Jos kahvilakierroksemme alkupiste, Vesijärvenkadun alkupään Cafe Patria, oli monelle vielä tuntematon keidas kahvihetkeen ja muuhun virkistäytymiseen, siirtää seuraava askel vieläkin etäämmälle ydinkeskustan maitovaahtoviiksi-kortteleista.

Vuonna 2016 kaupungin oma ja sen läpäisevä joukkoliikenne ohjattiin kulkemaan yhden pisteen lävitse. Looginen sijoituspaikka oli tietysti rautatieasema, sillä raiteiden taivuttaminen Ranta-Kartanoon olisi ollut vielä astetta hankalampi prosessi. Synnytystuskansa oli toki tässäkin.

Matkakeskuksen rakentaminen nosti vuonna 1935 avatun Rautatieasema-rakennuksen uudelleen keskiöön, kun viereen saatiin kuparikatos ja sinkoilevia linja-autoja.

Lisä-säpinä tietää aina myös lisää tarvetta. Matkailuterminaaleissa, joissa kiire ja odottaminen kohtaavat, tarvehierarkian yläpäässä on tietysti kahvilapalvelut. Matkakeskuksen vaikutuksen piirissä toimii kolme kahvilaa, joilla kaikilla on oma tehtävänsä tämän ihmislogistiikkakeskuksen ekosysteemissä.

Cafe Charlotta – Hyvin piilotettu lounaskahvila

Cafe Charlotta on enemmän lounasravintola kuin kahvila. Kahvin ja tuoreesti täytetyn sämpylän satunnainen kulkija toki halutessaan täältä saa, mutta kaikesta huomaa tämän paikan ansainnan tulevan muualta kuin irtokaffeista ja muffinsseista.

Charlotta sijaitsee amerikkalaisen leveästi nimetyn BW-Towerin katutasossa, jossa toimintaa harjoittaa myös Matkahuolto. Rakennus kohoaa seitsemän kerrosta ylöspäin. Kerrokset kätkevät sisäänsä lähinnä toimisto- ja kokoustiloja. Vieressä saman kokoluokan toimistorakennus antaa majan pääasiassa Telialle. Yhdessä näissä lienee riittävästi asiakaskuntaa pienen lounaskahvilan tarpeiksi.

Charlotta on sisustukseltaan hyvin simppeli. Se ei puhuttele, eikö myöskään häiritse. En usko “mitäänsanomattomuuden” johtuvan yrityksen puutteesta. Se juontuu varmasti siitä, ettei uusasiakashankintaa tarvita. Kunhan murekepäivänä kaikki on kunnossa ja kokousvoikkarit sinkoilevat kerroksiin ajallaan, niin homma toimii.

Charlotan henkilökunta on ystävällistä, kahvi ja muut tuotteet hintatasoltaan keskikastia ja kiireisimpiä lounashulinoita lukuunottamatta täällä saa naatiskella kahvihetkensä rauhassa. Siinä pääasiat. Charlotta on lounaskahvilan lisäksi myös pitopalvelu ja heidän kauttaan saa varattua eri mittakaavan kokouspaketteja BW-towerista. Kahvilassa joka kuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävä brunssi menee ehdottomasti kokeiltavien asioiden listalle. Lahdessa jatkoyhteyttä odottelevan ulkopaikkakuntalaisen saattaa olla vaikea bongata Charlottaa asemalta käsin, mutta eipä Charlotta sitä taida kaivatakaan.

Tiesittekö muuten, mitä BW-Towerin BW tarkoittaa? Se on Burning Wheel, suomeksi palava pyörä. Sillä viitataan liekehtivään junanpyörään Lahden vaakunassa.

Asemapäällikkö – Rakennuksen perinteitä kunnioittaen

Asemapäällikkö on asemanseudun kahviloista eniten kahvila. Se sijaitsee nimensä mukaisesti vanhassa asemapäällikön talossa aivan rautatieaseman vieressä. Suojellun rakennuksen hallinnasta käytiin paikallisissa medioissa vahvasti näkynyt ja kuulunut tarjouskilpailu, jonka lopulta voitti lahtelainen Henry Eskelinen. Kahvilan toimintaa pyörittää Jauhopeukalot.

Asemapäällikön talo on rakennettu vuonna 1912. Vanhat rakennukset ovat tunnelmallisia. Niissä on kuitenkin yksi pitkää miinusmerkkiä piirtävä ongelma, joka korostuu nimenomaan talviaikaan. Nimittäin kylmyys. Luultavasti nämä liikekäyttöön uusitut vanhat rakennukset on saneerattu tiiviiksi ja lämmitystekniikka vaihdettu ajantasaiseen. Silti ne näyttävät kylmiltä. Pelko kuitenkin pois. Asemapäällikkö on sisäilmaltaan yhtä lämmin, kuin siellä vallitseva palveluhenkinen ja ystävällinen ilmapiiri.

Ja sitten asiaan. Asemapäällikkö on kaikin puolin hyvä ja suositeltava kahvila.
Kahvi-, tee- ja juomavalikoimaa löytyy hittijuoma yerba maten kautta ihan kevyemmän prosenttiluokan alkoholijuomiin saakka. Kahvilan valikoimasta löytyy myös runsas valikoima palanpainiketta, suolaista ja makeaa. Tuotteisiin, raaka-aineisiin ja niiden valmistamiseen selvästi panostetaan. Se ei tosin yllätä, onhan taustalla perinteikäs leipomo ja miljöö jo itsessään nostaa rimaa tarjota miellyttävien makujen lisäksi myös esteettisesti kivannäköistä tavaraa. Asemapäällikkö mainostaa suosivansa ruokiensa ja juomiensa pohjana paikallisia tai paikallisesti tuotettuja raaka-aineita.

Asemapäällikön hintataso yllättää positiivisesti. Suojeltu rakennus, maukkaat ja kauniit tuotteet sekä hymyilevä palvelu. Sormi kaivaa kukkarosta automaattisesti isompaa kolikkoa. Ei välttämättä tarvitse. Riittää, että kaivaa tarpeeksi.

Asemapäällikön sisustuksessa on Lahti ja rakennuksen ajan henki vahvasti läsnä. Pääosin istuimet ja pyödät ovat tyylikkäitä salonkiryhmiä. Pari kotoisampaakin paikkaa löytyy, jotka soveltuvat mukavasti etäpäivän kahvihetkeen tai vaikkapa kirjan lukemiseen. Charlotta saa paljon vajavaisuuksiaan kahvilana anteeksi sillä, että se on lounasravintola. Asemapäällikköön taas ehdottomasti toivoisi lounasta. Ehkä vielä joskus. Ennenhän sieltä sai. Brunsseja on muuten myös asemapäällikössä satunnaisesti viikonloppuisin.

Express – Assan baari

Viimeisenä aseman alueen kahviloista tsekataan Ravintola Expressin tapetit ja tunnelma. Kyseessä on siis se virallinen “assan baari”. Itse asiassa Express on aika paljon enemmänkin. Tai ainakin yrittää olla. Kaiken runsaus hyökkää silmille jo sisään astellessa. Tarjolla on kahvia, teetä, mehua, limua, leivoksia, pullaa, sämpylöitä, noutopöytä-lounasta, kaljaa, viinaa, pitsaa, kedappia, salaattia, pihvejä, pelikoneita, näivettyneitä loosseja, puheensorinaa, sammaltavaa puhetta ja alati vaihtuvaa asiakaskuntaa. Jostain näistä aineksista on varmasti hyvä asemakahvila tehty. Kaikkea ei tarvita, mutta osa tästä tarjonnasta tulee ehdottomasti löytyä. Valitse mieleisesti ja keskity niihin.


On muuten oikeasti ihan kätevää, että assanbaari tarjoaa näin monimuotoisesti budjetti-ruokaa. Eihän sitä koskaan voi tietää, minkä nälkä yllättää juuri Lahdessa, vai yllättääkö. Tämä ei kuitenkaan ole ravintola-arvostelu, joten otetaan tasapuolisuuden vuoksi myös Expressistä huomioon vain kahvila-aspekti ja yleinen tunnelma.

Express on perus-siisti kahvila, joka on vähän turhan täynnä kaikkea. Sen takia paikan ulkoasua on vaikea kategorioida. Tunnelma on hyvin assanbaarimainen. Pikkaisen nuhjuinen, kulunut ja sen näköinen, että jonkun pitäisi kiertää nonstoppina pyyhkimässä pöytiä ja kuuraamassa lattioita. Onneksi näin myös tapahtuu.

Asiakaskunnasta osa vaikuttaa myös kalustolta. Heihin pätee myös edellämainitut adjektiivit. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin jatkuvasti tulossa ja menossa. Kahvi on sopuhintaista, pari euroa. Saat sen nopeasti mukaan tai voit nauttia sen paikan päällä. Siinä oleellisimmat.

Express ei tarjoa suuria kahvila-elämyksiä. Se tarjoaa kuitenkin sellaisen elämyksen, joka saattaa olla tarpeellinen juuri siinä hetkessä. Reissun starttiin, sen päätteeksi tai siinä välissä. Voihan täällä tarpeen tullen ottaa kahvinsa vaikka irlantilaisena.

Kahvia saa muuten myös aseman R-kioskista, jos olet hätäinen. Usein hätäisyys tosin loppuu R-kioskin jonoon. Automaatilta voi täällä huijata cappucinoonsa tuplavaahdon. Se on sitä nykypäivää.

Nyt täällä, seuraavaksi jossain muualla…