Kuva: Jani Uhrman

Nimi Patria saattaa johdatella sinut jonnekin maanpuolustuksen ja yleisen turvallisuuden välimaastoon. Lahti-kontekstissa se taas voi tuoda mieleen Vesijärvenkadulla sijaitsevan hostellin. Matkakoti Patrian runsasta some-huomiota saavuttanut kyltti ilmoitti aikanaan, että he eivät tarjoa majoituspalveluitaan “päihtyneille tai lahtelaisille”. Nyttemmin hostelli on heltynyt palvelemaan myös kotikaupungin väestöä ja päihtyneitä, tai ainakin kyltti on alakerran ovesta vähin äänin hävinnyt. Yhtä vaivihkaisesti on viereen ilmestynyt Cafe Patria -niminen kahvila, joka pitää majaansa pienen K-marketin (ex-Siwa) ja thaimaalaisen fysioterapeutin välissä.

Kuva: Jani Uhrman

Sopuhintaista mukavuutta

Cafe Patrian valikoima ei ole ylitsevuotavan runsas, mutta se on varsin riittävä. Saat sieltä kuppiisi erilaiset kahvit tai teet ja lautasellesi suolaista tai makeaa, vieläpä sopuhintaan ilman keskustalisää. Kahvin hinta vaihtelee 1,80€ tavallisesta suodatinkahvista kalleimpaan 4,50€ erikoiskahviin. Korvapuustin ja suodatinkahvin saa kolmen euron tarjoushintaan. Patriassa on päivittäin tarjolla myös keittolounasta 6,90€ hintaan, sisältäen jälkiruoka-kahvin tai -teen.

Kuva: Jani Uhrman

Kahvila on melko pieni, mutta tila on otettu varsin mukavasti käyttöön. Kahvilaan on löydetty monia aistikkaita elementtejä, kuten pelkistetyt valaisimet ja yksi kokonainen tiiliseinä. Sisustajalla on silti pysynyt homma aisoissa, eikä liiketilaa ole tungettu täyteen kaikkia mahdollista kahvilakliseetä tai mindfullness -iskulauseita..
Pöydistä kaksi on varustettu erittäin mukavilla sohvilla. Ne ovat tarpeeksi upottavat tarjotakseen lepohetken väsyneelle kulkijalle, mutta myös tarpeeksi ryhdikkäät toimiakseen vaikkapa etäpäivän työtuoleina. Pöydät ovat tarpeeksi tilavat vaikkapa lautapeleille, joita on runsaasti tarjolla. Ikkunalle on rakennettu pystytiski, josta voi oivallisesti seurata Vesijärvenkadun urbaania vilinää istuskellen ja virvoketta ryystäen.

Kuva: Jani Uhrman

Nykyajan kriteerit täyttyvät

En tiedä onko se jonkinlaista matkakoti-ajattelua vai matkakeskuksen läheisyyttä, mutta hienona erikoisuutena Patriassa on tuotu latauspistokkeet asiakaspaikoille tyrkylle. Harmittavan monessa kahvilassa nykyaikaista laturintarvetta ei ole asianmukaisesti huomioitu ja saatavilla olevat pistokkeet on niin taidokkaasti piilotettu, ettei niiden “lainaa” ilkeä edes kysellä. Wifin salasana on myös tarjottu näkyvästi liitutaululle, kuten nykypäivänä pitääkin.

Kuva: Jani Uhrman

Palvelu pelaa mainiosti

Jos Patria huokuu olemuksellaan lämpöä, ei henkilökunnan palvelualttius ainakaan viilennä kahvilakokemusta. Mikäli plörön valmistamisessa tai tilauksen ”keräilyssä” kestää yhtään pidempään, tuodaan se pöytään, eikä sinun tarvitse notkua kiusaantuneena tiskillä. Saatat saada täällä myös santsikupin tai vesilasin pöytään tarjoiltuna ihan pyytämättäkin.

Kuva: Jani Uhrman

Patriassa näyttää käyvän asiakkaita harmittavan niukasti, tai sitten olen osunut sinne aina pahimpina suvantoaikoina. Ehkä liiketila jää hieman varjoon vilkkaasti liikennöidyn Vesijärvenkadun “väärälle puolelle”, eikä myöskään matkakeskuksen luonnolliset virrat kulje tänne houkuttelematta. Tai ehkä Lahden keskusta on vain liian pieni ja Patriaan lahtelaisittain liian pitkä matka. Voihan toki olla, että tämä hieman varjossa oleva kahvila ei ole vielä osunut monenkaan silmään, vaikka kahvila on ollut toiminnassa jo keväästä lähtien. 
Jos samainen paikka sijaitsisi vaikka Rautatienkadun “Pikku-Pattayalla”, voisi Patrian sopuhintaisen kahvin kuvitella tarttuvan sieltä monen pendelöijän kouraan. Unohdetuksi Patriaa ei voi sanoa, koska en usko monen tätä vielä löytäneenkään.

Kuva: Jani Uhrman

Tästä ei muuten pitänyt tulla tällainen ylitsevuotava ylisana, mutta siitä nyt vain tuli. Senttiäkään ei tästä tekstistä ole minulle hyvitetty. Minä pidän. Piste. Haluan kirjoittaa täällä joskus ensimmäisen kirjani viimeisen pisteen.
Tämä paikka on toivottanut ainakin tämän lahtelaisen hyvin tervetulleeksi. Jurrissa en ole kokeillut.