Palataanpa vielä niihin ruoka-aineisiin, jotka ovat edullisia, ravintosisällöltään erinomaisia ja lisäksi maukkaita. Herne!
Kotimainen luomuhernepussi 500 grammaa maksaa alle yhden euron marketissa kuin marketissa. Pienellä vaivannäöllä ja uhraamalla tovin siitä saa maailman parasta hernekeittoa about 3 litraa. Toki herneestä voi valmistaa muitakin ruokia, kuten hernepyrettä, jota voi käyttää lisukkeena sellaisenaan tai lisättynä keittoihin, laatikoihin ja muhennoksiin.

Seuraavassa herneen terveysvaikutuksista:

Herneet ovat erittäin vähäkalorisia ja vähärasvaisia, joten herneruuat soveltuvat loistavasti painonhallintaan. Herneillä on tutkitusti vaikutus myös estää erilaisia sairauksia, kuten mahasyöpää. Syynä on herneiden sisältämä polyfenoli. Herneiden korkea antioksidanttipitoisuus auttaa välttämään useita muitakin vakavia sairauksia. Herneissä on runsaasti myös erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Näistä jokainen auttaa parantamaan vastustuskykyä yleisesti. Herneet ovat oiva apu ihon ikääntymisen merkkien ehkäisyssä. Antioksidantit, kuten flavonoidit, ovat hyödyllisiä iholle. Ne ehkäisevät ihon vanhenemista ja saavat ihon hehkumaan. Herneissä on runsaasti K-vitamiinia, joka auttaa ehkäisemään muun muassa Alzheimerin tautia.

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-peas/

Helppo ohje hernekeitolle:

Laita isoon kattilaan vettä ja pussillinen herneitä sinne likoamaan. Herneet voivat hyvin muilua vaikka yön yli liotusvedessään. Mikäli näyttää, että vettä on liian vähän, voi sitä huoletta lisätä niin, että herneet ovat kunnolla vedessä. Liotusveden tulee olla kylmää tai huoneenlämpöistä.

Seuraavana päivänä varaat aikaa niin, että olet soppaa lämmöllä ja rakkaudella keittelemässä. Liotusvesi kaadetaan pois ja herneet vielä huuhdellaan. Vedenkeittimessä kannattaa pitää koko ajan kuumaa vettä, kun lisäilet uutta vettä rokkaan. Aloita hernerokan valmistus niin, että laitat ensin kattilaan herneet ja vettä sen verran, että herneet juuri ja juuri peittyvät. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä sipulikuutiot ja valkosipulit sekaan. Keittoa keitellään aina välillä sekoitellen ja kuumaa vettä lisäten ainakin 4 tuntia pienellä lämmöllä. Kuitenkin niin että se koko ajan kiehuu. Hyvä vinkki on, että sekoittaessa ei enää herneet kopsu kauhaan, niin keitto on valmista syötäväksi.

Kasvisversioon voi lisätä yrttejä, kuten persiljaa, lipstikkaa ja ruohosipulia sekä juureksia maun mukaan.

Lihaisaan hernariin voi laittaa lopuksi paistettua jauhelihaa, tai jos oikein haluaa elvistellä, niin Liha Vuoriselta Kauppahallista saa oikein just parasta savupotkaa.

Kesällä ostin palkoherneitä torilta mittavat määrät ja pakastin paloistaan peratut herneet pusseihin. Tein niistä kesäkeittoa kylmänä ja pimeänä talvi-iltana ja voin kertoa, että oli kuin olisin syönyt lautasellisen kesää! Niin erilaiselle maistui itse kesällä pakastamani herneet, makeille ja makuisille.

”Söin tänään puolikkaan ruisleivän, yhen kukkakaalin ja litran herneitä. Ei meinannut yöllä pysyä peitto päällä.” Kaverin kertomaa viime kesänä. Vällyjen väliin voi saada vipinää siis tälläkin tavoin.