Maanantai-aamu valkeni Lahdessa harmaana ja kosteana. Olimme kuitenkin tulevista sääolosuhteista tietämättöminä taannoin lyöneet arvosteluraadin ajankohdan lukkoon, joten villasukat jalkaan ja matkaan mars! Valitettavasti flunssapiru oli yllättänyt raadin toisen vakiojäsenen Teemun jättäen hetkeksi koko tämän kertaisen raadin veden varaan. Räpiköimme kuitenkin urheasti rannalle tämän kertaisen vieraan kanssa ja lähdimme arvostelemaan Lahtelaisia kesäkahviloita. Ai niin minkä vieraan?

Kuva: Jani Uhrman

Arvosteluraadin vieraana oli tällä kertaa tapahtumatuottaja Ruusa Aalto, joka häärää monenlaisessa hankkeessa ja tapahtumassa mukana. Näkyvimmät roolit hänellä on tällä hetkellä varmasti Lahden Block Partyn ja Lahden seudun ympäristöviikon taustoilla.
Kolmas raatilainen oli tällä kertaa hiljainen jäsen. Hänen antamansa pisteet laskettiin mukaan kahden muun raatilaisen pisteiden keskiarvona.

Immilän myllykahvila ( https://www.facebook.com/Immilanmyllykahvila/ )

Ruusa: Ihan mieletön miljöö. Toimii mun mielestä hieman pilvisemmälläkin säällä.

Jani: Mulla tulee heti mieleen, että tämä on paikka, jossa olisi hyvä käydä kirjoittelemassa. Monesti kaipaan luonnon läheisyyteen kirjoittamaan ja täällä luonto on hyvin konkreettisesti ja korvinkuultavasti koskenpauhun myötä läsnä. Toki tällaisella säällä tarvitsisi varmaan makuupussin ja aloittavalla yrittäjällä olisi varaa työskennellä näillä kahvilahinnoilla ehkä päivän verran, mutta kuitenkin.

Kuva: Jani Uhrman

Ruusa: Voishan tässä luonnonläheisesti läppäri edessä paiskia töitä. Kelpais. Tai toki voisi olla hieman lämpimämpää, mutta vallitseva säätila ei liene paikan vika. Mun mielestä hintataso ja tarjonta on jotenkin järkevöitynyt viime kesästä. Tai sitten viimeksi osuin paikalle vain niin kiireisenä päivänä, ettei vitriinissä ollut jäljellä muuta kuin murusia. Toki hinnat voisivat olla vieläkin alhaisemmat, mutta pitää myös muistaa että tällaisen paikan pyörittäminen ei täysin kulutonta ole. Eli heidänkin on elettävä.

Jani: Eli sateinen maanantai-aamu klo 11 on ehkä tarjonnan puolesta otollinen aika vierailla täällä. Kyllä mä pidän esimerkiksi kahvin hintaa edelleenkin hyvin korkeana, kun tämä heidän kolme euroa maksava “jättikuppi” on ainakin mun silmääni vain tavallisen kokoinen pahvimuki.

Ruusa: Juu. Eihän tuo kahvin keittäminen paljoa maksa. Siihen saisi varmasti katetta paljon vähemmälläkin.

Jani: Ja toisaalta kahvi on varmasti sellainen vetotuote, että sen hintaa pitämällä maltillisena voisi jättää hymyn asiakkaan huulille, vaikka omppupiiras sitten maksaisikin vähän enemmän. Miksihän muuten tee on aina halvempaa kuin kahvi, vaikka yhden teekupin liottamiseen menee aina se konkreettinen yksikkö sitä tuotetta?

Ruusa: En tiedä. Mystinen yhtälö. Paikan miljöö on upea, mutta sijainti on sikäli haastava, että tästä ei kyllä mennä vahingossa ohi. Jotain oheistapahtumaa tämä kyllä kaipaisi. Ennen täällä on ollut kesäteatteri. Sen yleisömäärillä varmasti saa jo monen aurinkoisenkin päivän myynnin kuitattua muutamassa tunnissa.

Jani: Miinuspuolelle laskettakoon ainakin mun mielestä pihapiirin hämmentävä ylikoristelu. Miljöö olisi jo sinällään aika ainutlaatuinen ja ympäriinsä asetellut pihatontut ja alavartalomallinnukset tuo tähän hieman sellaista creepyä kauhuleffatunnelmaa. Mitähän niillä on haettu? Jännitystä? Katso nyt totakin tonttua, joka tuolta ikkunasta kurkkii. Hyi helvetti!

Kuva: Jani Uhrman

Ruusa: Selkeetä kauhuleffakamaa. Mikähän instanssi tätä oikeasti pyörittää? Voisikohan olla joku kyläyhdistys tai joku vastaava. Se antaisi pienoisen oikeutuksen hintatasolle. Ei täällä ainakaan mitenkään hirveän näkyvästi tuoda taustatahoja esille.

Jani: Ei mitään käryä.

ARVOSANAT:

Ruusa: 2,0
Todella ainutlaatuisen näköinen paikka. Kuitenkin pieni epävarmuus vallitsee kahvilatarjonnan ja hintatason puolesta.

Jani: 1,7
Pihatontut, muu ylimääräinen koristelu sekä kahvin hinta ja hyvin vaitonainen palvelu laskevat pistepottia. Kahvin hinta on tällaisissa paikossa tärkeä mittari. Bebe-leivoksilla ja purjotortuilla voi sitten vähän rahastaakin.

Kolmas jäsen: 1,85

Yhteensä: 5,55 / 9

[Luonnon läsnäolon pystyi aistimaan ympäristössä. Bongasimme n. 20 minuutin istuskelun aikana vielä tuntemattomaksi jääneen näätäeläimen kosken rantakivikossa sekä läheisen tolpan nokkaan toviksi istahtaneen tikan.]

Green Grass Cafe ( https://www.facebook.com/cafegreengrass/ )

Ruusa: Ideana mun mielestä tosi herttainen. Nuori tyttö pyörittää ensimmäistä vähän pysyvämpää paikkaa popup-tempausten perustuksilla. Ainakin oikea ajatus tässä takana. Ei ole ainakaan mikään riistofirma tässä takana.

Jani: Mistäs sitä vielä tietää, kun ei olla vielä laskua tästä teekannusta nähty.

Ruusa: Niin. Täällä ei ole hinnastoa näkyvillä. Se on vähän huono tietysti.

Jani: En tosin tiedä mitä hintoja sinne olisi teen lisäksi laitettu, kun näytti niin autiolta ja “eioo” -voittoiselta tuo tarjonta. Joku pakastearkku siellä oli, varmaankin jätskiä saisi. Ei tosin tule tällaisilla keleillä ekana mieleen.

Kuva: Jani Uhrman

Ruusa: Oli siinä muutamia tuotteita vitriinissä tarjolla. Varmaan helpottaisi satunnaisen teenlitkijän ostopäätöstä, kun ei tarvitsisi jokaisen tuotteen hintaa erikseen kysellä. Ja tietysti myös ruuhkaisempana päivänä on hieman kiusallista jos jono seisoo sen takia, että kaikki kyselevät eri tuotteiden hintoja. Ymmärrän kyllä sen, että näin hiljaisena ja kylmänä päivänä ei ole niin paljon tuotteita tarjolla, eikä halua ehkä nähdä vaivaa hintojen kirjoittamiseen tai kalusteiden ulosraijaamiseen. Jos odotus on asiakas tunnissa, niin siinä voi olla aika paljon turhaa vaivaa.

Jani: Totta tuo. Tosin sen yhden asiakkaan asiakaskokemuksesta varmasti riipuu paljolti se, onko tämä sama asiakas täällä toisenkin kerran. Jos viedään tämä koko keskustelu vähän isompaan kontekstiin, niin mun mielestä on surullista että pikkuveskulla ei ole mitään “kunnon kahvilaa”. Sanoisin, että jos oltaisiin missä tahansa muualla, niin istuisimme nyt kivan kahvilan terassilla, jossa sesonkia olisi venytetty esimerkiksi laseilla ja lämmittimillä.

Ruusa: Totta. Varmasti monessa mestassa tässä olisi ympärivuotinen kahvila. Monessa paikassa ei tietenkään ole niin haasteelliset talviolot kuin Suomessa. En tiedä käyvätkö ihmiset täällä talvella tai kävisivätkö, mikäli täällä olisi kahvilapalveluita tarjolla? Ehkä asutuksen levittyminen tähän suuntaan Ranta-Kartanon myötä tuo uuden tarpeen puistokahvilalle?

Jani: Tai ehkä meille suomalaisille tällaiset puistot eivät ole niin tärkeitä, kuin ne ovat esimerkiksi Keski-Euroopassa. Kun meillä on luonto muutenkin niin vahvasti läsnä.

Ruusa: Niin. Tai sehän voi olla ihan kaupungin linjaus, että tänne ei ole päästetty yrityksiä  tekemään mitään. Satama palveluineen kun on ihan kivenheiton päässä ja keskustaankin on vain muutama sataa metriä.

Kuva: Jani Uhrman

Jani: Miten mä muistelisin, että täällä oli joku Mamma Marian pizzaslice- ja jäätelöbaari jonain kesänä? Voi olla kyllä, että muistan ihan päin helvettiä.

Ruusa: En kyllä muista minäkään. Onhan täällä sitten jotain yritystoimintaa ollut. Ja onhan täällä sup-lautojen vuokrausta myös toisinaan.

Jani: Täytyy kyllä myöntää, etten ole löytänyt suppailun syvintä olemusta. Näyttää typerältä laudan päällä keikkumiselta. Mielummin vuokraisin soutuveneen ilman pelkoa mulasemisesta.

Ruusa: Oletko kokeillut?

Jani: En.

Ruusa: Hahaha. No et sä voi sanoa, että sä et ole löytänyt jotain, jos sä et ole kokeillut. Nyt kyllä otat tän kesän listalle suppailun.

Jani: Ok, ei saa olla niin jyrkkä. Kokeilen ja tuomitsen sitten. Mutta palataanpa vielä hetkeksi tähän kahvilaan. Toivottavasti tämä on niin sanottuina sesonkipäivinä viritetty vähän viihtyisämmäksi.

Ruusa: On varmasti. Tuossa on varjoja ja noita mattoja varmasti nostellaan tänne viihtyisyyttä lisäämään. Toivottavasti myös hinnastot kirjoitetaan noihin liitutauluihin esille. Inspiksen paikkahan tää on. Ne etsi tähän kesäksi yrittäjää.

Jani: Minkähän verran tässä on mahdollisuuksia itse vaikuttaa, miltä tämä paikka näyttää ja mitä täällä on tarjolla?

Ruusa: Kyllä mesta varmasti asettaa rajoitteensa, mutta varmasti aika vapaat kädet on toteuttaa itseään. Musta on hienoa, että tää on urhoollisesti auki tällaisenakin päivänä.

Jani: Joo. Ei ole sellaista perisuomalaista “ei se seiso kuitenkaan” -meininkiä ja lappua luukulla.

ARVOSANAT:

Jani: 1,3
Hyvin suuri osuus pisteistä tulee sijainnista. Mua henkilökohtaisesti surettaa, että tällä paikalla ei ole kahvilaa tai ravintolaa, joka jo sinällään houkuttelisi jengiä tänne, jopa ympäri vuoden. Nythän tämä on vähän tällainen “kiva lisä”. Se ei tietenkään ole tuon tytön vika, mutta kuitenkin…

Ruusa: 1,8.
Jotenkin pakko antaa vähemmän kuin Immilälle. Ajatuksen tasolla tässä on kuitenkin paljon oikein. Sijainti ja se, että tässä ei ole kyse bisneksestä vaan nuoren ihmisen intohimosta, nostaa kuitenkin pisteitä.

Kolmas jäsen: 1,55

Yhteensä: 4,65 / 9

PAINOVOIMA BITES (Bonuskierros) ( https://www.facebook.com/painovoimabites/ )

Toinen raatilaisista toimii Kahvilaa pyörittävän Painovoima ry:n taustoilla, joten pienimuotoisen puolueellisuuden takia poistamme hänen antamastaan pistemäärästä kaksi (2) kymmenystä.

Jani: Tarjonnan ja hintatason puolesta ainakin ihan ehdoton suosikki kahteen edelliseen verrattuna.Vitriinit pullistelee ja heti sisään astuttaessa kuuluu musiikkia ja on sellainen vastaanottavainen tunnelma. Toki aiemmissa kylmä ilma vaikuttaa, mutta samanlainen keli se täälläkin on ja ihan yhtä ainoita asiakkaita täällä ollaan. Innokkaana teenlitkijänä mieltä lämmittää myös se, että tarjolla on useita erilaisia ja erikokoisia kuppeja, joista voi valita mieleisensä. Tuntuu aina tyhmältä uittaa teepussia sellaisessa kupissa, jonka siemaisee alas yhellä pienellä kulauksella.

Ruusa: Olen tosi puolueellinen tässä, kun itse olen tavallaan mukana tässä hommassa. Sama efekti täällä tosiaan kuin tuolla Green Grassilla, että sateenuhan takia on jätetty paljon tuomatta esille. Eli aurinkoisena päivänä terassi on ihan toisen näköinen. Rannan ja kartanon ulkoilualueen läheisyys tietysti auttaa kivoina päivinä ihmisiä löytämään mestoille. Lapsiperheenä kun lähtee rannalle, niin vaikka kuinka yrität muistaa kaiken oleellisen mukaan, niin jotain unohtuu aina. Hyvä että rannan läheisyydessä on palvelut lähellä. Ja toki myös sisävessa on monessa tapauksessa huikea bonus verrattuna bajamajaan. Täällä ei nyrpistellä neniä, vaikka tulisi käymään vessassa ilman ostoksia. Kun ovet ovat auki, niin ne ovat auki.

Kuva: Jani Uhrman

Jani: Miljöö ei varmasti ole yhtä maalauksellinen kuin se on Immilässä tai jopa Pikkuveskulla. Tässä on tällaiselle paikallispatriootille kuitenkin paljon oikein. Vesijärvi on elementtinä Lahdelle tärkeä, vaikka sen potentiaalia ei ole osattu ihan täysin vielä valjastaakaan käyttöön. Lisäksi yhdellä silmäyksellä voi nähdä monta tärkeää tunnusmerkkiä: mastot, mäet, vesitornin, Oululaisen. Ja Jalkarantalaisena Tiirismaan masto on hyvin tuttu näkymä huoneeni ikkunasta. Lapsuudessani se aina iltaisin välkytteli minut uneen.

Ruusa: Se bonus tässä on kahteen edelliseen verrattuna, että tässä on keittiö olemassa. Eli jos tarjottava loppuu kesken päivän, on tässä hyvät mestat säilyttää raaka-aineita ja valmistaa lisää myytävää tarpeen mukaan.

Jani: Ja eikö tässä ollut jonkinlaista lämmintäkin tarjolla? Tuskin ne nyt mitään ossobuccoa rupeaa vääntämään, mutta jotain hodaria tai sellaista.

Kuva: Jani Uhrman

Ruusa: Joo. On ollut vegepitsaa ja muutakin pientä lämmintä snäkkiä. Tässäkin on muuten kiva yksityiskohta, ettei taustoilta löydy mitään yritystä vaan hyvin pehmeisiin ja paikallisiin arvoihin nojaava yhdistys. Lisäksi myytävät tuotteet ovat pääosin paikallisilta toimijoilta, kuten Muta & Kakusta, Cafe Caribiasta ja Torikauppa Pupusta. Siinä mielessä tällaisia kyllä mielellään tukee.

Jani: Kyllä tästä sellainen kotikutoinen fiilis tulee, niin kuin hyvällä sanottuna.

Ruusa: Joo. Haha. Tuon voi käsittää monella tavalla. Tässä on kyllä sellainen kotoisa fiilis. Kauniina päivänä hyvä paikka ottaa läppäri mukaan ja paiskia töitä laiturinnokassa, jos toimisto-olot alkavat hiostaa.

Jani: Joo, pitää kyllä kokeilla. Olen toisinaan käynyt tekemässä duuneja tuossa vastapäätä Kahvisaaressa, mutta seuraavalla kerralla pitää polkaista ohi Mukkulaan saakka.

ARVOSANAT:

Jani: 2,3
En löydä tästä oikein mitään valittamista. Sen sijaan lahtelaisten tunnusmerkkien löytyminen vastarannalla yhdistettynä hyvään ja toimivaan kahvila-fiilikseen pitää arvosanan hyvin korkealla.

Ruusa: (2,4 – 0,2=)2,2
Hintataso ja yleisfiilis ovat kohdallaan. Tykkään miljööstä, vanhoista rakennuksista ja järvimaisemasta. Paikallisuudesta suurensuuri plussa.

Kolmas raatilainen: 2,25

Yhteensä: 6,75 / 9

Hello! Kesäterassi ( https://www.facebook.com/helloterassi/ )

Hello! -terassin halusin mukaan tämänkertaiseen raatiin lähinnä paikan aiheuttaneen debatin johdosta. Kävimme n. Klo 13 toteamassa paikan aukeavan päivittäin klo 14, jonka johdosta otimme Mukkulan Painovoiman bonuskierrokseksi. Palasimme ”rikospaikalle” reilusti klo 14 jälkeen vain todetaksemme paikan olevan edelleen säpissä. Myöhemmin sivulauseiden sivulauseista löytämämme ”säävaraus” siis koskettaa myöskin pilvisiä päiviä? Ei kovin monella kesäterassilla ole tällaiseen varaa Suomen lyhyenläntänä kesäsesonkina. Olisimme siis voineet naatiskella lounasta ja virvokkeita terassilla. Päädyimme kuitenkin arvostelemaan paikkaa ulkokuoren perusteella läheisen torikahvilan terassilta.

Kuva: Jani Uhrman

Ruusa: Kyllähän tässä nyt törmättiin konkreettisesti sellaiseen ongelmaan, että milloin ja millä perusteella kesäterassi on auki ja miten siitä asiakkaalle viestitään? Onko kesäterassi auki päivinä, jolloin on pilvistä? Eihän tänäänkään ole tuon ihan aamun jälkeen satanut ja silti luukut on kiinni.

Jani: Joo. Itse kyllä olen aina halukas tutustumaan uusiin asioihin Lahdessa, mutta en kyllä kovin montaa kertaa käy ovenkahvoja nykimässä, jos vika on paikan viestinnässä.

Ruusa: Juu. Tuonne Facebookiinhan saa laitettua kyllä ihan aukioloajatkin näkyviin. Toki arvelimme, että siellä lukeva “Always open” ei pidä paikkaansa, mutta emme ehkä arvanneet sen rajaavan myös maanantai-iltapäiviä pois. Varsinkaan kun toisen sieltä löytämämme tiedon perusteella paikan pitäisi hyvinkin olla auki maanantaina tähän aikaan.

Jani: Ja kolmas tieto oli se säävaraus, mutta ei pienintäkään vihiä siitä, mitä sillä tarkoitetaan.

Jani: Mitäs mieltä muuten olet tämän ravintolan ympärillä welloneesta keskustelusta. Käsittääkseni tämä myytiin ajatuksella, että kyllä konttiravintolakin voi olla visuaalisesti ok näköinen. Ihan hirveeltä toi mun silmään näyttää. Ihan kuin torille olisi vain tuotu lisää vessoja. Ei toi puupanelointi tuossa parilla sivulla ihan kaikkea pelasta. Toivottavasti noita vessoja voi edes käyttää muutkin kuin ravintolan asiakkaat.

Ruusa: Mun mielestä toi on kyllä ihan kivan näköinen. Siellähän on kaiken maailman värivaloja viritelty ja on isot aurinkovarjot ja noi puupaneelit. Ollakseen konttielementeistä rakennettu kokonaisuus on se mielestäni ihan hyvännäköinen. Ihmetyttää vaan, että se on rakennettu noin päin, että selkäpuoli on tänne torille päin. Jos katsot sitä täältä päin, niin ei kyllä näy minkäänlaista vihjettä siitä, että paikalla olisi joku ravintola tai terassi. Ainoastaan tuo jenkkilippu…

Jani: Joka sekään ei varsinaisesti vielä random-kulkijan ajatuksia vie Hello-ravintoloihin, vaan tarkoittaa yksinomaan jenkkilippua. Onkohan tässä jäänyt brändäys vähän puolitiehen? Hahaha.

Ruusa: Santa Fe:n terassin läheisyys on myös haastava. Yksi kaupungin suosituimpia terasseja, josta saa virvokkeiden lisäksi vähintäänkin vertailukelpoisia burgereita. Olisiko Hellon ainoa etu tässä kilpailussa se, että siellä saa ruokansa nopeammin? Onkohan torin tarjoamat mahdollisuudet -vedet ja sähköt- sanelleet osansa tässä sijainnissa? Muuten ei voi kuin ihmetellä?

Jani: Joo aika ihmeelliseltä tuntuu, että bisnesvainua omaavat herrat olisivat tietentahtoen lähteneet haastamaan Santa Fe:n ja sen terassin kaltaisia instituutioita. Torin elävöittäminen on toki aina jees, mutta mietityttää vaan, että onko tällaiselle oikeasti luontaista tarvetta juuri tässä lokaatiossa?

Ruusa: Ihmetyttää kyllä vieläkin, että se on rakennettu noin päin. Voit havaita ravintolan ainoastaan ollessasi selkä kauppahallin seinää vasten.

Jani: Ehkä siinä on haluttu iskeä kultasuoneen siinä, että mestan voi nähdä ikkunoista ollessaan Säästöpankissa lainaneuvotteluissa.

Ruusa: Sinänsä hölmöä arvostella asioita, joiden taustoja ei tiedä, mutta ihmettelenpä vaan.

Jani: Toisaalta asiakkaan tehtävä ei olekaan arvostella taustoja, vaan saamaansa kokemusta ja palvelua.

Ruusa: Kokemus tai palvelu ei kyllä nyt ollut kohdallaan. Edes ravintolan seinässä ei ollut minkäänlaista mainintaa aukioloista. Tietenkään sitä tietoa ei pitäisi joutua etsimään ravintolan seinästä, ellei niin vartavasten halua.

ARVOSANAT:

Ruusa: 1,0
En nyt oikein ykköstä enempää pysty antamaan. Tässä siemaillaan naapuriterassin tuotteita ja katsellaan keskeltä toria ravintolan takaseinää.

Jani: 0,6
Ruma rakennus ja ravintolan viestintä on perseestä. Näinköhän tuo luukku aukeaa enää?Pyöreästä nollasta arvosanaa nostaa hieman Torikahvila Kahvipaussin hyvä teevalikoima.

Kolmas jäsen: 0,8

Yhteensä: 2,4 / 9


Arvosteluraati:

1. Painovoima Bites 6,75
2. Cheek: Huligaani 6,1
2. Likolammen uimaranta 6,1
4. Mytäjäisten uimaranta 5,9
5. Teuvo Valo: Terveiset Lahdesta: 5,65
6. Immilän Myllykahvila 5,55
7.  Juice & Mikko: Keskiyön erikoinen: 5,3
8.  Mukkulan uimaranta 5,2
9.  Snowmen: Lahti by night: 4,95
10. Green Grass Cafe: 4,65
11.  ENRP : 187 : 4,3
12.  Arttu Lindeman: Mainstreamflownjuntti: 3,6
13. Möysän uimaranta: 3,2
14. Hello! Kesäterassi: 2,4