Sanovat kriitikoista, että ”kun ei itse osaa, niin pitää arvostella muita”. Tämä ohjenuora takaraivossa sulkeuduimme Lahen Aikojen kellarityrmään arvostelemaan asioita. Ensimmäisellä kerralla syyniin päätyi kolme musiikkikappaletta, jotka tavalla tai toisella liittyivät rakkaaseen kotikaupunkiimme.

Vieraaksi saimme Lahti-räpin kummisedän, mm. 5th Element-, Fukhedz- sekä Markat Takas! -ryhmittymistä tutun Kimmo ”Kike” Ripatin. Oliko sanataitelijalla sana hallussa vai vetikö musiikkiesitysten taso miehen hiljaiseksi?

Teuvo Valo – Terveiset Lahdesta

Jani: Musiikkityyli ei itseäni juuri puhuttele, vaikka välittyihän tuosta sellainen kansallisromanttinen fiilis. Sanoitukset kuvastaa kuitenkin paljon omia tuntemuksia tästä kaupungista, eli sikäli osuu ja uppoo. Maailmassa on siistejä mestoja ja niissä on kiva käydä, mutta aina on myös helvetin siistiä tulla takas kotiin.

Kike: Nostalginen trippihän toi oli. Mä mietin koko biisin ajan, että miltä Lahti on näyttänyt tolloin. Varsinkin kun on paljon nähny kuvia vanhasta Lahesta, niin ajatukset pyöri niissä. Ei musatyyli nyt mullekaan pudonnu, mutta tuttu biisi toi on. Ei ehkä nykypäivänä mitään hittiainesta, mutta onhan Lahti siisti mesta.

Teemu: Kyllä, tuli heti mielikuva sodanjälkeisestä Lahesta. Keikalta tultiin kotiin hevosilla, niin sama hommahan se on nykyäänkin, mutta vaan autolla. Aina palataan kotiin ja Lahti on koti.

Kike: Joo, hyvin kirjotettu, jotenkin hypnoottinen.

Jani: Eikä ollut pelkkää ylistystä, vaan tuotiin rehellisesti esille sitä, että on täällä vikansakin.

Kike: Mä ootin koko aika, että radiomastot mainitaan.

Teemu: Hyvin saatu Lahti kiteytettyä. Sinänsä ilonen… oisko toi vaikka iskelmärallatus, missä on kuitenkin surumielisyys taustalla. En tiedä koska tää kipale on tehty, mutta kuten sanottua, niin sodanjälkeiset vuosikymmenet tossa kokonaisuudessa paistaa.

Jani: 1983.

Teemu: No niin, sehän osu nappiin! Noh, sodanjälkeistä aikaa kuitenkin, heh.

Jani: Näin jalkapalloihmisenä – kappale on kuultu FC Lahden peleissä mölinäversiona – miellyttää myös se, että Briteissä on paljon tän henkisiä seurabiisejä, missä käydään maailmalla ja tullaan takas kotikentän laidalle. Puhuttelee sitäkin kautta.

ARVOSANAT

Kike: 1,5

Jani: 2,2

Teemu: 1,95

Kokonaispisteet: 5,65/9

Snowmen – Lahti By Night

Teemu: Helvetin hyvä kappale. Jos edellisen kohdalla mietittiin, että minkälainen Lahti biisissä näyttäytyy, niin tässä mentiin vahvasti kasarin alkuun ja niihin diskoihin, joissa esimerkiksi mun äiti on pyörinyt. Vedetty porukalla ”shufflea” ja ”disco clapit” on osunu just eikä melkein. Tuli mieleen italodisco ja Boney M, eikä niillä nyt ihan metsään voi mennä. Ehkä diskoprinsessa vielä laulamaan eeppistä kertsiä, niin olisin pistänyt jalalla koreaksi.

Kike: Harmittaa jo nyt, että annoin puoltoista pistettä sille edelliselle, koska tää oli hirveetä kuraa. Toki jos asian näkee niin, että palataan kasarin Business Cityyn klubbaamaan, niin kyllä tää on varmasti täyttäny tanssilattiat. Kaikki ne cläpit ja muuta.

Teemu: Niin mä tän tosiaan näin. Joku Tapani Ripatti tykitelly menemään.

Kike: Heheh, kuumottavaa menoa. Sanattomaksi vetää.

Jani: En ehkä nyt ihan tohon karmeeseen kuraan yhdy, sillä jotain tossa on. Ehkä se italo-vaikute. Kun ei ollu juurikaan sanotuksia, niin biisi lähti kuljettamaan enemmänkin ajatuksen siivin ja pystyin myös kuvittelemaan, miltä sen ajan yökerhossa on voinut näyttää. Erilainen mielikuva tuli taputuksista, joista tuli mieleen Uuno Turhapuron se ”naistennaurattaja” alter ego. Letti vedetty taaksepäin ja valkoset aurinkolasit päässä. Sen hahmon näin taputtamassa aina niissä kohdissa.

Kike: Niin, jos tosta lähtee etsimään huumoriarvoa, niin ymmärrän ehkä paremmin.

Teemu: Eiks tämmönen musa nyt muutenkin toimi parhaiten, kun suhtautuu siihen huumorin kautta?

Kike: Totta.

Teemu: Mahtavaa tissuttelumusaahan joku italodisco on.

Kike: Kaikkihan toimii paremmin ku tissutellaan kaveriporukassa. Mut jos miettii, että istut yksin himassa ja painat Lahti By Nightin soimaan, ni kyllä se hiljaseks vetää.

Jani: Sitähän se musiikki usein on. Joku biisi toimii keputellessa, joku toinen taas kymmenen kilometrin pyörälenkin soundtrackina.

Kike: Jos tässä nyt tissuteltas ja olis useempi tunti aikaa, niin varmaan vedettäs täällä porukalla jo tanssimuuveja.

Jani: Haetaanko kaljaa?

Kike: Hehehe, joo.

Teemu: Eihän tämmöstä olis kehannu myöntää diggaavansa vielä kymmenen vuotta sitte, mutta nykyään ei ole mitään väliä.

Jani: Voisiko siis sanoa, että ikä pehmentää arvomaailmaa myös musiikin suhteen?

Teemu: Joo, ja kropan muotoja.

ARVOSANAT

Kike: 1

Jani: 1,75

Teemu: 2,2

Kokonaispisteet: 4,95/9

Juice & Mikko – Keskiyön erikoinen

Kike: Lahen Erikoisen litraset pullot oli ihan pirun makeita. Ne vihreet. Tuokaa ne takasin! Biisiin pysty samaistumaan, lama-ajan Suomi. Faktat kuitenkin kuntoon, sillä viikkoa ei voi saada linnaa, korkeintaan tutkintavankeutta. Lahessa voit saada vankeutta tai turpaan tai hyviä frendejä tai… Elävä kuvaus Lahesta.

Jani: Toit esille Lahen Erikoisen, mutten ole ihan varma, että kertooko tää biisi edes siitä. Tai Lahesta ylipäätään. Yhteys on varmasti, mutta säkeistöt voi olla vain irrallisia tarinoita, joihin ”keskiyön erikoinen” helpottaa. Keskimmäinen säkeistö on ainoa, jossa suoraan mainitaan Lahti.

Kike: Mulle tuli mieleen UPO, ku puhuttiin tehtaista. Parkkipaikalla oli Ladoja ja Datsun satasia. Faija sai aina kesällä UPO-mixtapen, jota kuunneltiin autossa. Tää biisi sopis siihen.

Jani: Pitää vielä sanoa, että mulla on joku fiksaatio kertseissä mukaan tulevista rokkipianoista. Se kiinnitti huomion nytkin, muutenhan toi oli tommonen letkeä ralli.

Teemu: Baaripiano oli kyllä hyvä, tuli jopa Hellacopters mieleen. Muuten yhdentekevää rallattelua. En ole ikinä pystynyt sietämään Mikko Alataloa ja Juicekin tuttu enemmän tekstittäjänä. Lahti-kulma tässä nyt jäi joo mietityttämään, mutta haluan uskoa, että ”keskiyön erikoinen” on, jos ei nyt täysin, niin ainakin osittain hatunnosto Lahen Erikoiselle.

Jani: Ja siellä on tosiaan se yksi säkeistö, joka on ihan selvää Lahtea. Sellaista rosoisempaa Lahti-kuvaa, jollasena vaikkapa valtamedia kaupungin tunsi 70-80-luvulla.

Kike: Erikoista taidettiin myös mainostaa tolloin tosi paljon, ni ehkä tässä ollaan mainoksen uhreja.

Teemu: Varmasti ja kun miettii, että Torvi on ollu suosittu keikkapaikka, jossa on tarjoiltu Erikoista, niin ihmekös tuo, jos Lahti siirtyy teksteihinkin.

ARVOSANAT

Kike: 2,2

Jani: 1,9

Teemu: 1,2

Kokonaispisteet: 5,3/9

Arvosteluraati:

  1. Teuvo Valo: Terveiset Lahdesta: 5,65
  2. Juice & Mikko: Keskiyön erikoinen: 5,3
  3. Snowmen: Lahti by night: 4,95