Kuva: Jani Uhrman

Mitä saadaan kun pakataan 1800 huippukuntoista urheilijaa huoltojoukkoineen yhteisen maailmanluokan nimittäjän tiimoilta keskisuureen suomalaiseen kaupunkiin? En tiedä, mutta potentiaalia sillä on nousta seudun tunnettavuutta ja paikallisten yrittäjien kassakoneiden lyöntitiheyttä voimakkaasti kasvattavaksi tapahtumaksi. Kesä- ja heinäkuun vaihteessa asiaa ei tarvitse enää arvailla, sillä maailman tunnetuin triathlontuote Ironman rantautuu Lahteen

Maailmanluokan brändi

Vaikka triathlonin harrastajamäärät ovat suhteellisen pienet, tunnetaan Ironman käsitteenä myös kaukana lajipiirien ulkopuolella. Omaa tarinaansa brändin vahvuudesta kertoo se, että se vaihtoi vuonna 2015 amerikkalaisten hallusta kiinalaisomistukseen muikeaan 650 miljoonan dollarin hintaan.

Vuoden aikana järjestetään ympäri maailman noin 150 Ironman -tapahtumaa, joihin osallistuu yhteensä yli 250 000 urheilijaa.
Koko nimeltään Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland on ensimmäinen Suomessa järjestettävä Ironman-brändin tapahtuma. Viestintäjohtaja Kalle Kotiranta on hyvillään siitä, että kilpailu saatiin viimeinkin tuotua Suomeen.

“Tapahtuman taustalla on Finntriathlon -organisaatio, jolla on pitkä historia triathlon-kisojen järjestämisestä. Finntriathlon järjestää Suomessa vuoden aikana viisi muuta triathlon-tapahtumaa. Ironman on kuitenkin Suomessa järjestettävistä kilpailuista ehdottomasti isoin, vaativin ja merkittävin. Ironmanin myötä tulee myös kansainvälinen näkyvyys vahvasti kuvioon.”

Lahti sopii erinomaisesti tapahtuman järjestäjäksi

Lahden maisemissa Ironman-kilpailu mitellään voimassa olevalla sopimuksella kolmena peräkkäisenä vuotena. Ensimmäisen kerran lauantaina 30.6. kuluvaa vuotta, viikko juhannuksesta. Lahti ja sataman alue toimii tapahtuman keskuspaikkana. Lahden lisäksi kilpailu ulottuu myös Hollolan ja Kärkölän alueille. Tapahtuman nimessä oleva luku 70.3 ei jää niin mystiseksi, kun sitä lähtee avaamaan meille hieman vieraamman mittayksikön kautta.

“Ironmanilla on kaksi isoa brändiä. On täysi matka ja sitten tämä puolikas. Amerikkalaiseen tyyliin ei kuitenkaan haluta puhua puolikkaista, vaan 70.3 on selitettävissä kilpailussa taivallettavalla mailimäärällä. Kilometreiksi muutettuna päästään lukuun 113”, kertoo Kotiranta.

Kilpailu alkaa satamasta 1,9 kilometrin uintilenkillä. Vedestä hypätään fillarin päälle seuraavan 90 kilometrin matkalle ja rupeama päätetään puolikkaalla maratonilla. Kilpailun lähtö, maaliintulo ja lajien vaihdot tapahtuvat satamassa. Kotirannan mielestä Lahti sopii erinomaisesti kilpailun tapahtumapaikaksi.

“Isäntäkaupunki Lahti ympäristöineen on ideaali paikka triathlon-tapahtumalle. Lahdella on keskeinen sijainti, loistavat suorituspaikat sekä pitkät perinteet suurista urheilutapahtumista.”

Tapahtumien viikonloppu tarjoaa mahdollisuuden

Kyseinen viikonloppu on muutenkin poikkeuksellisen vilkas alueen tapahtumakentässä, sillä perinteinen Lahti Soccer juniorijalkapalloturnaus kutsuu tuolloin kaupunkiin pari sataa joukkuetta huoltajineen ja huoltojoukkoineen. Lisäksi ravikansa laukkaa sankoin joukoin Jokimaalle Suur-Hollola-ajojen tiimoilta. Hulinantäyteinen viikonloppu lienee siis luvassa mastokaupungissa.

Ironmaniin osallistuvien triathlonistien määrä lähentelee kahta tuhatta, mutta Kotiranta uskoo kilpailun osallistujien ja heidän huoltojoukkojen tuplaavan tai jopa triplaavan Lahteen saapuvien kisavieraiden määrän.

“Osallistujat tuovat mukanaan keskimäärin 3-4 henkilöä. Siihen sitten tietysti vielä yleisö päälle, joten tapahtuman vaikutus alueen yrityksille on tuntuva.”

Tai ainakin siihen tuntuvaan vaikutukseen tarjotaan erinomainen mahdollisuus. Kilpailuun osallistuu ihmisiä 39 eri maasta ja he viettävät kaupungissa aikaa parista päivästä ylöspäin. Suomen valoisa yö mahdollistaa kilpailun käymisen lauantaina ilta-aikaan, jolloin viimeisiä triathlonisteja odotetaan maaliin vasta puolen yön jälkeen. Kotiranta ounasteleekin sunnuntain olevan vilkas ravintolapäivä.

“Kisa käydään illalla, joten kovin moni tuskin lähtee yötä vasten pois kaupungista. Sen sijaan hyvin moni saattaa haluta rankan kisan jälkeen palkita itsensä ja tukijoukkonsa esimerkiksi hyvällä ruoalla. Toivotaan, että mahdollisimman moni keskustan yrittäjä heräisi tähän vilkkaaseen viikonloppuun ja avaisi ovensa, vaikka olisikin muuten sunnuntaisin kiinni.”

Pientä ponnistelua tämä vaatiikin. Normaalina sunnuntai-iltana saattaa vaihtoehdot ravintolaruokailuun olla Lahdessa hyvinkin suppeat.
Vaikka Ironman tuo jo itsessään ison liudan osallistujia ja huoltojoukkoja Lahteen ja viikonlopulle osuu muitakin massatapahtumia, ei Kotirannan korviin ole kantautunut tietoja majoituspaikkojen puutteesta. Paikallisten hotellien lisäksi alueella toimii mm. kaksi urheiluopistoa, jotka tarjoavat runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Kestävyysurheilu voi hyvin Suomessa

Triathlon on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa ja on tullut esiin vahvana vaihtoehtona ihmisille, jotka hakevat keinoja itsensä haastamiseen. Kotiranta näkee triathlonin suosion kasvun olevan osa laajempaa trendiä.

“Ihmiset juoksevat paljon ja haastavat itseään erilaisissa juoksutapahtumissa. Triathlon on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sellaisille, joilla eivät nivelet enää kestä pidempiä yhtäjaksoisia juoksuja. Näkisin suomalaisen kestävyys- ja kuntourheilun voivan hyvin, joka on tietysti vain ja ainoastaan hyvä asia.”

Samoin kuin yksittäinen triathlonisti venyttää itsensä äärimmilleen kilpailun aikana, haastaa Ironman -kilpailu Lahden alueen ja keskustan yrittäjät näyttämään kilpailun aikana Lahden parempaa poskea. Ironman tulee Lahteen voimassaolevan sopimuksen myötä kolmena vuotena, mutta miksi emme haluaisi Lahteen maailmanluokan tapahtumia jatkossakin?