Kuva: Harri Halmejärvi

Näin El Mikan esiintymisen ensimmäistä kertaa Sopenkorven Kesannon UGH-bileissä. Hän vaikutti positiivisesti luonnollisuudellaan, aitoudellaan ja mielenkiintoisella musiikillaan. El Mika osoittautui kiinnostavaksi persoonaksi, jolla on paljon muutakin annettavaa musiikin lisäksi. Myöhemmin olen pari kertaa ollut hänen keikallaan ja aina nauttinut suunnattomasti tyypin samalla energisyydestään kuin myös herkkyydestään. El Mika myy keikoillaan C-kasettejaan, mikä on jo sinänsä arvostettavaa retroudessaan.

Vaan kuka on El Mika? Artisti ja muusikko on vain reilu kahdenkymmenen ikäinen, mutta hänen ajatukset ja biisien sanoitukset vaikuttavat hänen ikävuosiaan kypsemmiltä. El Mika on hahmo, jota hän mieluusti käyttää erityisesti liittyen musiikin tekemiseen ja esiintymiseen keikoilla. Hahmo tai alter ego syntyi noin neljä vuotta sitten, kun nuori muusikonalku Mikael koki henkilökohtaisen kriisin elämässään ja paneutui yhä enemmän niin musiikin tekemiseen kuin oman itsensä löytämiseen.

– Tottakai nuorena kun tytöt alkoi kiinnostamaan, innostuin kaikista bändihommista ja soittamisesta. Mulla oli aina vaan niin pakottava tarve perustaa bändi ja suunnittelin aikani kuluksi erilaisia bändilogoja ja bändien nimiä.

Kuva: Harri Halmejärvi

Ensimmäiset keikat El Mika on heittänyt Ville Kujalan Akustisella klubilla Torvessa ja siellä hän käy säännöllisesti edelleen esiintymässä, koska avoin klubi antaa mahdollisuuden esiintymisen harjoittelemiseen, uusien tuotosten julkaisemiseen ja sen havainnoimiseen, mikä uppoaa kuulijakuntaan. Hän on myös käynyt Tampereella SOM-klubi-illoissa, jonka taas järjestää 931 Ravintola (huom. Suuntanumero!!!). Lisäksi hän on esiintynyt Helsingissä On the Rocksin open stagen Sametti-klubilla ja yksityisbilessä Kalliossa.

– Jotenkin kun mä oon ollut muualla kuin Lahessa esiintymässä, niin mulle se on ollu jotenkin paljon helpompaa. Muualla ei kukaan ihmettele, että kuka tai mikä toi on. Mä oon ikäänku vaan yks niistä muista esiintyjistä.

Muusikista El Mika on ollut kiinnostunut aina ja kotona hän oppi soittamaan ihan itsekseen, koska kotona oli soittimia ja isä soitti kitaraa. Veljelle oli hommattu rummut ja niillä El Mika paukutti menemään.

– Itseasiassa mutsi on tavallaan aivopessyt mut muusikoks.

Lahden Lotilan ja Tipalan musiikkiluokkien jälkeen tuli pientä mielenkiinnon hiipumista musiikkiin ja sen tekemisen suhteen, ja näin hän päätti suorittaa lukionsa Kannaksessa. Kannas viehätti El Mikaa erityisesti siitä syystä, että siellä oli jonkin verran opetuksessa esiintymistä ja luovaa ilmaisua. Esiintymis- ja teatteritaitojen oppiminen tukee nyt myöhemmin hänen kokemuksensa mukaan myös uraa artistina.

– Mä en halunnut olla pelkästään muusikko. Vaan mä halusin oppia myös esiintymään. Mä myös halusin suojella itteäni lavalla ja pitää yllä roolia. Toisaalta haluan myös laittaa itteni likoon. Haluan jotenkin vaikuttaa kuulijoihin esiintymiselläni ja herättää tunteita ihmisissä.
Loppupelissä mulla on tarkoituksena esiintyessä pudottaa itsestäni kaikki roolit. Niinku että olisin oikeesti läsnä siinä lavalla.

Kuva: Tiitu Saastamoinen

Musiikillisiksi vaikuttajiksi El Mika nimeää mm. Ramonesin, erityisesti bändin punkasenteen vuoksi, Talking Headsin ja Nirvanan. Nirvana teki El Mikaan teini-iässä suuren vaikutuksen teini-angstimainen raivokkuus ja rääkyminen. Kotimaisia musiikillisia vaikuttajia ovat olleet Apulanta, ”Suomen Nirvana”, herkkyyskausina ja keväisin Tehosekoitin ja ylipäätään myös Eppu Normaalin lisäksi sen ajan punkbändit.  Juice Leskiseen El Mika on tutustunut lähinnä haastatteluiden kautta ja suuren vaikutukseen häneen on tehnyt Juice Leskisen viisaus ja syvällisyys. Joku on verranut El Mikaa myös M.A. Nummiseen, vaikka hän ei itse koe olevansa niin rajun musan tekijä.

– Mun intohimoja ovat musiikin tekemisen ohella, skeittaus, kirpputorit ja VHS-kamerat. Skeittaus on mun mielestä rauhoittavaa ja jopa meditatiivista. Kirpputoreilla käyn paljon kiertelemässä ja nyt on tullut ostettua niin paljon kaikkea, että pitää päästä jo jostain tavarasta eroon. VHS- kameroita oon ostanut useita ja mun haaveena on tehä VHS-Kameralla kuvattua vlogia. Se on vaan niin kauheen työlästä! Vaatteissa oon mieltynyt kasari-ysäri vaatteisiin.

Mitkä asiat kannattelevat ja antavat voimaa sekä mielenrauhaa tälle nuorelle artsistille, El Mikalle?

– Mä oon tosi kiitollinen mun tyttöystävästä, perheestä ja muista läheisistä. Kiitollisuus on varmaan se tärkein asia. Sitte tieto siitä, että mä oon olemassa ja voin tehdä mitä vaan. Toisaalta se tietoisuus elämästä voi joskus myös ahdistaa, että miten mä kerkeen kaikkea tehdä. Mä oon oppinut myös meditoinnin kautta keskittymään, keskittämään huomioni olemassa olemiseen ja tähän hetkeen.

El Mika keikalla:
Lahdessa Torven Akustisella klubilla 7.12.2017
Tampereella Ravintola 198 SOM-klubilla 13.12.2017


El Mika halusi itse esiintyä haastattelussa taiteilijanimensä takaa.