Kuva: Jani Uhrman

Kesä tuli ennenaikaisesti ja täysin yllättäen. Uimarannat ovatkin täyttyneet sitä täydellistä rusketusta etsivistä auringonpalvojista sekä ilakoivista lapsista jo toukokuun puolivälistä lähtien. Lahen Aikojen rantaraati istahti tulikuumaan autoon ja kaasutti Lahden suosituimmille rannoille katsomaan, missä palvotaan ja mitä palvotaan.

Vieraaksi ydinkaksikkomme Teemu Lahtinen ja Jani Uhrman sai mm. Club De Layssa bassoa pomputtelevan Jami Varosen, joka ei tunnustautunut ”rantojen mieheksi”. Voittiko Jampen ennakkosuosikki vai varastiko bonuskierros raativoiton?

Kuva: Jani Uhrman

Mukkula
(https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat/mukkulan-kartanonpuiston-uimaranta)

Kuva: Teemu Lahtinen

Jampe: Sijainti on Keijupuiston miehelle iso miinus, en lähtis kävellen uimaan. Jos nyt kuitenkin puhutaan tästä rannasta, niin lepuuttelualueen mäkisyys takaa hyvät näkymät – erinäisiin juttuihin. Kioski ei vielä ole auki, eli plussa ja miinus. Enkä tiedä onko vessat auki, jos kioski ei ole.

Jani: Mä taidan olla tosiaan raadin ainoa rantojen mies…

Teemu: Oon mäkin, mutta sillä toisella tavalla.

Jani: Nuorempana ei jaksanut köllötellä auringossa yhtään, mutta vanhemmiten lämmön ja valon tarve on ihan eri luokkaa. Pitää kerätä talven pimeitä päiviä varten. Nykyään tulee sitten tehtyä töitä ja lueskeltua veden äärellä, joskus ihan uimarannoilla, joskus jossain muualla.

Mukkula ei ole kuitenkaan ikinä ollut suosikkirantoja, jotenkin toi itse biitsiosuus on niin pieni. Perinteiselle auringonpalvojalle varmasti hyvä paikka, varsinkin just tää rinne. Ei vaan itteä ole sytyttäny – vaikka Jalkaranta näkyykin vastarannalla. Tää on vähän tämmönen ”Jumalan teatteri”.

Jampe: Enemmän oleskelumesta ku uintipaikka.

Jani: Piknik- tai jopa tapahtumapuisto.

Kuva: Teemu Lahtinen

Teemu: Tuollahan se on tosiaan niemen kärjessä Mukkulan ihan virallinen tapahtumapuisto, missä järjestetään kesällä mm. Summer Up ja Nightwishin keikka. Mutta samaa mieltä, että enemmän auringonottopaikka ku uimapaikka. Ehkä lapset viihtyy tossa pikkusella uimarannalla. Ja laituriltahan pääsee toki uimaan tai ajamaan fillarilla suoraan järveen. Se oli aikoinaan suosittua puuhaa – ennen Jackassia sun muita vastaavia. Joskus niitä pyöriä tais jäädäkin pohjaan, ku ei saatu ylös, mutta se on toinen tarina se.

Mutta Mukkulasta, mä oon aina tykännyt tästä kartanon alueesta. Tullut nuorempana vietettyä paljon aikaa ja nykyäänkin tulee useamman kerran vuodessa käytyä – milloin pussikaljalla ja milloin taas jääteitä pitkin lenkillä.  Aurinkoa en kyllä täällä tai muualla kuitenkaan ota…

Jani: Muutenkin se kuulostaa jotenkin groteskilta, että aurinkoa otetaan.

Teemu: Saadaanko sitä siis? Joku ottaa, joku antaa.

ARVOSANAT

Jampe: 2

Jani: 1,2

Teemu: 2

Yhteensä: 5,2 / 9

Möysä
(https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat/moysan-uimaranta)

Kuva: Teemu Lahtinen

Teemu: Möysä on aina ollut läpikulkuranta. Tästä tulee useesti oikastua, jos vaikka on Tonttilan suunnalta käppäilemässä keskustaan. Eipä muuten tule aikaa juuri vietettyä, jos ei nyt sitte kerran viiteen vuoteen satu juopottelujatkot näille nurkille.

Suosittu rantahan tää on, ei siinä. Kuten nytkin huomataan, niin ihmisiä on melko runsaasti ja lasten huuto kaikuu ympärillä – molemmat toki mun kirjoissa miinuksia. Miinusta myös siitä, että huoltorakennus on vedetty matalaksi ja melkosta myllerrystä muutenkin tässä pihapiirissä. Eihän tossa rakennuksessa kioskia ole tainnut toviin olla, mutta vessat ja pukukopit vois olla kätevät. Ehkä ne tänne bajamajat roudaa ennen kesän loppua, ehkä.  

Joutjärven alue on sinänsä nättiä, mutta mieluummin viettäisin aikaa vaikka ns. pikku-Möysän rannassa tai sitten salarannalla. NTKT.

Jani: Koska muutenhan se ei olis enää salaranta!

Jampe: Sen verran voisin sanoa, että en uis tässä, vaan menisin tonne liaanille. Enkä mä kyllä aikaakaan täällä jaksais viettää.

Teemu: Niin, että siellä metsän keskellä viettäisit aikaa liaanissa roikkuen?

Jampe: Heh, joo.   

Jani: Möysä tuntuu paljon kivemmalta silloin, ku ajaa ohi, ei täällä jaksa töröttää.

Jampe: Ideana siis hyvä.

Jani: Tän suosio johtunee paljon siitä, että sijaitsee melko keskeisellä paikalla. Nyt tietysti kun täällä ei ole vessoja tai kioskia, niin voi verottaa, sillä kyllä mä koen, että jätskin tai vesipullon saaminen uimarannalta on tärkeetä. Vaikka onhan tossa kauppa suht lähellä ja kesäsesonki myös huonoimmillaan tosi lyhyt.

ARVOSANAT

Jampe: 1

Jani: 1,4

Teemu: 0,8

Yhteensä:  3,2 / 9

Mytäjäinen
(https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat/mytajaisten-uimaranta)

Kuva: Jani Uhrman

Jani: Mietityttää heti alkuun, että missäköhän hemmetin rannoilla mä oon ikäni viettäny, ku ei tämäkään ole ihan se kaikista omin paikka. Totuus taitaa löytyä erään vielä pienemmän lammen rannoilta.

Ensimmäinen sana, mikä ”Mytskystä” tulee mieleen, on sympaattinen. Radiomastojen vartioima vihreä lampimaisema yhdistettynä urbaaniin kolinaan: liikenteen melu ja ohi ajavien tavarajunien jumputus. Mukava paikka miltei kaupungin ytimessä.

Jampe: Tää on kompakti paketti. Ja kävelymatkan päässä Keijupuistosta. Jos mä harrastaisin uintia, ni tekisin sen täällä. Mutta kun en harrasta, niin en tee sitä täällä. Olen kuitenkin todistetusti uinut täällä viime kesinä ja toki lapsena, eli kyllä tää on mulle se paras uimaranta. Ja vesihän on lammen pienuudesta johtuen aina lämpimämpää ku muualla.

Teemu: Kyllähän Mytsky on oleellinen osa Lahtea. Keidas keskellä kaupunkia. Kuten nytkin huomataan, että ranta on ihan tukossa auringonpalvojista ja muista hengaajista.

Oma oleminen on kuitenkin hyvin pitkälti liittynyt siihen, että Mytskyyn on tultu kesäöisin baarista jatkoille ja naukkailtu juomia nakuna hyppytornin nokassa.

Jani: Ja sehän on oikeestaan hyvän uimarannan tärkeä aspekti, että voi myös harrastaa kuutamouintia ja pikku rantajuopottelua.

Teemu: Ehdottomasti! Palveluista pitää taas sanoa, että ollaa selvästi liian aikasessa vaiheessa kesää liikenteessä, kun ei täälläkään ole kioskipalvelut auki. En tosin tiedä tuleeko tänne moisia edes. Pari vuotta takaperin joku teini-ikänen kaveri piti kiparia, mutta koulussahan hän vielä tähän aikaan vuodesta on. Vessat nyt näyttäs kuitenkin olevan auki, plussaa siitä.

Jani: Mikäköhän siinä muuten, että näiden pienempien lampirantojen yhteydessä kuulee aina huhuja käärmeistä.

Teemu: Vessoista tuli mieleen? Meidän piireissähän Mytskyn käärme oli ihan kunnon Loch Nessin hirviö. Myös kuolettavista virtauksista kuuli paljon puhuttava. Joku kännissä hukkunu, ni heti virtauksien vika! Heh.

ARVOSANAT

Jampe: 2,5

Jani: 1,8

Teemu: 1,6

Yhteensä: 5,9 / 9

Likolampi (bonuskierros)
(https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat/likolammen-uimaranta)

Saimme vangittua Likolammen lampimonsterin kuvaan. Harmi, että sormi osui samaan kuvaan.
Kuva: Jani Uhrman

Jampe: Plussaa: järven ympäri kiertää juoksurata, jota pitkin voi myös kuulemma kävellä. Aion testata kesällä tän. Juoksulenkki pohjille ja hulautan siitä suoraan järveen. Jos rupee kellumaan, niin bonusta siitä, että suoraan takana on sairaala.

Jani: Sinnehän vois mennä kanaali suoraan tästä lammelta.

Jampe: Ihan vieras paikka entuudestaan, mutta mukava yllätys.   

Teemu: Vähän sama, eli en ole kovinkaan montaa kertaa käyny, enkä varmaan ikinä uimassa. Tääkin on ollu sellanen läpikulkuranta Hollolan-reissuilla. Ysärin alussa Likolammesta liikku kauhutarinoita, että PÄKSin kuolleita potilaita kärrättiin lammen pohjaan. Varmaan alitajuisesti vaikuttanu, että tätä piti jotenkin likasena paikkana pitkään

Pakko nyt kuitenkin sanoa, että tosi mukavan olonen paikka. Rauhallinen, idyllinen, viihtysä… Vaikka ollaankin ihan sairaalan kyljessä, niin tässä on vähän semmosta metsälammen rauhaa havaittavissa. Voisin oikeesti tulla joskus viettämään aikaa.

Jampe: Joo, tänne vois tulla ihan selvinpäinkin. Muut rannat vaatis huvielämän pyörteitä.

Jani: Mähän otin tän bonukseksi ihan vain siksi, kun teillä molemmilla löyty jonkinlainen nostalgia-aspekti muihin rantoihin, niin Likolampi on mulle tärkee paikka. Jalkarannassa ei mun lapsuudessa ollut vielä uimarantaa, niin Liksa oli lähin. Kotiranta. Tänne aina ajettiin metsäteitä pitkin, hiihtomajan ohi. Silloin tosin hengailtiin usein tuolla laiturirannalla, kun taas tää virallinen uimaranta oli, ja on edelleen, lapsiperheiden aluetta. Iltasella piti kuitenkin lähteä pois ennenku isot pojat ja tytöt tuli mopojensa sekä kaljapullojensa kanssa.

Teemu: Jos nyt jotain nillitettävää etsii, niin kioskia tai vessoja ei ole täälläkään (kaupungin sivuilla tosin lukee, että WC:t kuuluvat rannan kesävarustukseen, toim. huom.). Tosin, paikkana tää on sellanen, että esi-isien tavoin kuusen juureen vaan tarpeille. Jätskin voi ostaa sit kotimatkalla.  

ARVOSANAT

Jampe: 2,1

Jani: 2

Teemu: 2

Yhteensä: 6,1 / 9

Arvosteluraati:

  1. 1.  Cheek: Huligaani 6,1

 

  1. 1.  Likolammen uimaranta 6,1

 

  1. 3.  Mytäjäisten uimaranta 5,9

 

  1. 4.  Teuvo Valo: Terveiset Lahdesta: 5,65

 

  1. 5.  Juice & Mikko: Keskiyön erikoinen: 5,3

 

  1. 6.  Mukkulan uimaranta 5,2

 

  1. 7.  Snowmen: Lahti by night: 4,95

 

  1. 8.  ENRP : 187 : 4,3

 

  1. 9.  Arttu Lindeman: Mainstreamflownjuntti: 3,6

 

  10. Möysän uimaranta: 3,2