Munan energiapitoisuutta kannattaa hyödyntää ravinnossa. Takavuosina oli käytössä mainoslause “Mene munalla töihin”. Kampanja tarvittiin ilmeisesti siksi, että valtakunnassamme oli tuolloin kananmunien ylituotantoa kahdella tädillänikin oli oma kanala. Munien että kananlihan tuotanto kasvoi joskus 1970-luvulla aivan liian suuriin mittasuhteisiin. Kanalat olivat tuolloin tehotuotantolaitoksia, mutta onneksi vuosien myötä on satsattu kanojen kasvattamiseen luonnonmukaisesti ja hyvälaatuisen rehun syöttämiseen kanoille. Muutama vuosikymmen sitten kanoille syötettiin muun muassa kalarehua ja kananmunat maistuivatkin tuolloin ällöttävästi pelkälle kalalle.

Munainfoa

Kananmunassa on kaloreita noin 143 kcal/100g. Munaa kohden se tekee noin 75 kcal. Kananmuna ei sisällä lähes ollenkaan hiilihydraatteja, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Valkuainen ja keltuainen sisältävät molemmat runsaasti laadukasta proteiinia. Valkuainen on myös rasvaton ja keltuainen taas sisältää välttämättömiä rasvahappoja sekä paljon vitamiineja. Mikäli haluaa välttää kananmunan rasvaa, voi kokeilla kokonaisen kananmunan sijaan valkuaista. Kananmuna on hyväksi luustolle, vastustuskyvylle ja kasvulle sekä aivojen toiminnalle.

Lähde: http://munax.fi/munamestari/tietoa-munista

Kananmuna on siis edullinen ja ravinteikas ruoka-aine. Kuuden munan boksi luomumunia maksaa vajaan kolme euroa ja virikehäkkikanalan munia saa 15 kappaletta alle kahden euron. Itse suosin luomumunia, joita toimitetaan asiakkaille lähitilalta parin kuukauden välein. Ne ovat hieman kalliimpia, mutta voin sanoa, että makukin on aivan toinen. Siis parempi.

Vegaanimuna – ei kun korvike!

 Vegaani voi korvata kananmunan ruuanlaitossa ja leivonnassa:  

  • Laatikkoruoissa hamppumaidolla tai soijajauho-kasvisliemellä.
  • Leivonnaisiin saa munankorvikkeen sekoittamalla keskenään 1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä ja 1 tl leivinjauhetta. Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää taikinaan.

Leivonnassa munan voi korvata myös kukkuraisella ruokalusikallisella soijajauhoa ja kahdella ruokalusikallisella vettä.

Mutta nyt siirrytään itse asiaan eli ehtaan kananmunaan ja sen keittämiseen. Keitetty muna on ihanan täyttävä aamupala, välipala ja salaattien lisukkeena ruokaisa energiapommi!

Kananmunan keitto-ohje

Laita kattilaan kylmää vettä ja munat. Vettä tulee olla niin paljon, että munat peittyvät. Kun vesi alkaa kiehua, otetaan kellosta aikaa. Joku tykkää löysistä munista, joten keittoaika veden alkaessa kiehumaan on noin 6–8 minuuttia. Itse tykkään luonnollisesti kovasta munasta ja tällöin keittoaika on 10 minuuttia. Kun munat ovat railakkaasti kiehuneet tuon tietyn ajan, niin kattilan kannen avulla kaadetaan kuuma keittovesi pois ja munien päälle losotetaan kylmää vettä. Munat jäähtyvät hetken kylmässä vedessä ja tällöin niiden kuoriminen on helpompaa. Kuumasta keitetystä munasta ei kuori irtoa! Ja sitten ei kun herkuttelemaan ja jaksamaan!