”Pistä joku kiva kirpsakka drinkki, yllätä mut!”

Jos olet ikinä käynyt yökerhossa, niin olet varmasti kuullut moisen pyynnön baaritiskillä. Useasti lasiin isketään perinteinen juomasekoitus kuten Kelkka tai halpaan giniin tehty g&t.

Mutta entäpä jos tiskin takana olisikin kivenkova ammattilainen, joka muutamalla täsmäkysymyksellä pystyisi taikomaan juuri sinun makuhermoihisi iskevän cocktailin? Ei siis drinkin, vaan nimenomaan cocktailin.

Cocktail Club Lahti pyrkii juuri siihen. Siihen, että asiakkaalle valmistetaan oikeanlainen juoma, oikeanlaisista raaka-aineista. Enemmän Old Fashionedia, vähemmän kossucolaa.

Mika Aromaa, vas. ja Albert Hytönen, oik. puimassa uusia juomia

Mutta mikä on Cocktail Club Lahti. Keitä he ovat? Ja ennen kaikkea mitä he tekevät? Lahen Ajat päätti ottaa selvää ja istutti klubin varapuheenjohtaja Albert Hytösen sekä ”rivijäsen” Mika Aromaan Seurahuoneen Bar & Bistron nurkkapöytään saadakseen vastauksia.

Tiivistäkäähän jo kaksikymmentävuotiaaksi ehtinyt klubi muutamaan lauseeseen?

Albert (baarimestari, Bar & Bistro Seurahuone):
Tässä on nyt kyllä niin väärät ihmiset vastaamassa, heh. (*Ville, haluatko tulla kertomaan?*) Klubin tarkoitus on ollut siis alusta asti kehittää ja tukea baarimestareiden toimintaa. Kouluttaminen on myös tärkeä osa meidän toimintaamme.

Mika (baarimestari, Butcher & Banker): Toki myös verkostoitumista alan toimijoiden kesken. Yhteisöllisyyttä.

Onko CCL siis vain ammattilaisille suunnattu?

A: Kyllä, vain ravintola-alan ammattilaisille; baarimestareille, ravintolapäälliköille, kokeille, tarjoilijoille, opettajille… Opiskelijat ja alalla jo lopettaneet mukaan lukien. Jäseneksi ei siis pääse ihan kuka tahansa, vaan pitää olla työkokemusta alalta sekä kaksi suosittelijaa.

Onko alkuperäisjäseniä yhä mukana toiminnassa?

A: Muutama taitaa olla. Perustajajäseniäkin.

Klubin nimi viittaa vahvasti Lahteen, joten onko lahtelaisuus yksi jäsenyyden ehdoista?

A: On meillä jäseniä, jotka asuvat muualla, mutta lähtökohtaisesti jengi on Lahden alueelta. Ei tätä ole sinänsä edes markkinoitu muualle, ja koulutukset sekä tapaamiset ovat aina Lahdessa, joten helpompi näin.

Ovatko nuo mainitsemanne koulutukset tarkoitettu pelkästään ammattilaisille vai onko kuluttajilla myös mahdollista päästä teidän oppiin?

A: Ei ole kuluttajilla ainakaan vielä mahdollista päästä oppiin.

M: Siitä on ollut kyllä puhetta, että miksei laajennettaisi toimintaa.

A: Enimmäkseen me kuitenkin koulutamme omaa jäsenistöä. Meillä käy paljon myös maahantuojia sekä brand ambassadoreja kertomassa uutuuksista ja pitämässä luentoja.

Teidän pitänee varmasti päivittää myös omia tietopankkejanne jatkuvasti?

A: Ehdottomasti. Usein parhaita koulutustilanteita ovat ne keskustelut varsinaisen koulutustilanteen jälkeen. Silloin tieto vaihtaa omistajaa luonnollisesti esimerkiksi lasin äärellä.

Jatketaan hieman Lahti-teemasta. Lahtea pidetään ehkä enemmän kossuvissy ja tuoppi -kaupunkina, mutta se ei taida olla koko totuus? Minkälainen cocktailpitäjä Mastokaupunki on?

M: Kehittyvä.

A: Nimenomaan. Minä en tiedä, mitä täällä on tapahtunut vaikka viisi vuotta sitten (Hytönen on muuttanut kaupunkiin 2017, toim. huom.), mutta jos puhutaan parista viime vuodesta, niin isoja harppauksia on otettu. Ja eteenpäin mennään jatkuvasti. Varsinkin nuoret haluavat kokeilla kaikkea uutta ja menevät maku edellä – ei niinkään enää känni mielessä. Oikeastaan aina kun ilmestyy uusi juomalista, niin porukka tykkää käydä sen heti läpi.

Sama ilmiöhän jyllää myös olutpuolella. Ja miksei tislekin. Miten usein muuten teillä uudet listat ilmestyvät?

M: Butcherissa ei ole selkeää linjausta asiasta, mutta pyritään ainakin kolme kertaa vuodessa luomaan uutta. Runkolista pysyy, mutta sen sivuun ilmestyy tasaisin väliajoin yksilöllinen talon sisällä tehty lista.

A: Seurahuoneella vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Voi olla myös tiettyjä kausinostoja.

Näkyykö teidän kädenjälkenne miten vahvasti cocktaillistoissa?

M: Ylhäältä tulee käsky, että mitä niihin on mahdollista käyttää. Muuten se luominen on täysin henkilökunnan aikaansaannos. Ei mitään listaa olisi, jos joku ei aktiivisesti sen eteen tekisi töitä.

A: Meillä on vain taivas rajana. Ja ehkä vähän myös henkilökohtaiset rajoitteet. Eli meidän baarimestarit päättävät yhdessä, että mitä käytetään ja mitä tehdään.

Onko Lahdessa teidän työpaikkojen lisäksi muita baareja, josta saisi kunnon cocktaileja?

A: Ei oikeastaan. En halua missään nimessä dissata niitä baareja, joilla ei ole listaa. Mutta kyllä hieman enemmän saisi muuallakin olla cocktailit esillä.

M: Sitten on sitä perinteistä kelkka/valkovenäläinen -osastoa.

Asiakkaan on vaikea tilata, kun ei tiedä mitä tilata?

M: Juurikin näin. Ihmiset ovat onneksi hieman rohkaistuneet ja uskaltavat kysyä ja pyytää muutakin, kuin sitä kossuvissyä.

Mitä ja kuka teiltä tilaa juomia?

M: Se on laaja ryhmä. Oikeastaan vain vajaa nelikymppiset ”perusjampat” loistavat poissaolollaan. Muuten asiakkaiden ikää tai sukupuolta ei oikein voi edes määritellä.

A: Aikaisemmin puhuttiin nuorista ja heidän kokeilunhalustaan, niin se kiinnostus jatkuu uutuuksien lisäksi myös klassikoihin. Vähän jopa hämmentävääkin, että ne vanhat klassikot, jotka olivat vielä hetki sitten vain ja ainoastaan iäkkäiden herrasmiesten juomia, niin nuoret ovat ottaneet ne omakseen. Hämmentävää ehkä eniten sen takia, että niissä maistuu alkoholi, mitä taas nykyihminen pitää usein huonona asiana.

M: Ja kotimaisuus on nostanut päätään juomissa, kyröt sekä ägräsit ovat isossa roolissa cocktailmurroksessa.

Ovatko asiakkaat oppineet jo tilaamaan cocktaileja, eli tiedetään mitä halutaan ja miksi halutaan?

A: Yhä enemmän. Toki me sitten autamme, jos ei oikeaa nimeä tai vaikka raaka-ainetta tule mieleen. Jos ei kerralla onnistu, tehdään uudestaan. Paljon myös TV-sarjat sekä some yleisesti vaikuttavat varsinkin nuorempien juomavalintoihin.

M: TV näkyy joo. Rob Royta pyydettiin hetki sitten. Ensimmäinen kerta ikinä, kun sitä minulta tilattiin, joten oli pakko kysyä asiakkaalta, että mistä moinen juoma oli tullut mieleen. Jonkun TV-sarjan hahmon nimihän sieltä tuli vastauksena.

A: Cosmopolitan ja Manhattan ehkä parhaita esimerkkejä tästä.

Tilaavatko ihmiset vielä sexonthebeacheja, sinisiäenkeleitä sun muita männävuosien hittijuomia?

A: Kelkkaa menee jonkin verran. Sininen enkeli ehkä kerran vuoteen…

M: Nekin usein nuorisoa, jotka ovat vanhemmiltaan kuulleet kasarin ”tuhmista vuosista” yöelämässä.

No missä te itse juotte cocktailinne Lahdessa?

M: Ei tule oikein juotua työpaikan ulkopuolella. Muutamia osaavia tyyppejä on, joiden takia voi joskus piipahtaa paikassa X, mutta aika heikkoa on yleisesti ottaen. Usein myös baarimikon habituksesta näkee uskaltaako häneltä tilata kunnon cocktailia. Harvemmin ei uskalla.

A: Vapaudenkadulla on yksi kaveri ollut pitkään töissä, joka osaa hommansa. Onko enää, sitä en tiedä. Oma koti ja työpaikka parhaita paikkoja juoda hiton hyviä juomia.

M: Lahti on murrosvaiheessa nyt. Toivottavasti hiljalleen ihmiset alkavat tajuamaan tätä kokonaiskuvaa.

Olisiko Lahti valmis fiinimpään juomaravintolaan? Sellaiseen, missä laadukkaat cocktailit, oluet, viinit ja tisleet olisivat pääosassa.

M: Uskon, että sellainen voisi menestyä. Pitäisi olla vaan oikea porukka taustalla. Sopivaa tilaa tai paikkaa unohtamatta. Mitään miljoonia ei tuollaisella voi tahkoa, mutta kyllä se pystyssä pysyisi.

A: Kyllä minäkin haluaisin uskoa, että se olisi mahdollista tässä kaupungissa. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Jos haluaa vaan siirtää nälkää, menee Mäkkäriin. Jos haluaa elämyksen, menee Rouxiin. Sama se on alkoholissa, jotkut haluavat vetää kännit halvalla hanakaljalla, toiset nauttia vaikkapa hyviä cocktaileja. Jos tuohon jälkimmäiseen olisi enemmän mahdollisuuksia Lahdessa, niin aina vaan parempi.

Väitättekö nyt, ettei laadukkaalla alkoholilla saa vetää perseitä?

A: Saa toki.

M: Välillä niin vain käy.

A: Mutta jos olisin koko aika humalassa ja verhoaisin sen siihen, että ”minä juon vain laadukkaita juomia, joten ei tässä mitään ongelmaa ole”, niin siinä olisi ongelma.

Loppuun vielä lasit tyhjentävä kysymys, mikä on cocktail?

A: Itse tykkään käyttää termiä craft cocktail, sillä käsityötähän laadukas cocktail nimenomaan on. Erittäin laadukkaista raaka-aineista tehtynä. Ne valmiit sitruunaesanssit, sokerisiirapit, liköörit ja vodkat ovat juomasekoituksia, ehkä drinkkejä, mutta eivät missään nimessä kunnollisia cocktaileja.