pääasiassa ollut lautailusidonnaista toimintaa. Keväällä 2014 perustettiin Sinne Oy, jossa on mukana Pauluksen lisäksi muutama pienosakas. Alkuvuodesta 2015 mukaan tuli myös Maya, osakkaaksi sekä töihin ja on siitä lähtien ollut olennainen osa yrityksen toimintaa.

”Pystyn hyödyntämään suunnittelijan ammattiani paljon tässä nykyisessä työssä, koska mun tehtävä yrityksessä on myymälätyön ohella huolehtia visuaalisesta ilmeestä, markkinoinnista ja suunnittelusta (mm. Sinnen oma tuotanto). Minä myös hyvin pitkälti suunnittelen koko tätä konseptia. Meillä on hyvin selkeä työnjako.”

Mayan vapaa-aika kuluu liikunnan, salihommien, skeittailun ja lumilautailun merkeissä. He ovat käyneet ulkomaanmatkoilla myös surffaamassa. Nuorella parilla on Lahdessa ja ympäri Suomea paljon samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa he matkailevat.

Molemmat kertovat viihtyneensä Lahdessa hyvin. Pauluksen mukaan he olisivat kyllä  uskaltaneet lähteä pois, mikäli eivät olisi kokeneet täällä asumista järkevänä. Kivijalkaliike tietysti sitoo jonkin verran, mutta Paulus ei koe sitä kuitenkaan ainoastaan velvollisuudeksi. He tietävät ja tuntevat isojen kaupunkien mahdollisuudet, mutta ovat löytäneet Lahdesta niin paljon kiintopisteitä, että viihtyvät täällä mainiosti.

”Me tykätään olla yhdessä. Me tehdään töitä yhdessä ja harrastetaan myös yhdessä. Meillä on paljon yhteisiä kavereita noiden harrastusporukoiden piireistä. Toki meillä on myös harrastuksia, niinkuin liikuntaharrastukset, niin niitä me tehdään myös erikseen”, kertoo Mendoza Laaksonen de Ähtävä.

Mistä ammennatte hyvää oloa ja energiaa?

”Tietenkin tärkeää ovat hyvät kaverit ja mielekäs tekeminen. Se että on tasapaino elämässä ja perusasiat ovat kunnossa. Nukkumista on myös hyvä harjoitella, sitä ei voi koskaan yliarvostaa. Aina kun joku vaakakuppi alkaa painaa liikaa, niin meinaa perusjutut unohtua. Me sanotaan usein toisillemme, että muista syödä. Ja tietenkin läheiset ihmiset ovat niitä, jotka elämässä ovat tärkeitä”, sanoo Mendoza Laaksonen de Ähtävä.

Maya kertoo saavansa kiksejä myös siitä, että hän tekee jotain luovaa. Esimerkiksi sisustaa kotia, tai sitten jotain työhommiin liittyvää. Tai miettii mitä laittaa päälleen tai tekee vaikka lumilautaillessa jotain juttuja eri tavalla kuin ennen. Luovuus voi ilmentyä millä tavalla tahansa. Molemmat kertovat pitävänsä ruoanlaitosta ja syömisestä. Hyvä ruoka on iloinen ja merkittävä asia.

Kesätervehdys lahtelaisille!

”Menkää ulos ja katsokaa mitä siellä tapahtuu ja osallistukaa! Tekee Vaa!”