Kuva: Teemu Lahtinen

Sanovat, että jalkapallo ja olut kuuluvat yhteen. Sitä mieltä ovat myös paikallisjätit FC Lahti ja Teerenpeli, joiden yhteistyöolutsarja on edennyt jo kolmanteen kauteensa.  

Yhteistyöolut tottelee nimeä 90+3 Rotbier. Ensimmäisen osa nimestä on peliaika, jolla FC Lahti varmisti paikkansa europeleihin, jälkimmäinen taas historiallinen saksalainen oluttyyli. Ihan helpolla panimo ei siis olutta juovia jalkapallon ystäviä päästä, mutta onneksi seuran markkinointinero Taneli Okkonen on tajunnut avata juoman taustoja niin pullon etiketissä, kuin myös lasinalusissakin.  

Sain kutsun saapua oluen lanseeraustilaisuuteen, joka järjestettiin muutama päivä ennen juhannusta Teerenpelin uunituoreen panimokaupan tiluksilla. Olin vanhasta tottumuksesta kävelemässä suoraan panimolle, mutta aidan takaa huomasin Teerenpelin markkinointipäällikön Jari Mämmin viittoilevan minua oikealle tontille. Liimaajankatu 9 kun näyttäisi olevan molempien lokaatioiden osoite. Ei sillä, myös seuran edustajat ajoivat ensin komeasti juhlapaikan ohi, joten ehkä pienpanimokaupan esilletuontia voisi jotenkin korostaa?

Nopeiden alkulämmittelyjen jälkeen kutsuvieraat ohjattiin puodin perältä löytyvään baarimaiseen koulutustilaan, jonka penkeille olikin mukava istahtaa maistelemaan uutuutta samalla, kun seuran sekä panimon edustajat kertoilivat hieman yhteistyön taustoista.

Edellisistä vuosista poiketen FC Lahti -oluen reseptiä ei oltu nyt annettu kotioluttekijöiden kirjoitettavaksi, vaan Teerenpelin panimomestari Juha Kylä-Kaila oli sorvannut reseptiikan kuntoon – ja toki pannut myös itse oluen. Vaikutteita Kylä-Kaila oli hakenut Nürnbergista, jossa oli tykästynyt historialliseen rotbier-tyyliin. Tarinan mukaan kyseistä pohjahiivatyyliä ei tällä hetkellä valmista kuin paikallinen Hausbrauerei Altstadthof -panimoravintola sekä nyt siis Lahden Teerenpeli. Tarinan totuudenmukaisuudesta en lähde kiistelemään, sillä hyvin vähän rotbierista löytyy tietoa.

90+3 olisi Kylä-Kailan mukaan saanut olla vielä hieman punaisempi, mutta muuten mies piti keitostaan onnistuneena. Myös muu kutsuvierasväki nyökytteli rotbierin tasapainoiselle makuprofiilille. Ensimmäisen FC Lahti -oluen isä ja lahtelaisen kotiolutkulttuurin johtohahmo Kari Puttonen analysoi uutuutta seuraavasti: ”Rohkee valinta! Raikas ja yllättävänkin kompleksinen. Mallas ja hiivan fenolit taistelee nätisti keskenään”.

FC Lahti X Teerenpeli Rotbier 90+3 on saatavilla Paavolan ja Karisman Citymarketeista, Teerenpelin panimokaupasta sekä lahtelaisista olutravintoloista hanatuotteena. Jokaisesta myydystä litrasta menee euro juniorijalkapalloilun hyväksi. FC Lahden peleissä olutta ei kuitenkaan saa, sillä Hartwallin kanssa tehty juomasopimus kieltää sen.