Kuva: Jani Uhrman

Ei tarvitse mennä kovin kauan ajassa taaksepäin, kun media vielä toitotti kovaan ääneen Lahden keskustan kuihtumista ja alhoa. Syytä etsittiin niin lahtelaisten marketti-orientoituneesta kuluttajakäyttäytymisestä kuin korkeista parkkimaksuistakin. Viime aikoina on kuitenkin keskustan kivijalassa ollut havaittavissa rohkaisevaa “putikoitumista” ja katukuvaan on tullut runsaasti uusia erikoisliikkeitä.

Ihmiset uskaltavat taas yrittää

Yksi keskustan uusista liikkeistä on vaivihkaa palvelunsa Hämeenkatu 14:ään parkkeerannut teen ja teetarvikkeiden erikoisliike Teeletti, jonka yrittäjä Tiina Pasanen kertoo ajatuksen teekaupasta tulleen päähänpistona. Hän uskoo idean  kuitenkin kehittyneen taustalla jo pidempään.

Edellisen liikkeen sulkemisen jälkeen ajatus teekaupasta tuli vähän takavasemmalta. Luulen, että se on kuitenkin ollut takaraivossa. Edellisen liikkeen tiimoilta tiesin palveluntarpeen olevan jo olemassa”, kertoo Pasanen.

Hän toimi aiemmin yrittäjänä Punnitse & Säästä -liikkeessä, jonka valikoimaan kuului monen muun herkun lisäksi erilaisia teelaatuja. Liikkeen peruilta löytyy myös valmista asiakaskuntaa. Pasanen näkee Lahden keskustan olevan hyvä ympäristö erikoisliikkeille, vaikka kaupungin kovan ytimen liiketilat ovatkin taantuman jäljiltä vasta täyttymässä.

Ihmiset uskaltavat taas yrittää. Mielestäni keskustaan on tullut paljon uusia putiikkeja ja uskoisin, että niitä myös käytetään. Lahdessa on myös ymmärretty, että yhteistyö yrittäjien välillä auttaa lopulta kaikkia. Lahden keskustan yrittäjien kesken vallitsee hyvä eteenpäin vievä henki.”

Kuva: Jani Uhrman

Teeletissä asioiminen ei vaadi asiantuntemusta

Pasasen mukaan lahtelaiset ovat löytäneet Teelettiin mukavasti, vaikka putiikkimiljööseen astuminen vaatiikin aina vähän enemmän rohkeutta kuin esimerkiksi markettishoppailu.

Ei ole mitään stereotyyppi-asiakasta, vaan jokaisella on omat tarpeensa. Monet asiakkaat kertovat tarinoita siitä, mitä liikepaikalla on ennen sijainnut. Teeletin tarina kasvaa siis koko ajan molempiin suuntiin. On hienoa, liikehuoneistolla on tarina.”

Vaikka keskustan teeshoppi saattaakin kuulostaa hieman hifistelyyn taipuvaiselta liikkeeltä, tyrmää Pasanen täysin ajatuksen siitä, että Teeletin asiakkaan tulisi omata jo valmiiksi tietämystä eri teelajikkeista ja niihin liittyvistä asioista.

Ei tietenkään tarvitse olla asiantuntija liikkeeseen sisään astuessaan. Sitä varten täällä palvelee henkilökunta, joka auttaa asiakasta löytämään oman mieltymyksensä mukaisen teemaun. Kerromme myös ohjeita siitä, miten tee tulisi valmistaa”

Teenkulutus on henkilökohtainen asia

Suomalaisessa teekulttuurissa on ollut viime vuosina aistittavissa pieniä heräämisen merkkejä. Esimerkiksi monet kahvilat ovat alkaneet panostamaan runsaampiin teevalikoimiin. Silti Pasanen näkee suomalaisten teekäyttäytymisessä vielä paljon kehitettävää.

Kuva: Jani Uhrman

Teen valmistamisessa on vielä paljon opittavaa. Monissa teelajikkeissa veden lämpötila ja haudutusaika ovat tärkeitä. Jos joku sanoo minulle esimerkiksi, ettei pidä vihreästä teestä, uskon sen johtuvan siitä, että hän on valmistanut teen väärin”

Kansallisen teekulttuurin puuttuminen luo oman haasteensa teekaupan myynnin ja markkinoinnin suunnittelemiseen. Kun ei ole olemassa mitään selkeää yhtenäistä asiakaskuntaa, lähtee jokainen asiakassuhde täysin puhtaalta pöydältä. Toisaalta ihmisten teenkäytön moninaisuus pitää työnkuvan myös mielenkiintoisena.

Jokaisen teenkulutus lähtee hyvin henkilökohtaisista elämyksistä ja tottumuksista, joten mitään varsinaista valtavirtaa ei ole olemassa. Maustamatonta mustaa teetä menee runsaasti, samoin maustettuja vihreitä. Uniteet ovat ehkä yksi selkeä ryhmä, joka kiertää hyvin”, sanoo Pasanen.

Teestä on moneksi

Teeletin tuotevalikoimaan kuuluu teen ja teetarvikkeiden lisäksi lähinnä Lahdessa paahdettuja erikoiskahveja, suklaaherkkuja ja luonnonkosmetiikkaa. Kaupan kokonaisuus on ajateltu siten, että teen lisäksi on saatavilla muitakin elämyksellisiä tuotteita.

Kuva: Jani Uhrman

Meiltä hankitaan paljon lahjoja ja tuliaisia. Pyrin pitämään valikoiman sellaisena, että se tarjoaisi asiakkaalle runsaamman putiikkielämyksen”, sanoo Pasanen.

Tarjolla olevien tuotteiden lisäksi Teeletistä saa teehen liittyvää tietoa ja ohjeita. Jos tullessaan tietää millaisista mauista pitää tai mihin tarkoitukseen teetä haluaa, on lähtiessä hyvin todennäköisesti jo sopiva teelaatu tiedossa.

Pasasen mukaan tee sopii moneen käyttötarkoitukseen. Toisille se tarjoaa piristyksen, toiset taas hakevat teen kautta rentoutusta. Tee sopii myös ruoka- ja jopa juhlajuomaksi, vaikka Suomessa teetä ei vielä näihin tarkoituksiin paljon käytetä. Pasanen ei itse osaa nimetä omaa absoluuttista teehetkeään. Hän pitää kuitenkin kovasti eri teelaatujen maistelemisesta.

Ennen kuin teestä tuli työ, löytyi varmasti suosikkihetket selkeämmin. Nykyään nautin kovasti eri teelajien maistelemisesta ja niiden vertailemisesta keskenään. Se on mielenkiintoista ja kehittää omaa asiantuntemusta.”

Kevään odotukseen Pasanen suosittelee “Aurinkoinen ananas” vihreää teetä. Mustasta teestä taas vähän kevyempi maustamaton darjeeling voisi hänen mielestään sopia erinomaisesti.

Siinä on luonnostaan paljon hedelmäisiäkin makuvivahteita mukana.”

Pasanen toivoo ihmisten poikkeavan rohkeasti liikeeseen kysymään lisää teestä ja sen valmistuksesta. Kysyvä ei tunnetusti tieltä eksy ja asiantuntevan opastuksen avulla voi löytyä uusia mieltymyksiä. Tai uusia ulottuvuuksia niistä vanhoista.