FC Lahti valmistautuu Europa Leaguen 1. karsintakierroksen ottelupariin Islantilaista FH Hafnarfjörðuria vastaan. Vaikka Islannin maajoukkue onkin esiintynyt parissa edellisissä arvokisoissa, ei islantilaisesta seurajoukkuefutiksesta paljoa tiedetä. Rutinoitunut euro-joukkue FC Lahden vastustaja FH ainakin on. Se on nimittäin viimeksi jäänyt europelien ulkopuolelle kaudella 2003-2004. Mihinkään varsinaisiin urotekoihin ei seura Euroopassa ole kuitenkaan yltänyt, ellei sellaiseksi lasketa Skotlantilaisen Dunfermlinen tiputtamista karsinnassa ja silloiseen cup-muotoiseen UEFA-cupiin selviytymistä kaudella 2004-2005. Seinäjoen Jalkapallokerho koki FH:n paremmakseen kauden 2015-2016 karsinnassa, kun islantilaiset veivät sekä koti- että vierasottelun nimiinsä 1-0 lukemin.
FC Lahden seurajohto piti ennen juhannusta vedettyä arpaa lahtelaisittain suosiollisena, kannattajat taas vierasreissua kovin eksoottisena.  Millaisin miettein arvontatulos otettiin vastaan Islannissa FH:n kannattajien keskuudessa? Asiaa valottaa meille Héðinn Ólafsson.

Sinä ja FH Hafnarfjörður?

Olen seurannut ja käynyt matseissa melkein 30 vuotta. Tällä hetkellä olen kannattajien yhteyshenkilö ja pyöritän seuran fanikauppaa kotiotteluissa ja Facebookissa.

Ensimmäiset ajatuksesi kun FC Lahti selvisi karsintavastustajaksi?

Helppo homma, varmasti jatkoon. Ei vaan, leikki sikseen. Ensimmäinen ajatus oli varmasti, että ainakaan ei tarvitse ihan toiselle puolelle Eurooppaa matkustaa.

Tiesitkö mitään suomalaisesta jalkapalloilusta ennen arvontaa?

Ollakseni täysin rehellinen, en tiedä oikeastaan mitään suomalaisesta jalkapalloilusta. Pari vuotta sitten taidettiin pelata suomalaisia vastaan Euro-peleissä.

Oletko ollut tietoinen Lahti -nimisen kaupungin olemassaolosta?

Kyllä olen tiennyt Lahdesta. Olen pitänyt sukelluskeskusta Islannissa 17 vuotta ja vienyt turisteja sukeltamaan. Minulla on ollut monta vierasta Suomesta ja kaupungistanne.

Miten otteluparissa tulee käymään?

Tasapeli Suomessa ja Islannissa yhden maalin kotivoitto. Sehän riittää.

Ketä pelaajia FH:n riveissä kannattaa tarkkailla?

Minä tiedän. Sinä voit ottaa selvää 🙂

Kuinka pitkälle uskot FH:n menevän tämän kauden Europa Leaguessa?

Kerroin jo, kuinka ottelut Lahtea vastaan tulee menemään. Se riittäköön tähän mennessä. Mennään kierros kerrallaan, joten tällä hetkellä sanon, että toiselle kierrokselle.

Kuinka tärkeitä euro-pelit ovat islantilaisille joukkueille?

Euro-pelit ovat todella tärkeitä seurojen olemassaolon ja kehittymisen kannalta, koska menestyminen Euroopassa auttaa seuroja taloudellisesti.

Mikä on paras muistosi FH:n euro-peleistä

Kansainväliset pelit ovat aina erityislaatuisia tilaisuuksia. FH:n peleihin Euroopassa liittyy niin paljon hyviä muistoja, että on hankalaa nimetä yhtä. Enkä haluakaan nostaa yhtä tapausta toisten edelle.

Uskotko, että Islannista matkustaa kannattajia Lahteen?

En usko, että kannattajat matkustavat massoittain. Toivottavasti kuitenkin joitain kannattajia lähtee myös vierasotteluun. Ei saa antaa maajoukkueen vieraskannattajien määrän arvokisoissa hämätä 🙂

Mitä Islantiin matkustavat kannattajat voivat odottaa reissultaan?

Voitte odottaa, että teidät toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi Islantiin ja ottelun alkulämmöt voi ihan huoletta ja turvallisesti käydä siemaisemassa kotikannattajien kanssa pubissa. Minut löytää ottelun aikana fanikaupasta. Olisi kiva, jos kansainväliset vieraat tulisivat moikkaamaan ja vaikka hankkimaan tuliaisiksi FH-fanituotteita. Paras joukkue voittakoon.