Pienen tauon jälkeen Lahen Aikojen raati istui taas alas ja arvosteli asioita. Tällä kertaa aiheeksi valikoitui Matti Nykäsen muistoa kunnioittaen mäkihyppy ja eritoten Mastokaupungin maailmalle hypänneet mäkimiehet Jari Puikkonen, Toni Nieminen sekä Janne Ahonen.

Vieraaksi LA-kaksikko sai ansaittua iltapäiväoluttaan, tai kenties jo kymmenettä, särpineen Jorkin. Pelkkä Jorkki kuulemma siksi, että ”Madonna ja Pelekin tunnettiin vain yhdellä nimellä”.

Asia kunnossa, joten mennään suoraan asiaan. Arvosteluasteikko nousee totutusti nollasta kolmeen asti.

Jari Puikkonen

Teemu: Heti kärkeenhän pitää myöntää, etten tiedä mäkihypystä tai mäkihyppääjistä mitään. En ole ikinä seurannut lajia. Enpä tosin montaa muutakaan lajia. Mutta sen tiedän, että kaupungilla liikkuvien tarinoiden mukaan Puikkonen on kunnon limanuljaska.

Jani: Onko henkilökohtaisia kohtaamisia miehen kanssa?

Teemu: Ei kyllä ole. Kerran tainnut Jarin baarissa nähdä vilaukselta. Mutta parin sukulaisen ja tutun tarinoiden perusteella puhutaan jonkinasteisesta ”setämiehestä”.  Eipä näinä aikoina kaverin pahimmat peliliikkeet ehkä kestäisi enää päivänvaloa.

Jorkki: Eipä taida Jari päivänvalossa saalistaakaan!

Jani: 20. päivä helmikuuta pidin hiljaisen hetken lahtelaisten urheilutoimijoiden ja puuhahenkilöiden puolesta. Silloin tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Puikkonen voitti maailmanmestaruuden ja se todennäköisesti sinetöi samalla sen, että Jari häärää yhä tuolla liikuntatoimistossa. Surullista.

Olin kyllä aikoinaan näkemässä tuon voitonhetken ja kai siinä kansallinen selkäranka hetkeksi suoristui notkoltaan. Kunnes ryhti taas valahti.

Teemu: Oliko Jari sitten miten hyvä hyppääjä oikeasti? Matin varjoonhan kaikki tuon ajan mäkimiehet toki jäivät. Vai?

Jorkki: Sanotaanko näin, että ilman maailmanmestaruutta Jaria ei muistaisi kukaan. Itse muistan myös hyvin, kun Puikkonen hyppäsi lentomäessä monttuun ja muljautti lumpionsa. Oli siis liian hyvä hyppääjä, heh.

Teemu: Summauksena siis kelpo urheilija, mutta vaikka ottanutkin ison voiton, niin jäänyt vähän kuitenkin unholaan muiden huippujen kanssa? Mitä näitä muita mikalaitisia ja ristolaakkosia nyt on.

Jani: Ja joukkuemäessä Puikkonen oli aina se heikoin lenkki. ”Älä nyt vaan munaa, Jari.”

Jorkki: Ich bin A-P Nikkola. Puikkonen on mulkku äijä.

ARVOSANAT

Teemu: 1,0

Jani: 0,8

Jorkki: 1,3

YHTEENSÄ: 3,1

Toni Nieminen

Teemu: Hän oli kova hyppääjä. ”Pikku-Matti”. Sitten tosin tultiin mäestä alas oikein rytinällä, urahan loppui, tai ainakin hiipui, jo hyvin nuorena.

Jorkki: Toni hyötyi paljon V-tyylistä. Oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa, ja omaksui tyylin nopeasti. Hyvä hyppääjä toki, mutta pitää muistaa faktat.

Teemu: Itsehän en moisia muista, mutta muistan kyllä miten paljon itkua ja hampaidenkiristystä se aiheutti, kun Toni sai 17-vuotiaana erikoisluvalla ajokortin. Ja päälle vielä sponsoriautona jonkun punaisen Toyotan.

Jani: Johon ei edes mahtunut sukset kyytiin. Mutta kyllä, se etuoikeus aiheutti närää. Varmasti ympäri Suomea.

Itse muistan Tonin aina myös raviradoilta. Hevoset alkoivat kiinnostaa miestä hyppyuran jälkeen. Tai aikana. Ei tainnut tosin sielläkään aina ihan putkeen mennä, jonkinasteisia henkilökohtaisia konkursseja taitaa olla pari takana.

Teemu: Ei tainnut kuitenkaan mitään alkoholismijuttuja olla kovinkaan paljon lehdissä?

Jani: En kyllä muista. Nieminen hoiti muutenkin paremmin, tai huonommin, mediakuvansa kuin vaikkapa Nykänen. Ei löydy samanlaista likasankoa.

Teemu: Totta. On Toni kuitenkin pysynyt myös otsikoissa. Nyt viimeisimpänä vaimon salaa hakema ero, jonka perui sitten ilmeisesti seuraavana päivänä.

Jorkki: Ketä kiinnostaa joku iltapäivälehtipaska? Toni hyppäsi muutaman kovan voiton teini-ikäisenä ja mitalisade loppui siihen. Pää ei kestänyt nuorella kaverilla. Ei onnistunut comebackitkaan. Kunnia ei kuitenkaan unohdu koskaan.  Ja Toni on muuten varmasti saanut pillua ansioillaan. Se oli sitä hyvää aikaa.

Jani: Laji taisi noihin aikoihin alkaa suosimaan myös yhä kevyempiä hyppääjiä, joten siinä voi löytyä yksi syy lyhyeen uraan.

Teemu: Toni Nieminen oli iso stara siis hetken, sen jälkeen täysin neutraali ex-urheilija.

ARVOSANAT

Teemu: 1,7

Jani: 1,6

Jorkki: 1,9

YHTEENSÄ: 5,2

Janne Ahonen

Teemu: Tonin kohdalla puhuttiin kevyistä hyppääjistä, niin tässä nyt olisi sellainen. Kuningaskotka. Mies, joka ei osaa lopettaa uraansa.

Jani: Nythän se on lopettanut. Ja tuntuu, että uran viimeiset vuodet menivät pilke silmäkulmassa. Jossain haastattelussa kertoi, että hyppää sen takia vieläkin, ”kun ei muitakaan ole”. Kukaan ei pystynyt kampeamaan Jannea pois maajoukkueesta, niin hypyt jatkuivat.

Teemu: Onko Jannella jotain ”ristiä kannettavaan” kuten todella monella muulla ex-mäkikotkalla?

Jani: Kiihdytysautot. Rahaa on tainnut palaa vähän liikaa savuna ilmaan. Kirjaimellisesti. Tykkään muuten kyllä hahmosta.

Teemu: Ai niin, tuollainen kulma. Pakko sanoa, että Janne, ja kaikki muutkin hyppymiehet, kyllä näyttävät autonrassaajilta tribaaleissaan, nopeissa laseissaan ja ties missä kainaloihin asti vedetyissä ”mutsifarkuissaan”. Ahonenhan näyttää paikoin myös kunnon pirinitkuiselta väkivaltaveijarilta, varsinkin hyppykunnossa, mutta sitten luonteeltaan mies vaikuttaa sympaattiselta. Ujoltakin hetkittäin.

Jorkki: Nuoriso puhuu taas jostain vaatetuksesta. Mitä väliä? Sillä on väliä, että Janne Ahonen on meidän miehiä ja helvetin kova hyppymies. Ainoa miinus on se, että olympiakultaa ei ikinä irronnut. Tai edes henkilökohtaista mitalia.

Jani: Siviilissähän Ahonen on juttumiehiä, joten se tietynlainen jäyhyys on vain medialle annettua pintaa. Olen jossain bakkanaaleissa istunut hänen kanssa samassa pöydässä ja huumori on lentänyt.

Teemu: Onko Janne kaikista menestynein lahtelaisista?

Jorkki: On. Ei moisesta tarvitse edes keskustella. Jumankauta, mies hyppäsi mäkeä huipputasolla 26 vuotta. Ja mitaleitakin on kertynyt kaapit täyteen. Eiköhän lopeteta tämä pelleily ja anneta pisteet.  Sitten juodaan tuopilliset.

Teemu: Eipä tuohon ole mitään lisättävää. Ahonen jatkakoon hyppypukujen ompelemista, me annamme nyt lopulliset pisteet.

ARVOSANAT

Teemu: 2,1

Jani: 2,0

Jorkki: 2,2

YHTEENSÄ: 6,3

Arvosteluraati:

1. Painovoima Bites 6,75
2. Janne Ahonen 6,3
3. Cheek: Huligaani 6,1
3. Likolammen uimaranta 6,1
5. Mytäjäisten uimaranta 5,9
6. Teuvo Valo: Terveiset Lahdesta: 5,65
7. Immilän Myllykahvila 5,55
8.  Juice & Mikko: Keskiyön erikoinen: 5,3
9. Toni Nieminen 5,2
9.  Mukkulan uimaranta 5,2
11.  Snowmen: Lahti by night: 4,95
12. Green Grass Cafe: 4,65
13.  ENRP : 187 : 4,3
14.  Arttu Lindeman: Mainstreamflownjuntti: 3,6
15. Möysän uimaranta: 3,2
16. Jari Puikkonen 3,1
17. Hello! Kesäterassi: 2,4