S: Oisko sulla ideoita radio/podcast -pössiksen nimeksi? Voitaisiin myös kyhäillä tekstiä oheen, ainakin Lahen aikoihin, että pystytään väsäilemään myös jos/KUN ei saada aikatauluja kovin iisisti kaikille samaan aikaan sopiviksi.

L: ”Miksi?”

S: Tuohan on mahtava nimi, voisi ihmetellä milloin mitäkin Lahessa tapahtuvaa tuolta kantilta

L: Joo ja ehkä siinä tiivistyy oman taiteentekemisen ja nykyisen Ajan Hengen esittämä kysymys taiteentekemisen tarpeellisuudesta. Muistan aikoinaan nuorisoteatterissa pohtineeni asiaa paljonkin. Miksi tätä tehdään? Miksi tätä pitäisi rahoittaa? En oikein vieläkään osaa vastata siihen kysymykseen. Silti tuntuu vahvasti siltä, että sitä pitää tehdä ja etenkin Lahessa.

S: Täysin samaa mieltä. Tuo on myös journalistisesta näkökulmasta yksi relevanteimmista kysymyksistä, joten tarkastelu pysyttelee objektiivisempana kun kaikki pitää perustellakin. Ja tekijöiden motiivit, inspiraatiot jne syyt monesti vähintään yhtä kiinnostavia kuin teokset

L: Todellakin.

S: Tällä dialogillahan me aletaan markkinoimaan ideaa ja kyselemään vieraita ja pressipasseja tapahtumiin.

L: [peukkuemoji] Ja koska aletaan nauhotteleen podcasteja?

S: Mulla on avaimet ja studiossa tyhjää käytännössä joka päivä/aamu/ilta/yö. Lähetyksen voi laittaa suorana käyntiin vaikka varottamatta ja jutut jää talteen ohessa, niin pystyn silpomaan ylijäämät…

L: Mulla näyttäs pe aamupäivät olevan keväällä semmoisia, että oon nutakaisen kanssa kotona hoitohommissa. Pääsen siis vauvan kanssa lähetteleen. Vauva studiossa voisi toimia kuriositeettina…

S: Pitääkö se pahaakin metakkaa jos tylsistyy?

L: Ei yleensä.

S: Mitenhän sille Karekallaalle kävisi?

L: En ole nähnyt sitä Taskufestarin jälkeen. Ainakaan selvinpäin.

S: Oon vähän sillä asenteella, että tehään sillä kokoonpanolla ketkä ehtii ja miten tarvitsee; muutamalla meistä tekijöistä langat hyppysissä, mutta tavallaan kaikelle avoin kollektiivi. Jos esim. me kolme ollaan ne ”Miksi?-hyypiöt” niin tullaan tutuksi ja meihin osataan olla linkissä, jos me ei ite olla ehitty jo kiusaamaan.

L: Hyvähyvä. Kuhan joku punainen lanka löydetään ensimmäiseen lähetykseen, niin siitä se sitten lähtee.

S: Jep. Ei tarvitse olla kovin kummonen lanka. Tietynlainen freewheeling on ainakin itelle mieluisaa, eli ettei koita liian vakavasti pitäytyä asiassa, jos tilanne kohillaan kadota muille raiteille.

L: Kyllä

S: LiMulaiset olisivat kiinnostuneita tekemään jotain kulttuuripläjäyksiä satelliittilähetyksinä (liikkuva studio) esim. museoista ja olisi melko lailla vaivatonta onnistua, jos vaan tilanteet ja ihmiset sopivasti tyrkyllä. Mikään ei estä kasaamasta lähetyksiä paikan päälle, jos kiinnostavia tapahtumia. Seuraava mun sopima on maaliskussa Kinos-festari kansantalolla.

L: Joo. Olin aikoinaan ihan ekoissa kinoksissa portsarina vanhan kymipubin ovella…

S: Mainio esimerkki siitä, että Lahessa tapahtuu… MIKSI? siksi, että muutamaa ihmistä kiinnostaa tarpeeksi

L: Khylkhyl. Ny mä meen kuitenniin koisimaan. Yritetään saada jonkinlainen päivämäärä lyötyä lukkoon ensimmäiselle ”jollekin” viikolla 1.


Sami Huttunen, Lassi Puodinketo, Markus Karekallas
miksi(a)lahenajat.fi

Jaksot